GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Snowden: O Biden υπέκλεψε δεκάδες απόρρητα έγγραφα, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – Πρέπει να πάει φυλακή

«Αυτοί οι τύποι έχουν δεκάδες, εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα. Χωρίς φυλακή» τόνισε ο Snowden Ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA (Εθνικ...


«Αυτοί οι τύποι έχουν δεκάδες, εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα. Χωρίς φυλακή» τόνισε ο Snowden

Ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) και πληροφοριοδότης Edward Snowden αποκάλυψε πως ο Joe Biden ως αντιπρόεδρος (2009 -2016) υπέκλεψε τα περισσότερα απόρρητα έγγραφα από κάθε άλλον αξιωματούχος.
«Για παράδειγμα, η Reality Winner (σ.σ.πρώην στέλεχος της NSA0 καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για ένα μόνο έγγραφο», έγραψε στο Twitter ο Snowden, σχολιάζοντας την είδηση ότι έγγραφα με επισήμανση ως διαβαθμισμένα είχαν βρεθεί στο think tank του Biden.
Σημείωσε επίσης ότι πριν από τον Biden, άλλοι που είχαν παράνομα στην κατοχή τους μυστικά έγγραφα περιλαμβάνουν τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Donald Trump και Bill Clinton, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της CIA David Petraeus.
«Αυτοί οι τύποι έχουν δεκάδες, εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα. Χωρίς φυλακή» τόνισε ο Snowden.


Εισαγγελική έρευνα

Τη Δευτέρα (9/1/2022), το CBS News ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι περίπου δέκα έγγραφα, με την επισήμανση ως απόρρητα, από τη θητεία του Biden ως Αντιπροέδρου υπό τον Obama βρέθηκαν στο Κέντρο Διπλωματίας και Παγκόσμιας Δέσμευσης Penn Biden στην Ουάσιγκτον.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι τα έγγραφα βρέθηκαν από τους δικηγόρους του προέδρου στις 2 Νοεμβρίου 2022, οι οποίοι στη συνέχεια ειδοποίησαν τα Εθνικά Αρχεία, όπου πρέπει να παραδοθούν όλα αυτά τα έγγραφα.
Το προσωπικό του ειδοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο εξετάζει πώς τα απόρρητα έγγραφα μπήκαν στο κτίριο του think tank.
Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό βήμα, μετά το οποίο ο επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να αποφασίσει για περαιτέρω έρευνα και τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης.

Η αποκάλυψη για τα απόρρητα έγγραφα

Ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland ανέθεσε στον εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Σικάγο να εξετάσει έγγραφα με την επισήμανση διαβαθμισμένων που βρέθηκαν στο Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν στο CBS News δύο πηγές με γνώση της έρευνας.

Τα περίπου 10 έγγραφα προέρχονται από το γραφείο του Biden ως αντιπροέδρου, ανέφεραν οι πηγές.

Το CBS News αποκάλυωψε ότι το FBI εμπλέκεται επίσης στην έρευνα του εισαγγελέα των ΗΠΑ.

Το υλικό αναγνωρίστηκε από δικηγόρους του Biden στις 2 Νοεμβρίου 2022, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, επιβεβαίωσε ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Richard Sauber.

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν όταν οι δικηγόροι του Biden έβαζαν σε πακέτα τα αρχεία σε που βρίσκονταν σε μια κλειδωμένη ντουλάπα για να προετοιμαστούν να εκκενώσουν τον χώρο του γραφείου του think tank στην Ουάσιγκτον», είπε o Sauber στο CBS News.

Τα έγγραφα υπήρχαν σε έναν φάκελο που βρισκόταν σε ένα κουτί με άλλα μη διαβαθμισμένα έγγραφα, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές δεν αποκάλυψαν ούτε τι περιέχουν τα έγγραφα ούτε το επίπεδο διαβάθμισής τους.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο CBS News ότι τα έγγραφα δεν περιείχαν με το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Sauber είπε επίσης ότι την ίδια ημέρα που ανακαλύφθηκε το υλικό, στις 2 Νοεμβρίου, το γραφείο του συμβούλου του Λευκού Οίκου ειδοποίησε τα Εθνικά Αρχεία, τα οποία παρέλαβαν το υλικό το επόμενο πρωί.

«Η ανακάλυψη αυτών των εγγράφων έγινε από τους δικηγόρους του προέδρου», είπε ο Sauber.

«Τα έγγραφα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο οποιουδήποτε προηγούμενου αιτήματος ή έρευνας από τα Αρχεία.

Από την ανακάλυψη αυτή, οι δικηγόροι του προέδρου συνεργάστηκαν με τα Αρχεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια διαδικασία για να διασφαλίσουν ότι τυχόν αρχεία της κυβέρνησης Obama-Biden βρίσκονται όπως πρέπει στην κατοχή των Αρχείων».

Απόρρητα έγγραφα και στο γκαράζ

Η νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου Joe Biden ανακάλυψε μια δεύτερη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από την περίοδο που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση του Sauber, ειδικού συμβούλου του Biden, έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μια παλαιότερη παρτίδα εγγράφων είχε ανακαλυφθεί τον Νοέμβριο 2022 στο ντουλάπι ενός γραφείου σε ένα think tank του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που χρησιμοποιούσε ο Biden μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία.

Πονοκέφαλος για Biden

Οι αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει νομικούς και πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Biden καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ένα μόνο έγγραφο βρέθηκε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ στο Γουίλμινγκτον και κανένα έγγραφο δεν βρέθηκε στο σπίτι του Μπάιντεν στο Ρίχομποθ Μπιτς, ανέφερε ο Sauber, σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται πλήρως» για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία αντιμετωπίζονται σωστά, είπε ο Sauber.

Ο πρώην πρόεδρος κράτησε χιλιάδες κρατικά αρχεία, μερικές εκατοντάδες από τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένα, στην προσωπική του κατοικία στη Φλόριντα για περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και δεν τα επέστρεψε αμέσως ή προθύμως παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των Εθνικών Αρχείων.

Όταν τελικά παρέδωσε 15 κουτιά με αρχεία τον Ιανουάριο του 2022, τα Εθνικά Αρχεία ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 100 ήταν διαβαθμισμένα.

Το θέμα παραπέμφθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την άνοιξη και διορίστηκε ειδικός σύμβουλος για να επιβλέπει την έρευνα.


www.bankingnews.gr