GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αποκάλυψη: Η αδελφή της Καϊλή «τρέχει» να σβήσει ίχνη από lobbying - Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου; Η ΜΚΟ και τα 105.172 ευρώ

Όταν ξέσπασε το Qatargate, η ELONtech προσπάθησε να γίνει αόρατη, σβήνοντας όλες τις αναφορές στις αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέ...


Όταν ξέσπασε το Qatargate, η ELONtech προσπάθησε να γίνει αόρατη, σβήνοντας όλες τις αναφορές στις αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών»

Νέες αποκαλύψεις υπό την σκιά του Qatargate έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με κεντρικό πρόσωπο αυτή τη φορά την αδελφή της Εύας Καϊλή, Μαγδαλένα Καϊλή.
Σύμφωνα με το POLITICO, η ίδια επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη της ΜΚΟ της από τις καταγραφές δραστηριότητας lobbying στις Βρυξέλλες.
Ο μη κερδοσκοπικός όμιλος MADE δραστηροποιούταν στον χώρο τεχνολογίας, με το αντικείμενο του να παρουσιάζει συνάφεια με το πορτφόλιο της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Το MADE Group κέρδισε 105.172 ευρώ από το πιλοτικό πρόγραμμα EU Tenders, που είχε προωθήσει η ίδια η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έγινε... ξαφνικά αόρατη

Η Εύα Καϊλή, έδινε τακτικά το παρών σε εκδηλώσεις που οργάνωνε η μικρότερη αδερφή της, σύμφωνα με το POLITICO.
Η Μαγδαλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια του ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών, το οποίο διοργάνωνε εκδηλώσει μεταξύ άλλων στο Κοινοβούλιο με ομιλήτρια την Εύα Καϊλη.
Όταν ξέσπασε το Qatargate, η ELONtech προσπάθησε να γίνει αόρατη, σβήνοντας όλες τις αναφορές στις αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών».
Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ισότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί το lobbying στην Ευρώπη και από το οποίο η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα να σβήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα του.
«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH-το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρύτρια», έγραψε η Μανταλένα σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico.
«Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι».

Τα πανικόβλητα emails

Μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζεται το LobbyFacts.eu είπε στο Politico ότι η Kαϊλή έστειλε πολλά email ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech.
Η Καν πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί «από το Μητρώο Διαφάνειας για το λόμπι της ΕΕ, επομένως όλες οι πληροφορίες που δείχνουμε προέρχονταν από εκεί και είχαν δηλωθεί από τον ίδιο που τα είχε καταχωρίσει».
Πράγματι, η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι η «μη κυβερνητική οργάνωση» καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Η Καν είπε ότι η ELONtech φαινόταν να παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022 προτού αφαιρεθεί.
Σε ένα email, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας είπε στο Politico ότι η ELONtech καταργήθηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022 λόγω «αδυναμίας της να μεταφέρει και να ενημερώσει τα δεδομένα της σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες».
Το LobbyFacts.eu αναφέρει ότι η ELONtech παρείχε «Συμβολή στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ», χωρίς χωρίς να διευκρινίζει ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η συνεισφορά.
Το EU Blockchain Observatory and Forum είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ως πιλοτικό έργο και συχνά παρουσίαζε την Εύα Καϊλή. Το 2021, η Καϊλή εξασφάλισε 525.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη συνέχιση του έργου μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της ΕΕ.
Από το 2020, το blockchain think tank διοικείται από μια κοινοπραξία επτά εταίρων, τρεις εκ των οποίων είναι ελληνικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού ινστιτούτου CERT, που πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση με την ELONtech το 2019. Εκπρόσωποι τόσο του Blockchain Observatory όσο και της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.
Σε email του στο Politico, ο δικηγόρος της Μανταλένας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τόνισε ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Blockchain της ΕΕ ή συνεισφορά σε κανένα σημείο». Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε επίσης ότι η ELONtech «δεν είχε νομική οντότητα», «δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» και «δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες λόμπι».
«Εμείς, επίσης, δεν γνωρίζουμε γιατί η [ELONtech] εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι είχε επικοινωνήσει με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και περίμενε απάντηση.

πηγη