GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Θεός... έσωσε την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση - Σύμμαχος ο καλός καιρός

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις 2 Ιανουαρίου 2023 άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία Η θερμότε...


Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις 2 Ιανουαρίου 2023 άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Η θερμότερη από την αναμενόμενη έναρξη του χειμώνα σε μεγάλα τμήματα του κόσμου μειώνει γρήγορα τους φόβους για την κρίση φυσικού αερίου, η οποία είχε προβλεφθεί ότι θα προκαλούσε διακοπές και θα αύξανε την πίεση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι προβλέψεις αναφέρουν θερμοκρασίες πάνω από τις εποχικές κανονικότητες για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ στις ΗΠΑ αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Θα είναι επίσης πιο άνετα σε μεγάλο μέρος της Κίνας - του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο - κατά τις επόμενες 10 ημέρες, ενώ το Τόκιο μπορεί να δει μια έξαρση γύρω στα μέσα Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κατακρημνίζονται λόγω της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων και των ασθενέστερων προοπτικών, με τα συμβόλαια των ΗΠΑ να καταρρέουν στην πρώτη συνεδρίαση διαπραγμάτευσης του 2023.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις 2 Ιανουαρίου 2023 άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


Χαμηλός ο κίνδυνος στενότητας


"Ο κίνδυνος ακραίας στενότητας της αγοράς για τον οποίο ανησυχούσαν οι άνθρωποι πριν από την έναρξη του χειμώνα φαίνεται τώρα χαμηλός", δήλωσε ο Abhishek Rohatgi, αναλυτής του BloombergNEF με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η Ευρώπη έχει ανασυγκροτήσει τα αποθέματα, ενώ ο ηπιότερος καιρός στη Βόρεια Ασία σημαίνει ότι θα υπάρξει λιγότερος ανταγωνισμός για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, είπε.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προετοιμάζονταν για ελλείψεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, διακόπτοντας τις ενεργειακές παραδόσεις και ανεβάζοντας την παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για τον χειμώνα, όταν η κατανάλωση κορυφώνεται.

Αυτές οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων σημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές έχουν τώρα άνετα αποθέματα.

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία μπόρεσε να προσθέσει περισσότερο φυσικό αέριο στις αποθήκες κατά τη διάρκεια του τέλους Δεκεμβρίου, καθώς ένα μείγμα ηπιότερων καιρικών συνθηκών και χαμηλότερης δραστηριότητας κατά την περίοδο των διακοπών περιόρισε τη χρήση καυσίμων.


Μειωμένη η ζήτηση


Η καταστροφή της ζήτησης τους τελευταίους μήνες βοήθησε επίσης στην εξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Ορισμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη είχαν προηγουμένως μειώσει την παραγωγή ή έκλεισαν επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν υψηλές τιμές, ενώ αναδυόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές σταμάτησαν να εισάγουν ΥΦΑ επειδή δεν μπορούσαν πλέον να το αντέξουν οικονομικά.

Ο αντίκτυπος στην Κίνα από την αύξηση των περιπτώσεων Covid θα πρέπει να προσθέσει στην υποτονική εικόνα, διατηρώντας χαμηλότερη τη ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι από τυχόν απροσδόκητες εξάρσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.

Μια παρατεταμένη έκρηξη κρύου στα τέλη του χειμώνα θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων υψηλότερα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει επίσης σύντομα να αρχίσουν να σχεδιάζουν την αποφυγή ελλείψεων και πάλι τον επόμενο χειμώνα, καθώς θα προσαρμόζονται στην έλλειψη ρωσικού καυσίμου.


www.bankingnews.gr