GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Καμπανάκι» Τσελέντη για το σεισμό στη Λέσβο: «Μεγάλη προσοχή, οι κάτοικοι να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης» – Ζημιές σε σπίτια

«Απαιτείται μεγάλη προσοχή και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης» τονίζει ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντή...


«Απαιτείται μεγάλη προσοχή και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης» τονίζει ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στη Λέσβο και προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους του νησιού.

Ο Άκης Τσελέντης εξήγησε τι συμβαίνει αυτές τις ώρες στη Λέσβο με μια ανάρτηση που έκανε στο facebook.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:


«Σεισμοί στη Λέσβο»

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 268 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου. Επίσης, στις 08:39 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό μας δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου.

Οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγ Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (Το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής.)

Παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα δίκτυα μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Υλικές ζημιές

Μικροζημιές σε τρείς οικίες στο Μόλυβο, δυο στην Πελόπη, στην εκκλησία της Στύψης αλλά και πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό κοντά στην Άργενο είναι οι μέχρι στιγμής αναφορές από τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς σεισμοί στη Λέσβο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αναφέρει ότι σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, όσο παρακολουθείται από τους ειδικούς η μετασεισμική ακολουθία.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και καταγράφονται οι ευτυχώς ελάχιστες και μικρές ζημιές που έχουν προκληθεί, σε τρεις (3) οικίες στο Μόλυβο, σε δύο (2) στην Πελόπη αλλά και πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό της Αργένου, που ήδη απομακρύνθηκαν μετά την άμεση παρέμβαση των μηχανημάτων του Δήμου, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4 τα ξημερώματα και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5 ρίχτερ και αρκετούς μικρότερους. Ζητάμε την ψυχραιμία και των πολιτών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς για την παρακολούθηση του φαινομένου και είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

πηγη