GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πολωνός ΥΠΑΜ: Δεν είμαι σίγουρος αν οι Γερμανοί θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο

Παίρνει 58 Abrams την Άνοιξη η Βαρσοβία- Πολωνοί στρατιώτες έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση τους- "Αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πό...


Παίρνει 58 Abrams την Άνοιξη η Βαρσοβία- Πολωνοί στρατιώτες έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση τους- "Αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο" το πολωνικό δόγμα

Ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας και υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλασζάκ (Mariusz Błaszczak) δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η Γερμανία θέλει να κερδίσει η Ουκρανία στη σύγκρουση.

Είναι της γνώμης ότι το Βερολίνο πρέπει να δωρίσει περισσότερα τανκς από τα αποθέματά του στην Ουκρανία, γι' αυτό και η πολωνική πίεση στη Γερμανία παραμένει τόσο ισχυρή όσο πριν. «Υπάρχει λόγος για αυτήν την πίεση», είπε ο Μπλασζάκ.

Σημείωσε ότι όταν η πολωνική κυβέρνηση ζήτησε υποστήριξη για την Ουκρανία, επικρίθηκε ευρέως από την αντιπολίτευση. «Η αντιπολίτευση παπαγαλίζει τυφλά τη Γερμανία, τόσο πολύ, που αν κυβερνούσαν στην Πολωνία, θα έλεγαν ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται Leopard ή Patriot. Θα επαναλάμβαναν όλα όσα λέει το Βερολίνο», δήλωσε.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας είπε σε συνέντευξή του στο πολωνικό Radio 1 ότι ο πρόεδρος Αντρεζ Ντούντα (Andrzej Duda) ανακοίνωσε σχέδια για έναν συνασπισμό για τη δωρεά σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στο Λβιβ πριν από δύο εβδομάδες.

«Μπορεί να ειπωθεί ξεκάθαρα, αν όχι για την πολωνική πίεση που ασκήθηκε στους Γερμανούς, η απόφαση να δοθούν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία δεν θα είχε ληφθεί», είπε ο Μπλασζάκ.

Το Βερολίνο μόλις ενέκρινε τη δωρεά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία την Τετάρτη.
Στην πρώτη φάση, 14 άρματα μάχης Leopard 2A6 θα παραδοθούν στο Κίεβο από τα αποθέματα της Bundeswehr.
Η Γερμανία έδωσε επίσης άδεια σε χώρες εταίρους να παραδώσουν παρόμοια άρματα γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, τόνισε ο Μπλασζάκ, η απόφαση της Γερμανίας δεν σημαίνει δραστική αλλαγή στη στάση της χώρας απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αναφέρθηκε στα λόγια του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος είπε στη Bundestag ότι «τα τανκς Leopard είναι κόκκινη γραμμή» και η Γερμανία δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη και δυνάμεις ξηράς στο Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι Γερμανοί θέλουν πραγματικά να κερδίσει η Ουκρανία στον πόλεμο, ο Μπλασζάκ παραδέχτηκε ότι «είναι μια ερώτηση που κάνει πάντα όταν μιλά με Γερμανούς αξιωματούχους».

Ο Μπλασζάκ εξήγησε ότι η πολωνική κυβέρνηση θυμάται «τι συνέβαινε μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας και του αγωγού Nord Stream», που επέτρεψε στον Πούτιν να ενισχύσει τη δύναμή του.

Ο Μπλασζάκ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενίσχυσης των πολωνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, δηλώνοντας ότι φέτος, 58 Abrams θα φτάσουν στην Πολωνία, με τις πρώτες μονάδες να φτάνουν την άνοιξη.
Στρατιώτες από την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της Βαρσοβίας έχουν ήδη εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν τα άρματα μάχης Abrams, πρόσθεσε ο Μπλασζάκ.

πηγη