GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έρευνα – κόλαφος: Τι πιστεύουν οι πολίτες για το Σύνταγμα και τη δικαστική εξουσία

Τάσεις ισχυρής δυσπιστίας σε βασικούς θεσμούς και πυλώνες του κράτους και του πολιτεύματος καταγράφει έρευνα της κοινής γνώμης που διεξήγ...


Τάσεις ισχυρής δυσπιστίας σε βασικούς θεσμούς και πυλώνες του κράτους και του πολιτεύματος καταγράφει έρευνα της κοινής γνώμης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Δεν είναι ανεξάρτητη

Κυρίαρχο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας (η οποία πραγματοποιήθηκε την τρίτη εβδομάδα του περασμένου Νοεμβρίου) είναι ότι οι πολίτες εκφράζουν ευρεία αποδοχή στο Σύνταγμα εντούτοις θεωρούν τόσο ο καταστατικός χάρτης της χώρας όσο και οι νόμοι παραβιάζονται από τους ίδιους τους ταγούς του πολιτεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% θεωρεί ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη από κέντρα οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 71% θεωρεί ότι είτε δεν προστατεύεται η ελευθερία στα ΜΜΕ είτε η προστασία της συνδέεται με λογοκρισία και διαπλοκή.

Μάλιστα οι πολίτες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει αθροιστικά το 74% πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν από περιορισμένης (32%) μέχρι μεγάλης έκτασης παραβιάσεις (42%) του Συντάγματος.

Για κομματική αξιοποίηση

Έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι πολίτες σε ποσοστό 60% θεωρούν ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ γίνεται «τακτικά από όλες τις κυβερνήσεις για κομματική αξιοποίηση» ενώ το 21% πιστεύει ότι παρακολουθήσεις γίνονται «σε μεγάλη έκταση κυρίως τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες για τις παρακολουθήσεις μόλις το 14% απαντά πως αυτές γίνονται «σε σπάνιες περιπτώσεις για ζητήματα ασφάλειας της χώρας».

Κατά 70% οι πολίτες θεωρούν ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αποτέλεσε παραβίαση του Συντάγματος ενώ στο ερώτημα πόσο οι ίδιοι οι πολίτες αισθάνονται ασφαλής για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών τους κυριαρχεί η ανασφάλεια. Στο ερώτημα αυτό οι πολίτες απαντούν με 46% «καθόλου» και 22% «λίγο».

Η ψήφος και η ασφάλεια του κράτους

Επιπλέον σε ποσοστό 81% οι πολίτες απαντούν πως η ψήφος τους θα επηρεαστεί «πολύ» (62%) και «αρκετά» (19%) αν αποδειχτεί ότι ο πρωθυπουργός ή υπουργοί σε κάποιες περιπτώσεις παραβίασαν το Σύνταγμα. Μόλις το 18% εμφανίζεται να μην εξαρτά την ψήφο του από την παραβίαση του Συντάγματος.

Συντακτική συνέλευση

Ένα εύρημα που έχει ενδιαφέρον είναι πως το 34% στο ερώτημα για τη διαδικασία που ακολουθείται για να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση τάσσεται υπέρ της συντακτικής συνέλευσης ώστε το σύνταγμα ν’ αλλάξει απευθείας από το λαό.
Εύρημα που ενδεχομένως σχετίζεται και με διάχυτη αντίληψη όπως καταγράφεται σε ποσοστό 64% ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν σέβονται και παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους.

«Η ελληνική κοινωνία πιστεύει στο Σύνταγμα αλλά αμφισβητεί ότι εφαρμόζεται πιστά από τους κυβερνώντες και τη δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ίδια δυσθυμία ή απογοήτευση που έχει διαπιστωθεί σε έρευνες για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς» τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντας Κοντιάδης παρουσιάζοντας χθες την έρευνα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Για την ειδική αυτή έρευνα κοινής γνώμης στην οποία αποσαφηνίζονται οι στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας για το Σύνταγμα και την εφαρμογή του, ο κ. Κοντιάδης επισημαίνει ότι έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερήφανοι για το Σύνταγμα.
Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες, στα πιο εύπορα στρώματα και σε εκείνους με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο.

Το πόσο σέβονται το Σύνταγμα και την ελευθερία του λόγου φάνηκε στην ίδια εκδήλωση:


ΒΡΑΖΕΙ ο ΛΑΟΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!


https://ellhnes.net/