GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εισβολή Κίνας στην Ταιβάν βλέπουν οι ΗΠΑ: «Αν επέμβουμε οι απώλειές μας θα ισοδυναμούν με πλανητική εκθρόνισή μας»

Αποκαλυπτικό σενάριο CNN για πόλεμο Κίνας - Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ θα είχαν 3.200 νεκρούς στρατιώτες Το αμερικανικό Πεντάγωνο περιμένει εισβολή τ...


Αποκαλυπτικό σενάριο CNN για πόλεμο Κίνας - Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ θα είχαν 3.200 νεκρούς στρατιώτες

Το αμερικανικό Πεντάγωνο περιμένει εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν μέσα στην επόμενη τριετία και όλα τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν πως ακόμα και αν κερδίσει και καταστρέψει το κινεζικό Ναυτικό, οι απώλειες των ΗΠΑ θα είναι τόσο μεγάλες που θα υποβαθμιστεί η θέση τους στην παγκόσμια σκακιέρα ισχύος.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022 ο Λευκός Οίκος είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, την οποία χαρακτήριζαν «προκλητική» και «αποσταθεροποιητική».

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ταϊβάν για να διατηρήσει επαρκείς ικανότητες αυτοάμυνας, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις μας και με την πολιτική μας της μίας Κίνας» είχαν αναφέρει στην ανακοίνωση.

Τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέτασε 22 σενάρια πολεμικής εμπλοκής με τις κινεζικές Δυνάμεις στην επικράτεια της Ταϊβάν και σε όλες τις προσομειώσεις προκύπτει πως θα χαθούν χιλιάδες στρατιώτες, τουλάχιστον δύο αεροπλανοφόρα, ενώ η Ταϊβάν οικονομικά και στρατιωτικά θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω.

Πρόκειται για το δεύτερο «πακέτο» προσομοιώσεων που πραγματοποίησε το αμερικανικό think tank «Center for Strategic and International Studies – CSIS» μέσα σε ένα εξάμηνο.

Οι Αμερικανοί είναι βέβαιοι πως ο νέος πόλεμος είναι θέμα χρόνου και μάλιστα η νέα αυτή σύρραξη θα προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ και Ιαπωνίας.


Η αναφορά σημειώνει τα εξής:

«Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να αφήσει τον νικηφόρο στρατό των ΗΠΑ σε μια κατάσταση εξίσου ανάπηρη με τις ηττημένες κινεζικές δυνάμεις.

Στο τέλος της σύγκρουσης, τουλάχιστον δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα βρισκόταν στον πάτο του Ειρηνικού και το σύγχρονο Ναυτικό της Κίνας, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα είχε διαλυθεί».

Η CSIS τόνισε ότι η ανάλυση αυτή ήταν απαραίτητη επειδή οι προηγούμενες κυβερνητικές και ιδιωτικές προσομοιώσεις πολέμου ήταν πολύ “μικρές” ή πολύ αδιαφανές.

Επιπλέον ήθελε να δώσει στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πραγματική ματιά στο πώς μπορεί να εξελιχθεί η σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν.

Συνοπτικά η προσομοίωση έδειξε ότι:

– Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχασε έως και 20 πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος και περίπου 3.200 προσωπικό σε διάρκεια τριών εβδομάδων.
– Η Κίνα θα είχε απώλειες περίπου 10.000 προσωπικού, 155 στρατιωτικών αεροσκαφών και 138 πολεμικών πλοίων,
– Η Ταϊβάν θα έχανε περίπου 3.500 στρατιώτες και ολόκληρο τον στόλο της, που αποτελείται συνολικά από 26 αντιτορπιλικά και φρεγάτες βυθισμένος εντελώς και τέλος,
– Η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και 26 πολεμικά πλοία.


Πώς θα είναι ο πόλεμος Κίνας – Ταϊβάν

Το CNN εξέτασε ένα αντίγραφο της έκθεσης – με τίτλο «Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου» – σχετικά με τα πολεμικά σενάρια που διεξήγαγε το CSIS.

Όπως εξήγησε, το έργο ήταν απαραίτητο επειδή οι προηγούμενες κυβερνητικές και ιδιωτικές προσομοιώσεις πολέμου ήταν πολύ στενές ή πολύ αδιαφανείς για να δώσουν στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πραγματική εικόνα για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η σύγκρουση στο στενό της Ταϊβάν.

«Δεν υπάρχει κανένα μη διαβαθμισμένο πολεμικό παιχνίδι εκεί έξω που να εξετάζει τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Mark Cancian, ένας από τους τρεις επικεφαλής του έργου και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Από τα παιχνίδια που είναι μη διαβαθμισμένα, γίνονται συνήθως μόνο μία ή δύο φορές».

Το CSIS έτρεξε αυτό το πολεμικό παίγνιο 24 φορές για να απαντήσει σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: θα πετύχαινε η εισβολή και με ποιο κόστος;

Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι όχι και τεράστιες, αναφέρει η έκθεση του CSIS.

Τα σενάρια περιγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για την Ταϊβάν, ακόμη και αν δεν πετύχει η κινεζική εισβολή.

«Ενώ ο στρατός της Ταϊβάν είναι ακέραιος, είναι σοβαρά υποβαθμισμένος και έχει μείνει να υπερασπίζεται μια κατεστραμμένη οικονομία σε ένα νησί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και βασικές υπηρεσίες», αναφέρει η έκθεση.
Ο στρατός του νησιού θα υποστεί περίπου 3.500 απώλειες και και τα 26 αντιτορπιλικά και φρεγάτες του ναυτικού του θα βυθιστούν, αναφέρει η έκθεση.

Η Ιαπωνία είναι πιθανό να χάσει περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη και 26 πολεμικά πλοία, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εσωτερικό της έδαφος θα δεχθούν κινεζική επίθεση, διαπιστώνει η έκθεση.

Αλλά το CSIS δήλωσε ότι δεν ήθελε η έκθεσή της να υπονοήσει ότι ένας πόλεμος για την Ταϊβάν «είναι αναπόφευκτος ή ακόμη και πιθανός».

«Η κινεζική ηγεσία θα μπορούσε να υιοθετήσει μια στρατηγική διπλωματικής απομόνωσης, πίεσης στην γκρίζα ζώνη ή οικονομικού καταναγκασμού εναντίον της Ταϊβάν», ανέφερε.

Ο Νταν Γκραζιερ, ανώτερος συνεργάτης αμυντικής πολιτικής στο Project on Government Oversight (POGO), θεωρεί εξαιρετικά απίθανη μια άμεση κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

Μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα διέκοπτε αμέσως τις εισαγωγές και τις εξαγωγές στις οποίες βασίζεται η κινεζική οικονομία για την ίδια την επιβίωσή της, δήλωσε ο Grazier στο CNN, και η διακοπή αυτού του εμπορίου ενέχει τον κίνδυνο της κατάρρευσης της κινεζικής οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Κίνα βασίζεται στις εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων για να κινεί την οικονομική της μηχανή, δήλωσε ο Γκράζιερ, και έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

«Οι Κινέζοι θα κάνουν ό,τι μπορούν κατά την εκτίμησή μου για να αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση με οποιονδήποτε», δήλωσε ο Γκράζιερ.
Για να αμφισβητήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για παγκόσμια κυριαρχία, θα χρησιμοποιήσουν βιομηχανική και οικονομική δύναμη αντί για στρατιωτική δύναμη.

Αλλά οι ηγέτες του Πενταγώνου έχουν χαρακτηρίσει την Κίνα ως «απειλή της Αμερικής», και η περσινή έκθεση για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, η οποία έγινε κατ’ εντολή του Κογκρέσου, ανέφερε ότι «αύξησε τις προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες μέσα και γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν, για να συμπεριλάβει αυξημένες πτήσεις στη διεκδικούμενη από την Ταϊβάν ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας και τη διεξαγωγή ασκήσεων που επικεντρώνονται στην πιθανή κατάληψη ενός από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν».

Τον Αύγουστο, η επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί προκάλεσε μια ευρεία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, η οποία περιελάμβανε την αποστολή πυραύλων πάνω από το νησί καθώς και στα ύδατα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

pronews