GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ουκρανικός πύραυλος S-300 έπεσε στο έδαφος της Λευκορωσίας

Ενας ουκρανικός πύραυλος S-300 προσγειώθηκε στο έδαφος της Λευκορωσίας το πρωί της Πέμπτης, όπως μεταδίδει η λευκορωσική κρατική τηλεόρασ...


Ενας ουκρανικός πύραυλος S-300 προσγειώθηκε στο έδαφος της Λευκορωσίας το πρωί της Πέμπτης, όπως μεταδίδει η λευκορωσική κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος έπεσε κοντά στην πόλη Ιβάνοβο, στην νοτιοδυτική περιοχή Μπρεστ που συνοδεύει με την Ουκρανία.

Οι πρώτες εκριμήσεις αναφέρουν ότι είτε ο πύραυλος ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στο έδαφος της Λευκορωσίας είτε καταστράφηκε στον αέρα από τις λευκορωσικές δυνάμεις αεράμυνας.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Στα social media δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ΜΕ κομμάτια ενός πυραύλου S-300 σε ένα άδειο χωράφι, τις οποίες δημοσίευσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας BelTA.

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ 10 και 11 το πρωί (09.00-10.00 ώρα Ελλάδας) – περίπου την ώρα που η Ρωσία εξαπέλυε ομοβροντία πυραύλων προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το BelTA, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ο S-300 είναι ένας σοβιετικής εποχής πύραυλος αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιείται από την Ρωσία και την Ουκρανία.
Τον Νοέμβριο, πύραυλος S-300, που θεωρήθηκε ότι είχε εκτοξευθεί από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατέληξε στην Πολωνία.

Το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα για να αναχαιτίσει εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους, ενώ η Ρωσία φαίνεται να χρησιμοποιεί πυραύλους S-300 για να πλήξει στόχους εδάφους – κάτι που στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ένδειξη πως τα αποθέματά της σε πυραύλους μειώνονται.

Η Λευκορωσία επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως εφαλτήριο για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά επιμένει ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο και ούτε πρόκειται να το κάνει.

Ανακοίνωση του Λευκορωσικού υπουργείου Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ουκρανικό πύραυλο S-300 στην συνοριακή περιοχή Μπρεστ γύρω στις 10 πμ (09:00 ώρα Ελλάδας).

Αξιωματικός του στρατού της Λευκορωσίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μετά την κατάρριψη από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του Μινσκ ουκρανικού πυραύλου S-300 πάνω από χωριό κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας σήμερα το πρωί.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας δήλωσε: «Οι ντόπιοι δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να ανησυχούν. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».


πηγη