GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κούγιας: O πατέρας του 16χρονου Ρομά έχει 3 σελίδες ποινικό μητρώο - Οι αστυνομικοί δεν ήξεραν ότι καταδίωκαν ανήλικο

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο Σε νέες δηλώσεις για το...


Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο

Σε νέες δηλώσεις για τον αστυνομικό που κατηγορείται γαι τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά προχώρησε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου, Αλέξης Κούγιας.

Ο ποινικολόγος, μιλώντας στο Mega, είπε για τον Ρομά πως «έχει τρεις σελίδες ποινικό μητρώο, έχει αδικήματα για κατ’ επανάληψη εγκληματικές πράξεις και βεβαρημένο παρελθόν».

Ως προς το χρονικό της καταδίωξης ο κ. Κούγιας εξήγησε τα εξής: «Ξεχνάμε ένα προηγούμενο.
Όλοι μιλούν για έναν ανήλικο.
Σε αυτή την καταδίωξη δεν υπήρχε κανένας ανήλικος.
Η γνώση που είχαν τα δύο πληρώματα των δικυκλιστών ήταν ότι ένας πολίτης, αδιευκρίνιστου ηλικίας και αδιευκρίνιστου χρώματος, έχει διαπράξει μία παράνομη πράξη, έχει κλέψει βενζίνη.
Τους το λέει ο υπάλληλος και ξεκινούν να αναζητούν το αυτοκίνητο στην περιοχή».

«Βρίσκουν το αυτοκίνητο, το πλησιάζουν, αρχίζουν με τους φανούς και τα ηχητικά σήματα να δείχνουν προς τα έξω ότι γίνεται καταδίωξη.
Προλαβαίνουν το αυτοκίνητο αυτό σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί η μία μοτοσυκλέτα πλησιάζει, η άλλη μοτοσυκλέτα που βρισκόταν ο εντολέας μου κρατά απόσταση ασφαλείας και ειδοποιούν και λένε να σταματήσουν για να κάνουν έλεγχο», πρόσθεσε ο ποινικολόγος.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κυριακή Κλιάμπα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Ο Αλέξης Κούγιας τόνισε: «Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου γιατί έχει διαρρεύσει μέρος της δικογραφίας, και μάλιστα επιλεκτικά γιατί το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της δικογραφίας, η προφορική απολογία του κατηγορουμένου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Έχει δημοσιοποιηθεί μόνο το απολογητικό υπόμνημα και αυτό επιλεκτικά και εκτίθεται ο εντολέας μου».

«Πράγματι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να τηρεί ο αστυνομικός όταν καταδιώκει κάποιον. Όταν καταλήγει αυτή η διαδικασία, και αφού έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον καταδιωκόμενο ηχητικά ή με φανούς και ηχητικά. Ακολούθως έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάνοντας προειδοποιητικές βολές και ακολούθως μπορεί είτε να χτυπήσει – εάν είναι πεζός – σε τέτοιο σημείο τον καταδιωκόμενο, που να του προκαλέσει μία «μικρή ζημιά» και όχι τη ζωή του, αλλά όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή του αστυνομικού ή κάποιου συναδέλφου του ή ενός πολίτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο του και να του αφαιρέσει τη ζωή, χωρίς να έχει συνέπειες», συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας.

«Ο οδηγός του αυτοκίνητου, το οποίο έχει φιμέ τζάμια, αρνείται τον έλεγχο, παραβιάζει το κόκκινο με κίνδυνο ζωής των διασταυρωμένων ΙΧ, και αρχίζει και τρέχει. Τον ακολουθούν τον πλησιάζουν και πάλι δεν σταματάει, παραβιάζει και άλλο φανάρι.
Παραβίασε 3 φανάρια και ξεκινά μία περιοχή χωρίς φανάρια που είναι η περιοχή που οδηγεί στις φυλακές των Διαβατών και μόνο νταλίκες περνούν. Εκεί κοντά είναι και ο καταυλισμός των Ρομά», σημείωσε ο ποινικολογος. 

«Εκεί τον ξαναπλησιάζουν και ξεκινά μία καταδίωξη αλλά εκείνος με χειρόφρενα, σαν έμπειρος οδηγός και χωρίς να ξέρουν την ηλικία του, αρχίζει και κάνει αναστροφές στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να εμβολίσει την μοτοσυκλέτα. Την τρίτη φορά και κοντά τις γραμμές του τρένου, ο καταδιωκόμενος κάνει πάλι την ίδια ενέργεια», πρόσθεσε.

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις απειλές των Ρομά για αντίποινα

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώθηκε, με αφορμή τις εξελίξεις για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έπειτα από εισαγγελική εντολή, διεξάγονται δύο προκαταρκτικές έρευνες, αφενός για δηλώσεις που είδαν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας από μέλη της κοινότητας Ρομά, με τις οποίες απειλούν ή καλούν σε αντίποινα και πράξεις αντεκδίκησης, και αφετέρου για «διαρροή» υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία τής υπόθεσης.

Η πρώτη έρευνα διεξάγεται από την Κρατική Ασφάλεια, με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλήματος, ενώ η δεύτερη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για την πράξη της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, μετά τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη (θα κληθεί να την άρει εντός 5ημέρου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης).

Την ίδια ώρα, ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

πηγη