GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αυξάνεται η ένταση στο Κόσοβο: Νυχτερινή έφοδος Βούτσιτς σε μονάδες του Στρατού

Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια βρίσκονται στα οδοφράγματα για 18η ημέρα - Στο ανώτατο επίπεδο πολεμική ετοιμότη...


Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια βρίσκονται στα οδοφράγματα για 18η ημέρα - Στο ανώτατο επίπεδο πολεμική ετοιμότητας ο Σερβικός Στρατός

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε χθες το βράδυ, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων σε φρουρά στη Ράσκα μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού, Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.

Με ανάρτησή του, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων από το Κόσοβο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς και τα μέλη της BIA για το θάρρος και την αφοσίωσή τους στη διατήρηση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας και της επιβίωσης του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», έγραψε ο Βούτσιτς δημοσιεύοντας και κοινή φωτογραφία με τον στρατηγό Μοϊσίλοβιτς.

«Κάπου μεταξύ Κράλιεβο και Ράσκα. Ολοκληρώθηκε μια περιοδεία σε μερικές μονάδες του στρατού μας, τους ήρωές μας, και πήγα σε μια συνάντηση με εκπροσώπους Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύω στη δικαιοσύνη και το νόμο, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη σερβική σοφία, αλλά και δύναμη και αποφασιστικότητα Ζήτω η ελεύθερη Σερβία», έγραψε στο Instagram ο πρόεδρος Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς διέταξε χθες οι ένοπλες δυνάμεις και οι αστυνομικές μονάδες να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας.

Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια βρίσκονται στα οδοφράγματα για 18η ημέρα.
Ζητούν την απελευθέρωση των παράνομα συλληφθέντων συμπατριωτών τους, την απόσυρση των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τα βόρεια της επαρχίας και την απόσυρση μυστικών λιστών για τη σύλληψη Σέρβων.

Χθες η Πρίστινα δεν επέτρεψε στον Πατριάρχη Σέρβων Πορφύριο να εισέλθει στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στη διοικητική διάβαση Μερντάρε και να μεταβεί στο Πατριαρχείο του Peć.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας και Ανώτατος Διοικητής των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέταξε ο Στρατός και όλες οι μονάδες του MUP να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, δηλαδή ετοιμότητα στο επίπεδο χρήσης ένοπλης δύναμης.

Μια ομάδα περίπου είκοσι ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων από το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, καθώς και κάτοικοι της Μερντάρα, απέκλεισαν χθες το βράδυ τη διοικητική διάβαση Μερντάρα ως ένδειξη υποστήριξης προς τους Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Η διάβαση είναι αποκλεισμένη στην πλευρά Κουρσουμλί της διοικητικής γραμμής.
Πολίτες τοποθέτησαν στο δρόμο ένα ρυμουλκούμενο φορτηγό και τρακτέρ.

Η κυκλοφορία δεν διεξάγεται εκατέρωθεν της διοικητικής γραμμής και στήλες οχημάτων έχουν σχηματιστεί τόσο από την κατεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια όσο και προς τη νότια σερβική επαρχία.

Οι συγκεντρωμένοι φέρουν σερβικές σημαίες, και τονίζουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι νεοτέρας.

«Είμαστε εδώ για να παρέχουμε υποστήριξη στους συμπατριώτες μας από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, τα οποία έχουν απειληθεί δραστικά τον τελευταίο καιρό», είπε ο Νεμπόισα Στάνκοβιτς στο Novosti, προσθέτοντας ότι αναμένουν περισσότερους ανθρώπους να τους υποστηρίξουν.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε την Τρίτη ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε επιθέσεις κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Η Μπρνάμπιτς ρωτήθηκε γιατί η σερβική αστυνομία τέθηκε υπό τη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου και απάντησε ότι αυτό ήταν μέρος των δραστηριοτήτων για την αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας σε πλήρες επίπεδο. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν κάποιος επιτεθεί στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο», είπε.

Την ίδια στιγμή, σερβικά άρματα μάχης εντοπίστηκαν 4 χλμ. από τα σύνορα του Κοσόβου, ενώ οι Σέρβοι τοποθέτησαν δύο νέα οδοφράγματα, ένα στη Βόρεια Μιτρόβιτσα και ένα στην Ζβετσάν.


πηγη