GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κόσοβο –Τελεσίγραφο ΗΠΑ-Βρετανίας σε Βούτσις για άμεση αποχώρηση των Σέρβων αλλιώς θα έχουμε αιματοκύλισμα

Έκκληση Δύσης να φύγουν τα οδοφράγματα από το βόρειο Κόσοβο Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στο Κόσοβο, καθώς μετά τις αναφορές σερ...


Έκκληση Δύσης να φύγουν τα οδοφράγματα από το βόρειο Κόσοβο

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στο Κόσοβο, καθώς μετά τις αναφορές σερβικών ΜΜΕ για «μάχες» ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές – κάτι πάντως που διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου – ο αρχηγός του σέρβικού στρατού, Milan Mojsilovic, αναμένεται να βρεθεί στα διοικητικά όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να αξιολογήσει από κοντά τα δεδομένα.
Το σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Pink, μετέδωσε ότι ο Σέρβος στρατηγός κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα διοικητικά όρια του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα τα καθήκοντα του στρατού

«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως.
Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων» υποστήριξε ο Mojsilovic.
Η μετάβαση του Σέρβου στρατηγού αποφασίστηκε μετά από διαβουλεύσεις του προέδρου Aleksandar Vucic με την πρωθυπουργό Ana Brnabic.


Αναφορές για συγκρούσεις

Η μετάβαση του Mojsilovic αποδίδεται και στις πληροφορίες που μετέδωσε σερβικά ΜΜΕ για μάχες και ριπές όπλων ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές σε οδοφράγματα που έχουν στηθεί στο βόρειο μέρος του Κοσόβου.
Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών, αν και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβο.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο παραμένει τεταμένη, με την πρωθυπουργό Ana Brnabic να υποστηρίζει πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης.

Επιστολή Δύσης σε Vucic

Την ίδια στιγμή πάντως οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας ζητούν από το Βελιγράδι να «φύγουν» τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία στο βόρειο Κόσοβο μέσα σε 24 ώρες.
Διαφορετικά, επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον Σέρβο πρόεδρο, πως δεν θα εμποδίσουν τον πρωθυπουργό του μερικώς αναγνωρισμένου Κοσόβου, Albin Kurti να λύσει μόνος του το εν λόγω ζήτημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες σοβαρές συγκρούσεις.

Ένταση

Στο βόρειο Κόσοβο ζει πάνω από το ένα τρίτο των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Στο Κόσοβο η κατάσταση είναι τεταμένη το τελευταίο διάστημα, με του Σέρβους που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας να έχουν στήσει οδοφράγματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία, παρά τις εκκλήσεις για διάλυσή τους.
Η αναταραχή προκλήθηκε από τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.

Το αίτημα της Σερβίας

Με τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων να ελλοχεύει ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic, χρησιμοποίησε το δικαίωμά του βάσει ψηφίσματος του ΟΗΕ για να ζητήσει από το ΝΑΤΟ άδεια να στείλει 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των σερβικών κοινοτήτων.
Το αίτημα της Σερβίας είναι το πρώτο μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, και δεν αναμένεται να εγκριθεί, όπως άλλωστε αναμένει και ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος.
Υπάρχει ωστόσο η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια μονομερή απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσόβου.

www.bankingnews.gr