GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μητσοτάκης: Στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός – Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ.

Ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός – Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Για επτά βασικ...


Ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός – Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ.

Για επτά βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των επικοινωνιών και την ΕΥΠ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, όπου συζητείται το...σχετικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, ως πρώτη τομή ανέφερε τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ, λέγοντας ότι πλέον δεν θα μπορεί να είναι ούτε δημοσιογράφος (όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ούτε ιδιώτης μάνατζερ (όπως έκανε η παρούσα κυβέρνηση). 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκτιμά ότι υπάρχει συμφωνία ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει, καθώς υφίσταται από το 1994, αλλά και ζήτησε συμφωνία από τα πολιτικά κόμματα «ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους όπως ΕΥΠ ή Αντιτρομοκρατική».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι συνεχής και μόνιμη προτεραιότητα», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση».

Οι επτά τομές

Όσον αφορά στις επτά τομές που ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι φέρνει το νομοσχέδιο, αυτές είναι οι εξής:

Πρώτη τομή: τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ δεν μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ, ενώ ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου ως μια πρόσθετη ασπίδα σε κρούσματα παραβατικότητας.

Δεύτερη τομή: γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.
Σκόπιμα το Σύνταγμα την αφήνει ανοιχτή.
Λόγος εθνικής ασφάλειας που να δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με θέμα κυβερνοασφάλειας και εθνικής ασφάλειας.

Τρίτη τομή: δημιουργούνται επάλληλα φίλτρα ελέγχου για νόμιμη συνακρόαση.
Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική.
Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την αιτία της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο εισαγγελείς.
Για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να υπάρχει και έγκριση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα του Προέδρου της Βουλής.

Τέταρτη τομή: η ενημέρωση όποιου βρίσκεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από 3 έτη και αυτό θα κρίνεται από τον πρόεδρο της αρχής απορήττου τηλεπικοινωνιών και τον εισαγγελέα.

Πέμπτη τομή: τα αρχεία θα διαγράφονται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αλλά ο φάκελος αιτιολογίας θα διατηρείται για 10 χρόνια και μετά θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενου του αρχείου και την αιτιολογία, ενώ όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται και αν υπάρχει διαφωνία θα γίνεται δεκτή η πλειοψηφία του τριμελούς οργάνου.

Έκτη τομή: απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτη.
Η λειτουργία θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.
Μόνο το κράτος θα μπορεί να προμηθεύεται τέτοια λογισμικά αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.

Έβδομη τομή: ενώνουμε όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες και την ευθύνη γι’ αυτό θα έχει μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.


πηγη