GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Αίγυπτος εξέδωσε διάταγμα οριοθέτησης της ΑΟΖ της στην Μεσόγειο - Θα ακολουθήσει και η Ελλάδα;

Ουσιαστικά οι Αιγύπτιοι οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορα τους με Λιβύη και ανατολικά με Τουρκία - Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσ...


Ουσιαστικά οι Αιγύπτιοι οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορα τους με Λιβύη και ανατολικά με Τουρκία - Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Δεν υπάρχει πουθενά το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι θα πράξουν οι Τούρκοι;

Η Αίγυπτος ξεκίνησε το “χορό” στην Ανατολική Μεσόγειο ακυρώνοντας και στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την έκδοση διατάγματος οριοθέτησης της ΑΟΖ της, προλαβαίνοντας άμεσα τις όποιες τουρκικές κινήσεις, ενώ στην γειτονική Τρίπολη αναζητούνται νομικοί τρόποι ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ώστε η Άγκυρα να μην έχει κανένα πάτημα στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι εξέδωσε το διάταγμα υπαριθμ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, αναφέρει αιγυπτιακή εφημερίδα.

Η εκδοθείσα απόφαση ανέφερε ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με την γραμμή του 25ου Μεσημβρινού ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της αιγυπτιακής Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να προβάλει καταρχήν τα αιγυπτιακά συμφέροντα στην θαλάσσια ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο, και δεύτερον να ακυρώσει στην πράξη το παράνομο έτσι και αλλιώς τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το Κάιρο, παρά την σχετικά πρόσφατη χειραψία Αλ Σίσι και Ερντογάν, δεν θέλει επουδενί οι Τούρκοι να βάλουν “πόδι” στην περιοχή τους και στην λιβυκή ΑΟΖ.

Αν οι Τούρκοι ξεκινήσουν έρευνες και “γεωτρήσεις” στην ΑΟΖ της Λιβύης θα αποτελέσουν μεγάλο βραχνά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αίγυπτο και αυτό δεν το επιθυμεί κανένας.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προχωρά πλέον στην τηλεπικοινωνιακή διασύνδεσή της με την Αίγυπτο.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο ενώ η σχέση της χώρας μας με το Κάιρο και την νέα ισραηλινή κυβέρνηση του Μ.Νετανιάχου, ( όχι με την προηγούμενη που ήθελε να κάνει….διαμεσολάβηση υπέρ υμών με τους Τούρκους...που μας απειλούν με αφανισμό καθημερινά), θα αλλάξει όλη την εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου, που θα αναλάβει να τροφοδοτήσει με ενέργεια την ΕΕ τα επόμενα 50 χρόνια, ότι και να δηλώνουν κάποιοι.

Αυτό που αναμένουμε είναι η αντίδραση των Τούρκων σε όλα αυτά, ενώ στην περιοχή έχουν πλακώσει οι κολοσσοί CHEVRON ( Αίγυπτος), (EXXON MOBIL Κρήτη), ενώ στο μενού είναι και η λιβυκή ΑΟΖ.

πηγη