GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σε αυτή την Ευρώπη, οι 30άρηδες μένουν στο πατρικό τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα

Ο πληθωρισμός «λυγίζει» τους 30άρηδες Ευρωπαίους Ως απογοητευτικά για αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προοπτική που δίνει στους νέους τη...


Ο πληθωρισμός «λυγίζει» τους 30άρηδες Ευρωπαίους

Ως απογοητευτικά για αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προοπτική που δίνει στους νέους της, χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα έρευνας του ΟΟΣΑ που σχολιάζει σε άρθρο της η Guardian.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας, τα υψηλά ενοίκια, οι χαμηλές απολαβές και το αυξανόμενο κόστος ειδών πρώτης ανάγκης προκαλούν έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα στους νεαρούς Ευρωπαίους που αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα.
Τον Μάιο του 2021, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έδιναν μάχη για να αντιμετωπίσουν τη νόσο Covid-19, ο ΟΟΣΑ προειδοποιούσε ότι οι νέοι στη γηραιά ήπειρο, πλήττονται δυσανάλογα από την κρίση και ότι υπήρχε κίνδυνος «μακροπρόθεσμων πληγών» στην καριέρα όπως και στο πορτοφόλι τους.
Ο Οργανισμός τότε είχε διαπιστώσει ότι, πολλοί νέοι υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις στην εργασία τους όπως και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Αυτές οι ανησυχίες όχι μόνο δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά έχουν διογκωθεί, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.
Το πιεστικό κόστος ζωής και όχι η πανδημία της Covid, αποτελεί πλέον το βασικό πρόβλημα στη ζωή των Ευρωπαίων, ηλικίας 30 ετών και κάτω.
Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν ότι οι φιλοδοξίες τους πάνε... περίπατο καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες.
Κάποιοι από αυτούς μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα για την πίεση που δέχονται για να τα βγάλουν πέρα με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι σπουδάζουν και εργάζονται ταυτόχρονα.

Τα τσουχτερά ενοίκια, οι χαμηλοί μισθοί και ο υψηλός δείκτης ανεργίας στην Ισπανία «συνωμοτούν» για να παραμένουν οι νεαροί Ευρωπαίοι στο πατρικό τους.
Mε 32%, η Ισπανία έχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην κατηγορία των νέων τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΟΣΑ.
Η 26χρονη δασκάλα Αϊτάνα Μορένο, κάνει το μεταπτυχιακό της στη διερμηνεία.
Πρόσφατα επέστρεψε στη γενέτειρά της, τη Μαδρίτη, από τη Γαλλία, όπου είχε βρει δουλειά και πλέον μένει με τη μητέρα της. «Πρέπει να σπουδάζω και να δουλεύω ταυτόχρονα και μένω με τη μητέρα μου γιατί δεν έχω αρκετά χρήματα για να πληρώσω ενοίκιο και να σπουδάσω.
Είναι αδύνατο να αντέξει κανείς οικονομικά και να ζήσει μόνος στη Μαδρίτη», υποστηρίζει και προσθέτει: «Εφόσον όμως δεν έχω δουλειά πλήρους απασχόλησης , κανείς δεν θα μου νοίκιαζε δωμάτιο αν δεν εργάζομαι τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα».
Όσοι προσπαθούν να ζήσουν μόνοι τους , δυσκολεύονται πολύ από οικονομικής πλευράς.
Η ισπανική κυβέρνηση εισήγαγε φέτος ένα ειδικό επίδομα ενοικίου, ύψους 250 ευρώ το μήνα για τους νέους που αμείβονται με λιγότερα από 23.725 ευρώ το μήνα και η περιφέρεια της Μαδρίτης μείωσε το κόστος στα μέσα μεταφοράς.
Η 26χρονη Νταιάνα Πεινάδο, κοινωνική λειτουργός στο επάγγελμα, υπέβαλε αίτηση για το επίδομα της κυβέρνησης προκειμένου να την βοηθήσει να πληρώσει το μηνιαίο ενοίκιο ύψους 600 ευρώ στο μικρό διαμέρισμα που μένει μόλις 40 τ.μ και οιράζεται με έναν συγκάτοικο και τον σκύλο της Cumbia.
«Είμαι χαρούμενη που νοικιάζω ένα σπίτι και το μοιράζομαι με συγκάτοικο, αλλά δεν έχω και άλλες επιλογές.
Η κυβέρνηση θα μου δώσει το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για μένα .
Δεν θα λύσει τα προβλήματά του , αλλά θα μπορέσω να απολαύσω λίγα περισσότερα πράγματα.
Από την άλλη πλευρά, αυτό το επίδομα μας περιορίζει κατά κάποιο τρόπο.
Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε συμβόλαιο αορίστου χρόνου (κάτι που έχω), αλλά οι περισσότερες συμβάσεις στον κλάδο μου είναι ορισμένου χρόνου, επομένως δεν μπορώ να αλλάξω δουλειά όσο κι αν θα το ήθελα», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ισπανική μηχανή αναζήτησης ακινήτων «Idealista», το μέσο ενοίκιο στη Μαδρίτη αυξήθηκε κατά 14% μέσα σ΄ένα χρόνο από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022.
Η Νταϊάνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει στο μικρό της διαμέρισμα.
Στο Λονδίνο, τα ενοίκια αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα – ετησίως καταγράφηκε αύξηση κατά μέσο όρο ύψους 17% στα ενοίκια , κάτι που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πολλοί νεαροί Βρετανοί.
Η 27χρονη Χόλι Κλαρκ, εργάζεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης σ΄έναν ιστότοπο μόδας και επιπλέον σε μια παμπ επί 10 ώρες την εβδομάδα.
Το ενοίκιο της στο κέντρο της πόλης του Χάκνεϊ ήταν προσιτό 1.550 λίρες το μήνα το οποίο μοιραζόταν με τον φίλο της .
Αλλά τώρα έχει αυξηθεί κατά 650 λίρες το μήνα.
Της είπαν «Ή πληρώστε ή φύγετε». «Οπότε σίγουρα φεύγω», είπε. «Είναι τρελό. Δεν μπορώ να βρω τίποτα κάτω από 1.700 λίρες και τα περισσότερα από τα σπίτια είναι ένας χώρος .
Έτσι, θα πληρώσω περισσότερα χρήματα για να έχω λιγότερο χώρο».

Εκτός από τα ενοίκια που έχουν πάρει την ανιούσα, ο διψήφιος πληθωρισμός για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα τρόφιμα και άλλα αγαθά γίνονται αισθητοί για πρώτη φορά από πολλούς νέους.
Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός ήταν τον μήνα Νοέμβριο κατά μέσο όρο σχεδόν 11%, ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών.
Οι χώρες της Βαλτικής έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς αντιμετωπίζουν πληθωρισμό άνω του 20%.
Ο 23χρονος Γιοχίμ Βαλέντε από την Τουλούζη, εργαζόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ένα τυπογραφείο στην γαλλική πόλη, όπου τακτοποιούσε τα κουτιά προς παράδοση. Κέρδιζε 800 ευρώ το μήνα, αλλά τώρα ξανάρχισε τις σπουδές που είχε διακόψει για να πιάσει δουλειά.
Το εισόδημά του είναι περίπου 500 ευρώ το μήνα, από μια φοιτητική υποτροφία , συν ότι μπορεί να του δώσει η γιαγιά του.
Το ενοίκιο στο διαμέρισμα που μοιράζεται με δύο φίλους του ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, τα οποία μοιράζονται, όπως εξηγεί.

www.bankingnews.gr