GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σερβικά ΜΜΕ: Η σύγκρουση στο Κόσοβο είναι αναπόφευκτη - Oι Αλβανοί ζητούν να στείλουν εκατοντάδες κομάντος στην KFOR

Βρετανοί κομάντος εκπαιδεύουν Κοσσοβάρους στρατιώτες(Βίντεο)- Το ΝΑΤΟ είναι σε επιφυλακή αναμένοντας αντιδράσεις Πυρ και μανία είναι οι Σέρβ...

Βρετανοί κομάντος εκπαιδεύουν Κοσσοβάρους στρατιώτες(Βίντεο)- Το ΝΑΤΟ είναι σε επιφυλακή αναμένοντας αντιδράσεις

Πυρ και μανία είναι οι Σέρβοι με τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο για πολλούς λόγους, ενώ η φαινομενική  ̈́ησυχία” στην περιοχή θεωρείται ως “διάλειμμα” πριν την απόλυτη “καταιγίδα”, διότι το διακύβευμα είναι η αναγνώριση του κράτους του Κοσσόβου από την Σερβία και η προσπάθεια εκδίωξης των Σέρβων ώστε να μην απαιτείται να ισχύσει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, πράγμα αδιανόητο και φυσικά αδύνατο.    

Σερβικά ΜΜΕ μιλούν για αίτημα της Πρίστινα προς το ΝΑΤΟ για να εκδιωχθούν οι Σέρβοι στην Βόρεια Μιτρόβιτσα  

“Οι αρχές της Πρίστινα με επικεφαλής τον Aljbin Kurti ζητούν τη βοήθεια του συμφώνου του ΝΑΤΟ για να επιτεθούν στους Σέρβους στα βόρεια της επαρχίας!”, αναφέρει σερβική εφημερίδα.


Αναπόφευκτη η σύγκρουση για άλλους λόγους από αυτούς που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ

Ο Nejmedin Spahiu και άλλοι αναλυτές της Πρίστινα τονίζουν ότι μετά την απόφαση των Σέρβων να αποσυρθούν από τους θεσμούς του “κράτους” με το όνομα Κόσσοβο, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει τελικά να λύσει τα πάντα».

Σύμφωνα με ειδικούς, η «κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου» θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να διορίσει «διαχειριστές» στους τέσσερις δήμους του βορρά που θα αντικαταστήσουν τους Σέρβους δημάρχους, θα αντικαταστήσει τα δέκα παραιτηθέντα μέλη της Σερβικής Λίστας στο κοινοβούλιο του Κοσσόβου, και θα στείλει αλβανικές ειδικές δυνάμεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντί για 578 Σέρβους αστυνομικούς που πέταξαν τις στολές τους.

Ο Αλβανός ειδικός Ν. Σπαχίου δηλώνει ότι «έχει την εντύπωση ότι ετοιμάζεται πολεμική κρίση και ότι πλησιάζουμε σεμια  μοιραία σύγκρουση».

“Η Σερβία απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για το Κοσσυφοπέδιο, και όλα γίνονται πιο περίπλοκα μετά τις παραιτήσεις των Σέρβων, καθόσον υπάρχει σύγκρουση στον ορίζοντα, ενώ στο τέλος, όλα θα λυθούν από το ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά είχαν απήχηση στις αρχές της Πρίστινα και πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο θέμα. Αυτό που έκαναν οι Σέρβοι αστυνομικοί ερμηνεύεται ως προετοιμασία για μια πολεμική σύγκρουση”, δηλώνει ο Σπαχίου.

Ο έτερος αναλυτής Bekim Saljihu κάλεσε την Πρίστινα να διορίσει επειγόντως "διαχειριστές" για τέσσερις δήμους στα βόρεια της επαρχίας της Μιτρόβιτσα.

Εάν δεν υπάρχει βούληση και προϋποθέσεις για νέες εκλογές, τότε η κυβέρνηση πρέπει να διορίσει διοικητικούς υπαλλήλους σε αυτούς τους δήμους που θα εκτελούν καθήκοντα στις δημοτικές υπηρεσίες μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές” είπε ο Σαλτζίχου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι “οι αρχές της Πρίστινα σχεδιάζουν πραγματικά μια σύγκρουση».  

Η Αλβανία ετοιμάζει πρόταση για αποστολή 500 Αλβανών στρατιωτών στην KFOR

Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι “σε αυτήν την κατάσταση, η Αλβανία θα ζητήσει, ως μέλος του ΝΑΤΟ, να δεκαπλασιάσει την στρατιωτική της παρουσία στην KFOR, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 500 στρατιώτες, οι περισσότεροι από επίλεκτες μονάδες, και να τους τοποθετήσει στα βόρεια της χώρας, ακριβώς στα σύνορα με την Σερβία.

Εν τω μεταξύ, εάν επιτραπεί η ανάπτυξη της KSF, η οποία σε μια συγκεκριμένη κατάσταση θα έπρεπε να διαταχθεί να αναπτυχθεί από τον ανώτατο διοικητή Vjosa Osmani, θα ενωθεί με τις αλβανικές δυνάμεις της  KFOR, για να αποκρούσει κάθε πιθανή προσπάθεια διείσδυσης των σερβικών δυνάμεων, είτε των παραστρατιωτικών ομάδων".

Αλβανικό άρθρο ανέφερε ότι “όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, γράψαμε ότι το Κοσσυφοπέδιο έπρεπε επειγόντως να προετοιμαστεί για πόλεμο. Ακόμη και πριν από την επισημοποίηση της ίδρυσης του έκτακτου ταμείου άμυνας, ζητούσαμε τη δημιουργία αυτού του ταμείου.

Δεν πρέπει να λείπει η βοήθεια από τους Αλβανούς της Δύσης, και από μεγαλοεπιχειρηματίες, και όλους όσους έχουν την ευκαιρία και τη θέληση να έχουμε έναν ισχυρό στρατό.

Αυτό το ταμείο, ειδικά εάν ο στρατός του Κοσσόβου (KSF) επρόκειτο να μετακινηθεί στο βορρά, θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βαρέων όπλων.
Το ΝΑΤΟ είναι σε επιφυλακή αναμένοντας αντιδράσεις".

Ο Στόλτενμπεργκ την ίδια στιγμή ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και η KFOR παραμένουν σε επαγρύπνηση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι μετέφερε στον αρχηγό του ΝΑΤΟ την ανησυχία ότι «το μποϊκοτάζ των τελευταίων ημερών στην πραγματικότητα υποκινείται και ενορχηστρώνεται από το Βελιγράδι και είναι αποτέλεσμα των συνεχών καταστροφικών ενεργειών τους στο διάλογο.μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Βούτσιτς από την πλευρά του με ανάρτησή του στο Instagram ξεκαθάρισε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στόλτενμπεργκ του μετέφερε την πεποίθηση ότι «η Πρίστινα παραβιάζει βάναυσα τη Συμφωνία των Βρυξελλών με μονομερείς ενέργειες».

Βρετανοί κομάντος εκπαιδεύουν Κοσσοβάρους στρατιώτες.


Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται η εκπαίδευση που πραγματοποιεί ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου σε στρατιώτες του Κοσσόβου (KSF).

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σταθμευμένοι εδώ στη Gjakovë, στο Κοσσυφοπέδιο, εκπαιδεύοντας τους Κοσοβάρους αδελφούς μας της KSF.

Στόχος είναι να αυξηθεί το επίπεδο των δυνάμεων από 0F6 έως 0F7 και από 0F1 έως 0F2 εστιάζοντας στην ηγεσία των νέων χρησιμοποιώντας μονάδες πεζικού ως το βασικό μοντέλο για εκπαίδευση», δήλωσε ο Ben Griffith, αρχηγός ομάδας των Βρετανών.

Ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης John Hunter είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος με τους στρατιώτες του Κοσσόβου.
«Κάθε εκπαίδευση που έχουμε κάνει, ειδικά εκείνες που πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε τους πιο ποιοτικούς μαθητές από τη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στην εκπαίδευση όπου καταλήγουν πάντα να πετυχαίνουν τα υψηλότερα ποσοστά και έχουν κερδίσει δύο φορές «Το Ξίφος της Τιμής» για διεθνείς φοιτητές. Οπότε ναι, είναι πολύ υψηλή ποιότητα στρατιωτών που έρχονται από το Κόσοβο», είπε ο Τζον Χάντερ.

Όλα είναι σε “τεχνητή καταστολή” στην πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία, αφού Σέρβοι και Αλβανοί ξέρουν καλύτερα από όλους ότι πλησιάζει η ώρα για μια ακόμη πολεμική αναμέτρηση, λόγω εθνοτικών ζητημάτων, αφού το Βελιγράδι με την βοήθεια των Ρώσων, δεν θα επιτρέψει πογκρόμ στους εναπομείναντες 50.000 Σέρβους της Μιτρόβιτσα.