GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

IAEA: Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο του Φορντό

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από πέρσι ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατ...


Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από πέρσι ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ

Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, επιβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεων της Τεχεράνης, που αποφασίστηκε έπειτα από ένα κρίσιμης σημασίας ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Οργανισμός «θα ενημερώσει το Ιράν για την πρόθεσή του να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων του», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Raphael Grossi, σε δήλωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο του 2021 ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Αυτό το όριο του 60% ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, στόχος της οποίας ήταν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
«Το Ιράν προβλέπει επίσης μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, έως 20% στο Φορντό και πρόσθεσε ένα δεύτερο κτίριο παραγωγής στη Νατάνζ», πρόσθεσε ο Οργανισμός.


πηγη