GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις: Στο κάδρο ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Δύο νέα δημοσιεύματα εφημερίδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρν...


Δύο νέα δημοσιεύματα εφημερίδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Τα δύο δημοσιεύματα που βάζουν στο κάδρο τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Συγκεκριμένα, η Εφημερίδα των Συντακτών μαζί με τους Reporters United, έκαναν λόγο για σειρά συναντήσεων και στενές σχέσεις του υπουργού με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία Krikel.

Γίνεται δε λόγος για επαφές του κ. Πιερρακάκη με τον κ. Λαβράνο και μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

To Reporters United αναφέρει ότι γνωρίζει για τουλάχιστον μία επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνου, στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, ενόσω ο πρώτος ήταν υπουργός.

Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση του με τον κ. Λαβράνο. Σημείωσε μόνο «ότι κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας, δεν έχει την οποιαδήποτε - άμεσα ή έμμεσα - σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».

Οι Reporters United τονίζουν ότι υπάρχουν δύο ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εφάπτονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων:

«Το πρώτο είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) το οποίο ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Έργο του ΚΕΤΥΑΚ ύψους 40 εκατομμυρίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, στον πυλώνα που υπόκειται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναθέτουσα αρχή την ΕΥΠ. Reporters United τονίζουν ότι υπάλληλοι της Krikel έχουν παραδεχτεί ότι παρέχουν υπηρεσίες «αμισθί» στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή».

Το δεύτερο αφορά το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «παρά την ψήφιση νόμου τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Πιερρακάκης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας καθυστερούν εδώ και 18 μήνες την έκδοση της αναγκαίας ΚΥΑ. Χωρίς αυτήν η ανεξάρτητη Αρχή είναι ουσιαστικά τυφλή, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά το αν έχει γίνει μια επισύνδεση ή όχι».

Ακολούθως, η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, ανέφερε πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή και πώληση του Predator.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το Predator.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο χρονικό της εγκατάστασης της Intellexa στη χώρα μας, γράφοντας τα εξής: «Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της "γέφυρας" Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβινί».

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, «εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».

Τι απαντά ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω διαρροής διέψευσε κατηγορηματικά την αναφορά «σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

Αναφορά και σε 2η λίστα παρακολουθήσεων

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Documento, κάνει αναφορά και σε δεύτερη λίστα ατόμων που εφέροντο να έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator.


Η λίστα με τα ονόματα

Γιώργος Γεραπετρίτης - Υπουργός Επικρατείας

Άκης Σκέρτσος - Υπουργός Επικρατείας

Νίκος Παπαθανάσης - αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Oρσάκη Ρουσσέτου - μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, συμμετέχει στον «Πρωινό καφέ» του Μαξίμου

Ειρήνη Εξάρχου - μετακλητή υπάλληλος στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην μετακλητή του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της Φοίβη, εργαζόταν ως γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων

Θωμάς Βαρβιτσιώτης - πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O

Γιάννης Ολύμπιος - Συνιδρυτής της V+O

Αργυρώ Ξαγοράρη - δεξί χέρι της Μαρέβας Γκαμπρόφσκι σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, στελεχώνει τη γραμματεία του Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Ολίνκα Βαρβιτσιώτη - σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»

Βασίλης Γκρίζης - Α' υποδιοικητής της ΕΥΠ

Χρήστος Αγραφιώτης - μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»

Χάρις Κούτση - μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στην Γ.Γ. του πρωθυπουργού

Ελίνα Κυπραίου - Από το 2004 συνεργάτιδα του Κ. Μητσοτάκη

Νίκος Σιγάλας - διευθυντής του γραφείου Τύπου και δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη\

Σπύρος Καρανικόλας - μέχρι 14 Ιουνίου 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Φίλιππος Βρυώνης - ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon

Μανώλης Γραφάκος - γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Κώστας Μουσουρούλης - Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των πέριοχών της Μακεδονίας και της Μεγαλοπολης, πρώην υπουργός

Αγγελική Ρούσσου - πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ

Γιώργος Πατεράκης - αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου

Άρτεμις Σίφορντ - μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council

Αμφιλόχιος - μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα

Άρης Αλεξόπουλος - αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων

Σπύρος Κουσουνής - πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας της Coca Cola 3E

Mαίη Ζαννή - ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, πρώην σύντροφος του Κώστα Μπακογιάννη

Γιάννης Αναστασάκος - στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Μαρία Σαράφογλου - δημοσιογράφος ΑΝΤ1

Σπύρος Σιδέρης - δημοσιογράφος iEidiseis, Euractiv

Πέτρος Κουσουλός - δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»

Στέφανος Χίος - δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακελειό»

Γκρατσιέλα Κλάδη - εργάζεται στο τμήμα εμπόρίας καυσίμων της Aegean

Βαγγέλης Πιττερός - ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι

Τόνια Πρίμπα - δικηγόρος, σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τάσος Παπαγεωργίου (με αυτό το όνομα εμφανίζεται ένας αντιδήμαρχος του δήμου Μεσσήνης)

Τάκης Θεοδωράτος

Παναγιώτης Ζαρκαδάς


https://www.ethnos.gr/