GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Φουντώνουν» τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες των εκλογών Ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μήνας που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι εκλογές. Οι ημερομ...


«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες των εκλογών

Ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μήνας που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι εκλογές. Οι ημερομηνίες των εκλογών λίγο πολύ είναι γνωστές, ενώ τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο.

Όσον αφορά στον Απρίλιο τα δύο ορόσημα είναι το Πάσχα – που είναι στις 16 Απριλίου του 2023 – και το άλλο είναι η 1η Ιουνίου, δηλαδή η μέρα που ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Άρα, πέρα από την χρήση των σχολείων, έχει να κάνει και με την «εκπαιδευτική κοινωνική ηρεμία», δηλαδή να έχουν τα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο να διαβάσουν και να δώσουν εξετάσεις.

Το Πάσχα, είναι το ορόσημο, καθώς πιθανότατα οι εκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων – στις 9 Απρίλιου. Τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023 όπου θα γίνει ο πρώτος γύρος, να περάσει το Πάσχα και μετά διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει το καλοκαίρι, με την τουριστική σεζόν και ΄χι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, χρειάζονται 25 με 30 ημέρες για να ορκιστεί η καινούρια Βουλή. Επομένως, ανοίγει η Βουλή, ορκίζονται οι βουλευτές, και αμέσως μετά την ορκωμοσία τους διαλύεται και βάσει του Συντάγματος  χρειάζονται και 20 μέρες. Έτσι μαζί με τις διερευνητικές εντολές που παίρνει το κάθε κόμμα για να σχηματίσει μία κυβέρνηση και για να την παραδώσει, θα περάσει ένας μήνας.

Αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται από την πρώτη Κυριακή μέχρι τις δεύτερες εκλογές και αυτός ο μήνας που μεσολαβεί δεν θα πρέπει να «ενοχλεί» το Πάσχα ή οι εξετάσεις των παιδιών.


πηγη