GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε προκλητικά ο Ερντογάν

Τούρκος Ναύαρχος: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου «αίρει» την μεταβίβαση κυριαρχίας τους στην Ελλάδα Γεωτρήσεις νότια της Κρήτ...


Τούρκος Ναύαρχος: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου «αίρει» την μεταβίβαση κυριαρχίας τους στην Ελλάδα

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε προκλητικά την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των δηλώσεων του επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) για συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, και συμφωνίες για εξόρυξη με την Ιταλία…

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, παρότι ΟΗΕ και Δύση δεν αναγνωρίζουν τα τουρκολιβυκά μνημόνια. 

Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση». 

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται στην εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση της εμβέλειάς του.

«To τελευταίο μας τεστ έγινε με τον Tayfun που ξετρέλανε τους Έλληνες. Στο επόμενο βήμα θα αυξήσoυν την εμβέλεια του. Δηλαδή περισσότερο από 561 χιλιόμετρα. Βέβαια οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλεια του.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας (κάνει αναφορά στον Τayfun) αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Τούρκος Ναύαρχος: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου «αίρει» την μεταβίβαση κυριαρχίας τους στην Ελλάδα

Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου «αίρει» την μεταβίβαση κυριαρχίας τους στην Ελλάδα υποστηρίζει προκλητικά ο εθνικιστής… influencer Τζιχάτ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ανέφερε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρεί μόνο μικρές δυνάμεις στα νησιά, όπου οι στρατιώτες θα πρέπει να φέρουν όπλο ή ξίφος, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και να μην παραβιάζεται το καθεστώς «αφοπλισμού» τους, όπως είπε.

«Οι συνθήκες επιτρέπουν στην Ελλάδα να κρατάει κάθε στρατιώτης στα νησιά ξίφος ή τουφέκι. Εάν αυτή η δύναμη ξεπερνά τα 100 άτομα, μπορεί να της δοθεί ένα πολυβόλο. Εκτός από αυτό, η μικρή στρατιωτική μονάδα και τα όπλα δεν μπορούν μετακινούνται. Κανένα πλοίο δεν μπορεί να επισκεφθεί το λιμάνι. Στρατιωτικά αεροσκάφη δεν μπορούν να περάσουν πάνω από τα νησιά. Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πολύ σαφές» δήλωσε ο Γιαϊτζί, κάνοντας αναφορά και στην ελληνική κατοχή της Ανατολίας την περίοδο 1919-1922 λέγοντας πως η Τουρκία «δεν θα πρέπει να ξαναζήσει έναν τέτοιο κίνδυνο» από την χώρα μας.

«Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ τόνισε ιδιαίτερα στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Το τουρκικό έθνος και η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν πρέπει να υποστούν ξανά ίδια εισβολή. Εφόσον αυτά τα νησιά παραχωρούνται, μέσα από τα χέρια μας, θα καθοριστεί ως όρος ότι αυτά τα νησιά θα πρέπει να είναι σε μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Ώστε η Δημοκρατία της Τουρκίας να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια απειλή και κίνδυνο. Αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μόνο να παραβιάζει τις διατάξεις της συνθήκης, αλλά και να υποβαθμίζει το καθεστώς των νησιών των οποίων η κυριαρχία έχει μεταβιβαστεί με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Δηλαδή ο οπλισμός και η στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών καταπατούν τον όρο μεταβίβασης κυριαρχίας τους» δήλωσε ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκία, ερμηνεύοντας τις διεθνείς συνθήκες σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο εμπνευστής της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί πλέον επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε την Ελλάδα πως «παρανομεί» με την στρατιωτικοποίηση των νησιών. «Η Ελλάδα είναι ένα διαρκώς επεκτατικό, επεκτατικό και ρεβιζιονιστικό κράτος που δεν αναγνωρίζει νόμο, συμφωνία και πρόνοια. Και έξι φορές μεγάλωσε παίρνοντας γη από τους Τούρκους. Την πήρε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να κερδίσει ή να μπει σε πόλεμο» δήλωσε στο ίδιο προκλητικό ύφος.