GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη - Γυναίκα από τη Συρία η κατηγορούμενη για το μακελειό

Τουρκικές αρχές: Από τη Συρία, εκπαιδευμένη από Κούρδους η γυναίκα που έβαλε την βόμβα Η Αγκυρα εμπλέκει την Ελλάδα στην βομβιστική επίθε...


Τουρκικές αρχές: Από τη Συρία, εκπαιδευμένη από Κούρδους η γυναίκα που έβαλε την βόμβα

Η Αγκυρα εμπλέκει την Ελλάδα στην βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι η τρομοκράτισσα που συνελήφθη και ομολόγησε ότι έβαλε την βόμβα στην Ιστικλάλ θα πετούσε σήμερα για την χώρα μας, για να αποφύγει τη σύλληψη - Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ.

«Η τρομοκράτισσα συνελήφθη στην συνοικία Küçükçekmece» είπε ο Σοϊλού «λίγο πριν πετάξει για την Ελλάδα αργότερα σήμερα».

Κατά την ανακοίνωση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης «η γυναίκα στην ανάκρισή της ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε ως ειδικός αξιωματικός από την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και ότι μπήκε στην χώρα παράνομα από την Αρφίν».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η τρομοκράτης του ΡΚΚ πήρε την εντολή για την Κωνσταντινούπολη από το αρχηγείο που βρίσκεται στο Κομπάνι της Συρίας και παραδέχθηκε ότι πυροδότησε τη βόμβα στις 16:20 της Κυριακής (13/11)».

Όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες, οι Τούρκοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα μιας γυναίκας, της πέρασαν χειροπέδες, ενώ ανακάλυψαν και όπλα στον χώρο της.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, η φερόμενη ως δράστρια της έκρηξης είναι Συριακής καταγωγής και παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται συνολικά σε 46 άτομα.

Παράλληλα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστρια να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος.

«Η γυναίκα καθόταν σε παγκάκι πάνω από 40 λεπτά»

Από την πρώτη στιγμή, το ενδιαφέρον των αρχών είχε κινήσει η συμπεριφορά μιας γυναίκας με μαύρο χιτζάμπ, μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής η οποία φαίνεται να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Αμέσως μετά, η γυναίκα φαίνεται να το βάζει στα πόδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χτες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε.

«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο Σοϊλού «δείχνει» το ΡΚΚ

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθη «ο βασικός ύποπτος» που τοποθέτησε τη βόμβα, χωρίς να διευκρινίσει το φύλο.

Μάλιστα, ο Σοϊλού κατηγόρησε ανοιχτά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Οργή Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν».

Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.


πηγη