GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ιωάννης Μάζης: «Συνεχίζουμε να παλεύουμε ως Έλληνες Άνθρωποι. Είναι καθήκον μας προς την ανθρωπότητα!»

Ιωάννης Μάζης: «Συνεχίζουμε να παλεύουμε ως Έλληνες Άνθρωποι. Είναι καθήκον μας προς την ανθρωπότητα!» Σε μια συνέντευξη έξω από τα συνηθ...



Ιωάννης Μάζης: «Συνεχίζουμε να παλεύουμε ως Έλληνες Άνθρωποι. Είναι καθήκον μας προς την ανθρωπότητα!»

Σε μια συνέντευξη έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια στην εκπομπή «Ίριδα», ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο Έλληνας γκουρού της γεωπολιτικής, αναλύει με ξεκάθαρη ματιά και σε βάθος τα σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας, από τα γεωπολιτικά μέχρι το ζήτημα της Δημοκρατίας.

«Η διεθνής τάξη βασίζεται στην ισχύ και το δίκαιο. Η ισχύς σκέτη σε κάνει ζούγκλα. Το δίκαιο σκέτο σε κάνει ευάλωτο. Η Ελλάδα χρειάζεται να προσέξει και τα δύο.»

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο, ο διάσημος καθηγητής Γεωπολιτικής Θεωρίας και Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους θέση απέναντι στις επιδιώξεις του Ερντογάν και του επιτελείου του.  Ο καθηγητής αποδομεί τις αβάσιμες αξιώσεις της τουρκικής ηγεσίας τοποθετώντας το ζήτημα σε ένα πλαίσιο ευρύτερο από τις συνηθισμένες αναλύσεις.

«Οι ηγεμονικές αντιλήψεις ορισμένων ελίτ βάζουν σύνορα στην οικονομική επέκταση.»

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε φυσικά να τονίσει τα αίτια της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τη σχέση τους με την παγκοσμιοποίηση και τις «αγορές χωρίς σύνορα» όπως χαρακτηρίστηκαν. Αναλύει τις «δυνάμεις» που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση και τις ηγεμονικές τάσεις της ονομαζόμενης «Δύσης» που καθορίζουν τις διεθνείς ισορροπίες.

«H φασαρία έγινε για τους αγωγούς φυσικού αερίου»

«Όποιος ελέγχει την κυκλοφορία αγαθών και προσώπων ελέγχει την οικονομία. Όποιος ελέγχει την οικονομία, ελέγχει την ισχύ. […] Στην Ουκρανία για ποιο λόγο έγινε η φασαρία; Για τους αγωγούς φυσικού αερίου, για τις οδούς κυκλοφορίας ενός σημαντικού στρατηγικού αγαθού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Μάζης.

«Στην Ελλάδα βιώνουμε ένα νέο-Μακαρθισμό»

Ο διακεκριμένος καθηγητής όμως δεν περιορίστηκε στα εθνικά θέματα και τη διεθνή επικαιρότητα. Περιέγραψε με διεισδυτική ματιά και ξεκάθαρο τρόπο την αξιακή κρίση της κοινωνίας μας αναδεικνύοντας θέματα ταυτότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας έκφρασης:

«Στην Ελλάδα του 2022 εάν η άποψή σου δεν συμφωνεί με αυτό που θεωρεί σωστό το κυβερνητικό κράτος, θα τεθείς στο πυρ το εξώτερον, θα περιθωριοποιηθείς.»

«Ο Ελληνισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των Ελλήνων. Είναι ο,τι ισχυρότερο είχε να υποδείξει ο διεθνής πολιτισμός ως οικουμενικό ανθρωπισμό.»

Ο Έλληνας γκουρού της γεωπολιτικής πάντως, δεν περιορίστηκε σε μια απλή ανάλυση δεδομένων και περιγραφή των προβλημάτων. Έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας, καλώντας τους Έλληνες να πράξουν το ιστορικό τους καθήκον προς την ανθρωπότητα. Άλλωστε, όπως τόνισε ο ίδιος «Αν σταματήσει ο Έλληνας Άνθρωπος να αγωνίζεται για τη Δημοκρατία, δεν έχει νόημα η ύπαρξή του και η γεωπολιτική ύπαρξη της χώρας του.»

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του καθηγητή καθηγητής Γεωπολιτικής Θεωρίας και Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννη Μάζη στην εκπομπή «’Ιριδα» στο IRISTV.gr

https://youtu.be/qF9TCMuQkhs




.