GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΗΠΑ: Ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στη Σαουδική Αραβία

Ο Joe Biden "είναι έτοιμος να εργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση" των δύο χωρών, διαβεβαί...


Ο Joe Biden "είναι έτοιμος να εργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση" των δύο χωρών, διαβεβαίωσε.

Ήθελε αρχικά να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία "παρία", στη συνέχεια επιχείρησε μια προσέγγιση τον Ιούλιο…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ζεματισμένος από τις αποφάσεις του Ριάντ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ύψωσε τους τόνους σήμερα εναντίον του βασιλείου.
"Θα υπάρξουν συνέπειες για όσα έκαναν, με τη Ρωσία", απείλησε ο Biden, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, κάτι που μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου – και κατά συνέπεια να γεμίσουν τα ταμεία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις υδρογονανθράκων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+, ο πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε νωρίτερα ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
"Το βασίλειο απορρίπτει κάθε διαταγή", έγραψε το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στο Twitter, προσθέτοντας ότι το Ριάντ εργάζεται "για να προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία από την αστάθεια της πετρελαϊκής αγοράς".
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος στην αγορά για να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ριάντ ότι η απόφαση ήταν "καθαρά οικονομική".
"Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει ή να εκτρέψει την προσοχή, όμως τα γεγονότα είναι απλά", ανέφερε ο Κέρμπι στην ανακοίνωσή του.
Υποστήριξε επίσης ότι άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είπαν ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ ότι "αισθάνθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν" την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κάθε ένδειξη για τη στάση (του Ριάντ) όσον αφορά την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο Κέρμπι σε μια σπάνιας οξύτητας ανακοίνωση, όπου κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι πήρε "λανθασμένη κατεύθυνση".
Ο Joe Biden "είναι έτοιμος να εργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση" των δύο χωρών, διαβεβαίωσε.
Ο Biden ταξίδεψε τον Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammad bin Salman μολονότι προεκλογικά έλεγε ότι θέλει να καταστήσει το Ριάντ "παρία" του κόσμου, λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


www.bankingnews.gr