GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Ομπρέλα" ρωσικής πυρηνικής προστασίας στα προσαρτημένα εδάφη της Ουκρανίας

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία μετά τις ενδιάμεσε...


Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου

Η Ρωσία έχει πει ότι τέσσερις ουκρανικές περιοχές των οποίων την προσάρτηση κήρυξε τον περασμένο μήνα βρίσκονται υπό την προστασία του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η δήλωση από το Κρεμλίνο ήρθε την Τρίτη σε μια στιγμή έντονης έντασης, με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να αναμένεται να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις σύντομα για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των πυρηνικών όπλων τους.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι περιοχές βρίσκονταν κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όλα αυτά τα εδάφη είναι αναπαλλοτρίωτα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όλα προστατεύονται. Η ασφάλειά τους παρέχεται στο ίδιο επίπεδο όπως [για] το υπόλοιπο έδαφος της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι η απειλή του είχε φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν επικείμενος.

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πιθανότητα ο Πούτιν να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα έχει αυξηθεί, από τότε που ο στρατός του υπέστη μια σειρά από μεγάλες ήττες.

Ο σύμμαχος του Πούτιν Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, προειδοποίησε τη Δύση την περασμένη εβδομάδα να μην στριμώξει τη Ρωσία σε μια γωνία.

Άλλοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο πυρηνικός κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν αυτοκτονικό για τον Πούτιν να ξεκινήσει μια τέτοια κλιμάκωση.

Το ΝΑΤΟ διεξάγει ασκήσεις πυρηνικής ετοιμότητας αυτή την εβδομάδα και έχει δηλώσει ότι αναμένει από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει τις δικές της πυρηνικές ασκήσεις άμεσα, αλλά ο Πεσκόφ είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για αυτό. «Υπάρχει καθιερωμένο σύστημα ειδοποιήσεων για την ενημέρωση για τη διεξαγωγή ασκήσεων και αυτό πραγματοποιείται μέσω των καναλιών του Υπουργείου Άμυνας», είπε.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS της πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν πτήση διάρκειας 12 ωρών πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Βερίγγειο Θάλασσα και τη Θάλασσα του Οχότσκ.

Τα βομβαρδιστικά του Πούτιν στον Αρκτικό Κύκλο απέχουν λιγότερο από 100 μίλια από τη Φινλανδία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, και 115 μίλια από τη Νορβηγία, που είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Πούτιν τον περασμένο μήνα διακήρυξε ότι τα εδάφη που έπαιρνε η Μόσχα από την Ουκρανία θα ήταν μέρος της Ρωσίας «για πάντα». Αλλά η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές και δεν έχει ακόμη καθορίσει τα σύνορά τους.

Η προσάρτηση καταδικάστηκε ως παράνομη από την Ουκρανία, τους συμμάχους της και τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία έχει χάσει έδαφος στις τέσσερις περιοχές, ακόμη και από τότε που διεκδίκησε τον έλεγχό της σε μια πολυτελή τελετή στο Κρεμλίνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Πεσκόφ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την ενσωμάτωσή τους στα νομικά, οικονομικά και συστήματα ασφαλείας της Ρωσίας.

Μεγάλη επίθεση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία πρόκειται να επιτεθεί στην Ουκρανία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Δήθεν, για να μην δώσει στον Μπάιντεν ατού κατά των αντιπάλων του.

Ωστόσο, Ρώσοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι μια επίθεση στην Ουκρανία την 1η ή την 5η Νοεμβρίου, ή ακόμα και στις 30 Οκτωβρίου, θα βοηθήσει τους υποστηρικτές του Μπάιντεν στις εκλογές και δεν θα τους βλάψει.

Πρώτον, οι ψηφοφόροι μισούν τον πρόεδρο για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και για το γεγονός ότι τα χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν πάει σε Αμερικανούς (συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντιστών και μειονοτήτων που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν) δαπανώνται για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι βέβαιο ότι η ρωσική επίθεση θα εκληφθεί από το αμερικανικό κοινό ως ένδειξη της ορθότητας Μπάιντεν στο Δημοκρατικό Κόμμα και όχι ως αποτυχία της.

Τα ρωσικά πλήγματα στην ενεργειακή και στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας, τα οποία δεν έχουν σταματήσει για δεύτερη εβδομάδα, αποτελούν επίσης απόδειξη μιας επικείμενης επίθεσης. 

Τέλος, την περασμένη Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι εντός δύο εβδομάδων η επιστράτευση θα ολοκληρωθεί πλήρως. Δηλαδή, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αναπτύξει περίπου μισό εκατομμύριο στρατεύματα εναντίον της Ουκρανίας. Μαζί με τη Λευκορωσία έως και εξακόσιες χιλιάδες άτομα.

Είναι σαφές ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν θα είναι έτοιμοι όλοι οι επιστρατευμένοι, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι 12.000 στάλθηκαν στη ζώνη της επιχείρησης πριν από μία ή δύο εβδομάδες, και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι ορισμένοι από τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες είναι εθελοντές με εμπειρία στη συμμετοχή σε εχθροπραξίες, που πηγαίνουν στο μέτωπο ως μέρος εθελοντικών σχηματισμών, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η Ρωσία θα μπορέσει να στείλει τουλάχιστον εκατό χιλιάδες ενισχύσεις στη ζώνη NVO.

Αυτό θα είναι αρκετό για να ξεκινήσει μια επίθεση, έχοντας κατά νου ότι περαιτέρω αποθεματικά θα δημιουργηθούν εντός ενός μήνα καθώς προετοιμάζονται.

Άγνωστη η κατεύθυνση της κύριας επίθεσης

Παρεμπιπτόντως, αυτή η προσέγγιση δεν θα επιτρέψει στον εχθρό να καθορίσει με ακρίβεια την κατεύθυνση της κύριας επίθεσης.

Η συγκέντρωση των στρατευμάτων προς κάποια κατεύθυνση στα τέλη Οκτωβρίου, ακόμη και η έναρξη των ενεργών επιθετικών επιχειρήσεων, δεν θα εμποδίσει σε καμία περίπτωση τη διοίκηση από το να χειριστεί την εφεδρική ομάδα των 200.000 ατόμων που παραμένει στη διάθεσή της, μετατοπίζοντας τις προσπάθειες σε άλλη κατεύθυνση.

Το δίκτυο σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων, καθώς και το ανεπτυγμένο δίκτυο αεροδρομίων στις παραμεθόριες περιοχές, καθιστούν δυνατή τη συγκέντρωση μιας ομάδας 50-100 χιλιάδων ατόμων μέσα σε λίγες ημέρες, κάτι που είναι αρκετό για την έναρξη επιθετικών επιχειρήσεων προς μια νέα κατεύθυνση.

Όλα τα εξωτερικά σημάδια υποδηλώνουν ότι η ρωσική επίθεση πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, λίγο αργότερα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Διαφορετικά, όλες οι προκαταρκτικές πληροφορίες και οι πυραυλικές-αεροπορικές επιδρομές θα χάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.

Ο εχθρός θα συνηθίσει τη νέα κατάσταση και θα βρει αντίμετρα. Δεν θα μπορέσει να αποζημιώσει όλη τη ζημιά, αλλά η κρίσιμη φάση θα περάσει.

Είναι σημαντικό για τη Ρωσία η επίθεση να ξεκινήσει τη στιγμή που τα χτυπήματα φτάσουν στο αποκορύφωμα της αποτελεσματικότητας, το σύστημα διοίκησης και ελέγχου καταστρέφεται και η σύνδεση μεταξύ του αρχηγείου του Ζελένσκι και των περιφερειακών ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και το επίπεδο βάσης είναι επίσης μερικώς ή εντελώς διαλυμένο.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν είναι δυνατό να διαταραχθεί σοβαρά η επιμελητεία, ο ελιγμός των εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολος και η περιφερειακή οι ομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση χωριστά.

Στο τελικό στάδιο των επιθέσεων με πυραύλους, μπορεί ακόμα να γίνει απόπειρα απενεργοποίησης του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας, μέσω μιας μαζικής επιδρομής πολλών κυμάτων drones (μερικές εκατοντάδες το καθένα) που ακολουθείται από μια επίθεση πυραύλων, συνοδευόμενη επίσης από drones για υπερφόρτωση του εχθρικού συστήματος αεράμυνας, σε αναγνωρισμένα αντικείμενα αεράμυνας.

Είναι επίσης απαραίτητο να συνεχιστούν οι επιδρομές στις πόλεις ακόμη και μετά την έναρξη της επίθεσης. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να χτυπηθούν τα κτίρια κατοικιών.

Αντίθετα, είναι επιβλαβής, γιατί δεν δίνει κανένα πρόσθετο αποτέλεσμα, αλλά πικραίνει τον εχθρό και τον εξοπλίζει με επιχειρήματα για να τονώσει τους συμμάχους να υποστηρίξουν πιο ενεργά την Ουκρανία. 

Αρκεί να χτυπήσει κανείς τις σωζόμενες ή μερικώς αποκατεστημένες κρίσιμες υποδομές, καθώς και τη στρατιωτική διοίκηση και τις πολιτικές διοικήσεις.

πηγη