GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποια είναι η επόμενη Μεσογειακή πρώτη γραμμή και γιατί αφορά άμεσα την Ελλάδα

Η κατάσταση ασφαλείας στη Μεσόγειο και ο ρόλος των ΗΠΑ-Συμπεράσματα για τα Ελληνοτουρκικά "Η επόμενη Μεσογειακή πρώτη γραμμή", ...


Η κατάσταση ασφαλείας στη Μεσόγειο και ο ρόλος των ΗΠΑ-Συμπεράσματα για τα Ελληνοτουρκικά

"Η επόμενη Μεσογειακή πρώτη γραμμή", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Από τη μετανάστευση στην ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια, η Μεσόγειος έχει αναδειχθεί ως ένα παραμελημένο μέτωπο στον πόλεμο της Ρωσίας με τη Δύση.

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα σε στεριές. Καλώς ή κακώς, συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας καύσιμα, σιτηρά και πρόσφυγες από τη μια ακτή στην άλλη.

Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή σταθερότητας για την Ευρώπη ή ως τόπος αναταραχής για παράγοντες όπως η Ρωσία που επιδιώκουν να απειλήσουν αυτή τη σταθερότητα.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη δύναμη που επιδιώκει να αμφισβητήσει την καταρρέουσα τάξη ασφαλείας στη Μεσόγειο.

Η Κίνα και το Ιράν εργάζονται επίσης για να αποκτήσουν έδαφος σε μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο αμφισβητούμενη και που παραμένει κεντρική στη γεωπολιτική του ανατολικού ημισφαιρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν παρούσες στη Μεσόγειο από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Εάν η Ουάσιγκτον πρόκειται να παραμείνει μια ισχυρή δύναμη εδώ, θα πρέπει να αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική δίνοντας προτεραιότητα στην ελεύθερη χρήση των θαλασσών και όχι στις συζητήσεις για την ιδιοκτησία της.

Αυτό θα απαιτήσει προσπάθειες για την ενίσχυση της δημοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και για την ενίσχυση παλιών και νέων συμμαχιών και στις δύο ακτές της Μεσογείου.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει την αυξημένη εδαφοποίηση της θάλασσας και την αυξανόμενη κινεζική γεωοικονομική επιρροή στα λιμάνια της Μεσογείου.

Στο κέντρο των τριών κρίσεων

Σήμερα, η Μεσόγειος βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλαπλών κρίσεων που σχεδίασε η Ρωσία ως μέρος της προσπάθειάς της να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης.

Ενεργειακή κρίση

Η Ευρώπη πρέπει να βρει γρήγορα νέες πηγές ενέργειας και πολλές από αυτές που είναι άμεσα διαθέσιμες βρίσκονται εντός ή λίγο πιο πέρα ​​από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Οι υδρογονάνθρακες της Αλγερίας και της Λιβύης είναι προφανείς λύσεις, όπως και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μπορεί να εισαχθεί από το Κατάρ μέσω της Μεσογείου.

Μακροπρόθεσμα, οι παράγοντες εργάζονται ήδη για να καλύψουν το κενό που αφήνει η αναμενόμενη απουσία ρωσικού φυσικού αερίου επιταχύνοντας την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στις ακτές της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

Αυτά τα αποθέματα έχουν ήδη τροφοδοτήσει εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμη και σε μια εποχή που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν φθηνά.

Με τις τιμές να ανεβαίνουν τώρα και τα προβλήματα ιδιοκτησίας και μεταφοράς να είναι ακόμη άλυτα, μπορεί κανείς μόνο να περιμένει ότι αυτές οι εντάσεις θα επιδεινωθούν και θα πυροδοτήσουν διχασμούς στο εσωτερικό της συμμαχίας.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραφε περιβόητα το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικά νεκρό», αναφερόταν κυρίως στην ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην παθητικότητα άλλων δυτικών συμμάχων.

Η επισιτιστική κρίση

Όσον αφορά την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, η μειωμένη παραγωγή και εξαγωγή από την Ουκρανία έχει προκαλέσει τους εξαγωγείς να φέρουν τρόφιμα από την Ευρώπη στους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιτηρών στον κόσμο στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Για να γίνει αυτό, δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να αποφευχθεί η Μεσόγειος, είτε για δημητριακά από τη Μαύρη Θάλασσα είτε για μεγάλους δυτικούς εξαγωγείς όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Εάν η βόρεια Μεσόγειος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε σιτηρά των νότιων και ανατολικών ακτών, θα τις καταδίκαζε σε ελλείψεις τροφίμων και επιδείνωση του πληθωρισμού, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και μια άλλη μεταναστευτική κρίση.

Όπως και το 2015, αυτό θα πρόσφερε στη Ρωσία την ευκαιρία να υποκινήσει τις εντάσεις όχι μόνο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αλλά και μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούνται ότι προκαλούν προβλήματα στην περιοχή και να αφήνουν τους Ευρωπαίους να πληρώσουν το τίμημα.

 Αυτή η στρατηγική αποδείχθηκε αποτελεσματική σε μέρη όπως η Γαλλία και η Ιταλία το 2015 και θα μπορούσε κάλλιστα να αποδυναμώσει ξανά την αποφασιστικότητα των συμμάχων.

Διαψευσμένες Ελπίδες

Η Μεσόγειος εθεωρείτο κάποτε ως η επόμενη Κεντρική Ευρώπη, ένας τόπος όπου η ευημερία και η δημοκρατία σύντομα θα ριζώσουν και θα επεκταθούν.

Αντίθετα, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την εξαθλίωση και το χάος στις ακτές της.

Ακόμη χειρότερα, ενώ η αστάθεια αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα της ενδοχώρας, τώρα αυξάνεται και στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, η Μεσόγειος γίνεται μια πολύ πολυσύχναστη περιοχή, με μια εισροή νέων παραγόντων που εκτιμούν τη στρατηγική σημασία μιας θάλασσας που, παρόλο που καλύπτει λιγότερο από το 1 τοις εκατό της επιφάνειας του ωκεανού της Γης, φιλοξενεί το 20 τοις εκατό της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας.


Εκτός από τις μόνιμες δυνάμεις όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία , που όλες επανεξοπλίζονται γρήγορα ,ο πόλεμος στη Συρία χρησίμευσε ως πρόσχημα για το Ιράν να εδραιώσει τον χερσαίο του διάδρομο προς τη Μεσόγειο και επέτρεψε επίσης στη Ρωσία  με την παρέμβασή της στη Συρία, να εδραιώσει την παρουσία της στη ναυτική βάση της σοβιετικής εποχής στο Tartus.

Από εκεί, η Ρωσία μπόρεσε να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, όπου τώρα διεξάγει κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με την Κίνα. Το Πεκίνο αναζητά επίσης τρόπους να βρει άγκυρα στη Μεσόγειο αποκτώντας πολιτικά λιμάνια.

Η Μεσόγειος παραμένει ένα κρίσιμο σημείο διέλευσης για το εμπόριο μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και οι Κινέζοι ηγέτες το καταλαβαίνουν αυτό.

Το Πεκίνο έχει ήδη βρει ένα σημείο εισόδου  στη βόρεια ακτή όταν η κρατική του εταιρεία, COSCO, αγόρασε το λιμάνι του Πειραιά το 2016.

Πιο πρόσφατα, η Κίνα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Αλγερία για την κατασκευή και την ανάπτυξη του λιμανιού El-Hamdania , το οποίο πρόκειται να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Αφρική, με την κατασκευή να ξεκίνησε το 2021.

Τώρα το Πεκίνο επιδιώκει να πραγματοποιήσει παρόμοιες εξαγορές στη βορειοδυτική Μεσόγειο, έχοντας στοχεύσει πρόσφατα τα λιμάνια της Γένοβας και της Τεργέστης, μεταξύ άλλων .

Η Κίνα αποκτά επίσης περιουσιακά στοιχεία σε περιοχές όπως ο Τάραντας στη νότια Ιταλία, ο οποίος έχει μικρή εμπορική σημασία αλλά βρίσκεται στρατηγικά στη διασταύρωση της δυτικής και της ανατολικής Μεσογείου και φιλοξενεί μια σημαντική ναυτική βάση του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι τα μεσογειακά έργα της Κίνας είναι κατά κύριο λόγο πολιτικά δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Η Κίνα κατανοεί την αξία του ελέγχου των σημείων ελέγχου στη θάλασσα. Τελικά, το Πεκίνο μπορεί να αναζητήσει τρόπους για να αναπτύξει ένα λιμάνι διπλής χρήσης κάπου στην ευρωμεσογειακή περιοχή, αν όχι μια πλήρη στρατιωτική ναυτική βάση.

Η Κίνα άνοιξε πρόσφατα την πρώτη της στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί. Αυτό την τοποθετεί στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι το κύριο σημείο εισόδου στη Μεσόγειο.

Αμερική και Μεσόγειος

Όχι πολύ καιρό πριν, η Μεσόγειος θεωρούνταν Αμερικανική , ή τουλάχιστον Δυτική, «Mare Nostrum».

Σήμερα φαίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενο. Ως θαλασσοκρατία της οποίας η ηγεσία εξαρτάται από την εγγύηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χάσουν τη Μεσόγειο, ούτε μπορούν να της επιτρέψουν να γίνει μια εδαφική και ανοιχτά αμφισβητούμενη θάλασσα.

Και ενώ η συνεχιζόμενη παρουσία του Έκτου Στόλου σίγουρα παρέχει εγγυήσεις για συνεχή στρατιωτική υπεροχή, το μάθημα που αντλήθηκε από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα γεωπολιτικά προβλήματα με καθαρά στρατιωτικό τρόπο.

Η Κίνα χρησιμοποιεί οικονομικές ευκαιρίες και όχι σκληρή δύναμη για να αποκτήσει βάση σε βασικά λιμάνια, προτιμώντας τον οικονομικό στραγγαλισμό από τη στρατιωτική ισχύ για την αύξηση της επιρροής της.

Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης ενστερνιστεί τον ρόλο του ταραξία στην αμφισβήτηση της υπάρχουσας τάξης στη θάλασσα.

Στην προσπάθειά της να οικοδομήσει μια «γαλάζια πατρίδα» για να συνδέσει την Τουρκία με τις πλούσιες σε πόρους ακτές της Βόρειας Αφρικής, η Άγκυρα βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Αν και αυτή η διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο είναι η πιο ανησυχητική, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ άλλων συμμάχων των ΗΠΑ δυτικότερα, με το Μαρόκο και την Ισπανία να διαφωνούν όχι μόνο για τη μετανάστευση αλλά και για τα ισπανικά εδάφη της Θέουτα και της Μελίγια.

Η κατανόηση και, εάν είναι απαραίτητο, η μεσολάβηση μεταξύ των αντικρουόμενων αξιώσεων αυτών των συμμαχικών μεσογειακών δυνάμεων θα είναι μια πρόκληση για τους διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν συχνά να πάρουν θέση, και μάλιστα ίσως χρειαστεί. Εδώ, ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικός, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές. 

Η de facto επέκταση των συμφωνιών του Αβραάμ στο Μαρόκο στα τέλη του 2020 ανοίγει νέες δυνατότητες συνεργασίας και η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να βασιστεί σε ισχυρούς διμερείς δεσμούς με χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Ιορδανία για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.


Αυτό έχει το κόστος να αφήσουμε αυτές τις χώρες με σχετικά ελεύθερα χέρια όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενδοχώρας τους, αλλά αυτό είναι ένα τίμημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να πληρώσουν για την απεμπλοκή τους από τη Μέση Ανατολή.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δημιουργήσουν συγκεκριμένα μέσα, όπως ad hoc φόρουμ σε όλη την περιοχή και έναν αναστηλωμένο διάλογο ΝΑΤΟ-Μεσογείου για να πείσουν τους εταίρους τους να εξετάσουν τα ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας, παρά τις τοπικές ή περιφερειακές συγκρούσεις.


Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να θέσει σαφείς βασικούς κανόνες και να δημιουργήσει μια πληθώρα επιλογών για αντίποινα εναντίον των παραβατών όταν είναι απαραίτητο.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όρους και περιορισμούς στις πωλήσεις ορισμένων προηγμένων όπλων, όπως το F-35, καθώς και άλλων γεωοικονομικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της σαφέστερης επενδυτικής καθοδήγησης για τις αμερικανικές εταιρείες σε έργα υποδομής και λιμένων σε ευαίσθητες χώρες.

Σε μια περιοχή όπου τα γεγονότα μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα, η Αμερική πρέπει να δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες  και ότι εάν οι συμμαχίες σπάσουν από τους εταίρους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν ακόμα να δράσουν μονομερώς.

Αυτό απαιτεί μια σαφή και συνεκτική στρατηγική που να δίνει έμφαση στην ελευθερία των θαλασσών.

Η νέα Μεσογειακή Στρατηγική των ΗΠΑ

Για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βασίζονται σε μια συνεχή, και μάλιστα ενισχυμένη, στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ οι διπλωματικές της προσπάθειες θα πρέπει επίσης να προσβλέπουν σε μακροπρόθεσμες απειλές.

Μεταξύ των ξένων "παικτών", κανένας δεν αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη πρόκληση από την Κίνα. Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να ενισχύσουν τη δημόσια διπλωματία τους για να αποκαλύψουν το πραγματικό κόστος της «επένδυσης» της Κίνας σε μια χώρα, ειδικά αν φαίνεται να έρχεται χωρίς δεσμούς.

Αν και η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει σημαντικούς πόρους για να αναπτύξει μια στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του AUKUS και μιας πιο διπλωματικής ομάδας Quad, δεν έχει ακόμη κατασκευάσει μια παρόμοια στρατηγική για τη Μεσόγειο που μπορεί να συμπληρώσει (και ακόμη και να επεκτείνει) το όραμά της για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Αρχικά, η διπλωματία των ΗΠΑ δεν πρέπει να φοβάται να ενθαρρύνει τα κράτη της περιοχής να αυξήσουν την κυριαρχία τους βοηθώντας τους συμμάχους να τεκμηριώσουν τις συνέπειες της κινεζικής οικονομικής ανάμειξης.

Από αυτή την άποψη, η υιοθέτηση από την Ιταλία και η επακόλουθη διεύρυνση της νομοθεσίας Golden Power το 2012 και το 2021,που απαιτούσε τον υποχρεωτικό έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς, μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την περιοχή.

Τέλος, η υπεράσπιση της δημοκρατίας θα πρέπει επίσης να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Στη νότια ακτή, μετά από μια σύντομη στιγμή ελπίδας που συνδέεται με την Αραβική Άνοιξη, η δημοκρατία μόλις και μετά βίας επικρατεί σε λίγες χώρες. Στη βόρεια ακτή, οι πιο εδραιωμένες δημοκρατίες έχουν πλέον αποδυναμωθεί από 15 χρόνια οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων.

Αυτά ενθάρρυναν την άνοδο του λαϊκισμού, είτε στα αριστερά (ισπανικά Podemos, Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας) είτε στα δεξιά (Ιταλική Λέγκα, Ισπανικό Vox και Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας).

Η δημοκρατία έχει σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται να ξεκινήσει μια νέα σταυροφορία για τη δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να κάνει την περιοχή ασφαλέστερη για την ευημερία των δημοκρατιών. Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι να σταματήσει η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που συνόδευσε την οικονομική παρακμή της Μεσογείου.

Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση σε χώρες όπου υπάρχει δημοκρατία, αλλά έχει αποδυναμωθεί, προκειμένου να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί παράγοντες, να ενσωματωθούν καλύτερα οι λαϊκιστικές δυνάμεις και να προωθηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δημοκρατιών στην περιοχή.

Η δημοκρατία μπορεί να εφευρέθηκε στην Ελλάδα και να τελειοποιήθηκε σε μεσαιωνικές ιταλικές πόλεις-κράτη, αλλά παραμένει εύθραυστο πράγμα στη Μεσόγειο, όπως και αλλού.

Φυσικά, το να γίνει η Μεσόγειος ένα ασφαλές μέρος για τη δημοκρατία δεν αποκλείει τη συνεργασία με χώρες της περιοχής που υπολείπονται αρκετά. Η πραγματικότητα της μεσογειακής πολιτικής, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και τη Μέση Ανατολή, είναι ότι η αποφυγή από δικτάτορες κατ' αρχήν έχει συχνά αποδειχθεί πιο επώδυνη μακροπρόθεσμα από το να εμπλακεί κανείς  μαζί τους.

Εάν οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες δεν βρουν τρόπους να οικοδομήσουν αυτή τη νέα μεσογειακή τάξη με τη Δύση, θα βρουν άλλους εταίρους για να το κάνουν. Ωστόσο, μπορεί να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ της απρόθυμης εμπλοκής με αυταρχικά καθεστώτα και του εναγκαλισμού συμμάχων των οποίων η δημοκρατική φύση παρέχει εγγύηση για την καλή τους πίστη.

Υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία στα φόρουμ και τις μορφές στη Μεσόγειο ώστε να παρέχεται αυτή η διαφοροποίηση. Σε διακυβερνητικό επίπεδο υπάρχει η Ένωση για τη Μεσόγειο και ο μεσογειακός διάλογος του ΝΑΤΟ, μαζί με τα ετήσια συνέδρια Rome Med και το Med-Atlantic Forum σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.

Αυτά μπορούν να αναβιώσουν ή να ενθαρρυνθούν σύμφωνα με τους στόχους των Η.Π.Α.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Μεσόγειος ήταν  και θα είναι πάντα μια πολύπλοκη περιοχή.

Καθώς γίνεται  ολοένα και πιο ταραγμένη, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο που  να συγκεντρώνει στρατιωτική, γεωοικονομική και πολιτική δύναμη για να διατηρήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη σταθερότητα.

Η Τουρκία παρέχει ένα καλό παράδειγμα για το πώς ο αυταρχισμός μπορεί να κάνει τα κράτη  πιο πρόθυμα να συνεργαστούν με τους αντιπάλους της Δύσης, όπως κάνει τώρα ο Ερντογάν, ο οποίος επί της ουσίας είναι σύμμαχος με Ρωσία-Ιράν-Κίνα.

Ο εκδημοκρατισμός  και η Δυτικοποίηση της, θα συνέβαλαν  σταδιακά στον περιορισμό της επιθετικότητας της ένατι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η στρατηγική  των ΗΠΑ στη Μεσόγειο θα πρέπει να συμπληρώνει αυτήν που έχει αναπτύξει η Αμερική για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Μετά την στρατιωτική της αποχώρηση από τη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ του να γίνει άσχετη στην περιοχή ή να εμπλακεί στις συγκρούσεις των συμμάχων, εφόσον αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Αντίθετα, μια συνεκτική στρατηγική μπορεί να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον τους.

πηγη