GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Bίντεο: Η στιγμή της έκρηξης με παγιδευμένο φορτηγό στην γέφυρα του Κερτς

Τη στιγμή της πολύ ισχυρής έκρηξης στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας δείχνει κάμερα ασφαλ...


Τη στιγμή της πολύ ισχυρής έκρηξης στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας δείχνει κάμερα ασφαλείας.

Η ώρα είναι 6:02 λεπτά, όταν στο οδικό τμήμα της γέφυρας βρίσκονται αυτοκίνητα.

Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, μέχρι που κάποια στιγμή εκδηλώνεται έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγό. 

Στα πλάνα εκτός από το φορτηγό, από το οποίο φαίνεται ότι προήλθε η έκρηξη, περνά και ένα άλλο αυτοκίνητο.

Άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν θύματα.

Το φορτηγό προκάλεσε φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων εντός τρένου, που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αντιτρομοκρατική στη Ρωσία «στις 06:07 στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία».


Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο σημαντικό πλήγμα για τη Μόσχα, μετά από αρκετές εβδομάδες ανατροπών στο πεδίο της μάχης που οδήγησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να αναγκάσουν τα ρωσικά στρατεύματα σε υποχώρηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Πόσο μεγάλη είναι η ζημιά

Οι ζημιές από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας υπολογίζονται σε 500 εκατομμύρια ρούβλια. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανρωσικής Ένωσης Ασφαλιστών Igor Yurgens.

Παράλληλα, τόνισε ότι το νούμερο αυτό δεν είναι οριστικό, σύμφωνα με το SHOT.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, ένα φορτηγό ανατινάχθηκε στο τμήμα αυτοκινήτων της γέφυρας της Κριμαίας από την πλευρά της χερσονήσου Ταμάν.

Ως αποτέλεσμα, επτά δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας πήραν φωτιά.

Δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ, μετά την κατάσβεση της φωτιάς θα διενεργηθεί εξέταση και θα γίνουν γνωστά τα αίτια του συμβάντος.

Προέτρεψε επίσης τους κατοίκους να ηρεμήσουν και να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, επαγγελματίες εργάζονται στο σημείο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκατασταθεί

Η αποκατάσταση της γέφυρας της Κριμαίας μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες, η επανέναρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης είναι δυνατή τις επόμενες ημέρες. Αυτή η πρόβλεψη δόθηκε από τον στρατιωτικό ειδικό Yuri Podolyaka. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φορτηγό ήταν γεμάτο με εκρηκτικά.  «Ήταν ένας βομβιστής ή απλώς ένας τυχαίος οδηγός, θα δείξει η έρευνα. Και οι δύο επιλογές είναι δυνατές. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική συγκυρία για το μέλλον, έγραψε στο κανάλι Telegram.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα στηρίγματα της γέφυρας είναι άθικτα, η επισκευή του κατεστραμμένου οδοστρώματος δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Τα κολοβώματα είναι το κύριο δομικό στοιχείο κάθε γέφυρας. 

Εντολή Πούτιν για επίσημη έρευνα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ρωσικές αντιτρομοκρατικές αρχές ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι φορτηγό εξερράγη στο οδικό τμήμα της γέφυρας, προκαλώντας φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Πόσο σημαντική είναι η γέφυρα 

Η στρατηγική σημασία της γέφυρας της Κριμαίας – που ονομάστηκε έτσι μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία – είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συνδέει τη Ρωσία οδικώς όχι μόνο με τη σημαντική χερσόνησο αλλά επιτρέπει τον εφοδιασμό των νότιων περιοχών που έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

Ακόμα σύμφωνα με αναφορές στη γέφυρα υπήρχε αγωγός καυσίμων που πλέον έχει δεχτεί πλήγμα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Κριμαίας για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η ενεργειακή επάρκειά της περιοχής.

Η έκταση της ζημιάς δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Ωστόσο από τις εικόνες και τα βίντεο αλλά και τις αναφορές της Ρωσίας φαίνεται πως δεν έχει πληγεί η αψίδα της γέφυρας κάτι που θα εμπόδιζε τη ναυσιπλοΐα και θα απέκλειε τη Ρωσία στην αζοφική θάλασσα. 

Ζητούμενο είναι και πόσο γρήγορα μπορεί να επιδιορθωθεί η ζημιά που αφήνει τις ρωσικές δυνάμεις στον Νότο με μία μόνο σιδηροδρομική γραμμή ανεφοδιασμού –  μεταξύ Κρασνοντάρ και Μελιτόπολης – και η οποία βρίσκεται πλέον εντός του βεληνεκούς των επιθέσεων της Ουκρανίας.

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία, το μήκος της είναι 19 χιλιόμετρα. Το αυτοκινητιστικό τμήμα τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2018. Και τον Δεκέμβριο του 2019, τα πρώτα τρένα πέρασαν από το σιδηροδρομικό της τμήμα.

πηγη