GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σκάνδαλο με τα Rafale: Κουκουλώνουν την συμφωνία με στρατιωτικό απόρρητο - Πως εμπλέκεται ΜΚΟ

Γάλλοι δικαστές αντιμετωπίζουν εμπόδια στρατιωτικού απορρήτου για την έρευνα σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία - Αν η κα...

Γάλλοι δικαστές αντιμετωπίζουν εμπόδια στρατιωτικού απορρήτου για την έρευνα σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία - Αν η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δημιουργήσει θέμα στις συμβάσεις με την Ινδία, μήπως πρέπει φυλάμε τα ρούχα μας κι εμείς; 

Γάλλοι δικαστές ηγούνται έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς για διαφθορά γύρω από την πώληση στην Ινδία, το 2016, 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, κατασκευής Dassault, αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όμως τέσσερις μήνες μετά την έρευνα στα κεντρικά γραφεία του γαλλικού ομίλου άμυνας και αεροπορίας, οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση από το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και το Υπουργείο Εξωτερικών σε διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, αναφέρει ο Yann Philippin.


Η γαλλική δικαστική έρευνα για την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ινδία επιταχύνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mediapart, τον Φεβρουάριο του 2022 ντετέκτιβ της OCLCIFF, της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς της γαλλικής αστυνομίας, πραγματοποίησαν διακριτική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας Rafale Dassault Aviation στο Saint-Cloud, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, κατόπιν αιτήματος των ανακριτών Virginie Tilmont και Pascal Gastineau. 

Οι δύο Γάλλοι δικαστές που ερευνούν την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία στην Ινδία έχουν συναντήσει ένα εμπόδιο, το στρατιωτικό απόρρητο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής πλατφόρμας Mediapart, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους διενεργήθηκε διακριτική έρευνα στα γραφεία της Dassault Aviation (κατασκευάστρια εταιρεία του Rafale).

Ωστόσο, από τότε, η δικαστική έρευνα δεν μπόρεσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο.

Οι δικαστές Virginie Tilmont και Pascal Gastineau ερευνούν την πώληση εδώ και ένα χρόνο, εστιάζοντας στις υποψίες για "διαφθορά", "διακίνηση επιρροής" και "ευνοιοκρατία" στην πώληση των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Mediapart, ομάδα της OCLCIFF, της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς της γαλλικής αστυνομίας, πραγματοποίησε έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Dassault στο Saint-Cloud, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, κατόπιν αιτήματος της δικαστικής επιτροπής.

Εμπόδια και καταγγελίες 

Τον Ιούνιο, ωστόσο, οι δικαστές δυσκολεύτηκαν να προχωρήσουν περαιτέρω καθώς το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αρνήθηκαν να αποχαρακτηρίσουν ορισμένα απόρρητα έγγραφα σχετικά με την πώληση που είχαν ζητήσει οι δικαστές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Ο φορέας που φροντίζει για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων αυτού του είδους - η Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών της Εθνικής Άμυνας (CSDN) - φέρεται να συνέστησε στα υπουργεία σε δύο ξεχωριστές γνωμοδοτήσεις ότι τα έγγραφα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Εάν η έρευνα των δικαστών επιτρεπόταν να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια, μπορεί να εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον Φρανσουά Ολάντ (ο οποίος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος την εποχή της πώλησης το 2015), τον διάδοχό του Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην υπουργό τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αναφέρει το δημοσίευμα του Mediapart.

Η γαλλική έρευνα ξεκίνησε στον απόηχο μιας σειράς ερευνητικών εκθέσεων που δημοσίευσε το Mediapart τον Απρίλιο του 2021 σχετικά με τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου ενός μεσάζοντα, τις αποκαλύψεις του οποίου φέρεται να γνωρίζει η Διεύθυνση Εκτέλεσης της Ινδίας, αλλά δεν έχει μπει στον κόπο να ερευνήσει μέχρι στιγμής.

Μετά την αποκάλυψη, η γαλλική ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Sherpa κατέθεσε καταγγελία στο δικαστήριο του Παρισιού, κάνοντας λόγο για "διαφθορά", "διακίνηση επιρροής", "ξέπλυμα χρήματος", "ευνοιοκρατία" και αδικαιολόγητες φορολογικές απαλλαγές γύρω από τη συμφωνία.

Η αρχική καταγγελία της Sherpa, που κατατέθηκε το 2019 (πριν από τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης) απορρίφθηκε από την Éliane Houlette, τότε επικεφαλής της μονάδας δίωξης οικονομικών εγκλημάτων του Parquet National Financier (το γαλλικό δικαστικό όργανο που παρακολουθεί οικονομικά αδικήματα). Μόνο η δεύτερη καταγγελία το 2021 οδήγησε σε έρευνα.

Τώρα, οι καταγγέλλοντες στη Sherpa είναι δυσαρεστημένοι με την υποτιθέμενη τακτική κωλυσιεργίας της κυβέρνησης. "Για άλλη μια φορά το στρατιωτικό απόρρητο χρησιμοποιείται ως βιτρίνα για την προστασία προσωπικών συμφερόντων και τη διασφάλιση της ατιμωρησίας κορυφαίων δημόσιων ή ιδιωτικών προσώπων που ενώνονται στην ίδια δόλια ομάδα", δήλωσαν στο Mediapart οι William Bourdon και Vincent Brengarth, δικηγόροι της ΜΚΟ Sherpa.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι δικαστές είχαν αποστείλει "δύο αιτήματα αποχαρακτηρισμού εγγράφων στην τότε υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί και στον τότε υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Στόχος ήταν να πάρουν στα χέρια τους τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατείχαν τα δύο υπουργεία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση πώλησης των αεροσκαφών Rafale στην Ινδία", ανέφερε το Mediapart.

Ειδικότερα, οι δικαστές φέρεται να ήθελαν να επαληθεύσουν στοιχεία που αποκάλυψε το Mediapart, ότι κρίσιμες ρήτρες κατά της διαφθοράς -που απαιτούνται σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία- αφαιρέθηκαν από τη σύμβαση.

Τα υπουργεία άρχισαν να κωλυσιεργούν από την αρχή, σύμφωνα με το Mediapart. Χρειάστηκαν 7,5 μήνες για να εντοπίσουν τα εν λόγω έγγραφα και να τα στείλουν στο CSDN.

Στις 8 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το CSDN συνέστησε να μην αποχαρακτηριστούν τα έγγραφα, χωρίς να δώσει κανέναν λόγο γι' αυτό.

Το συμπέρασμα του CSDN, σύμφωνα με το Mediapart, είναι "δύσκολο να κατανοηθεί". 

Η έκθεση αναφέρει:

"Εκ πρώτης όψεως, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Ο νόμος ορίζει ότι το CSDN μπορεί να συμβουλεύει κατά του αποχαρακτηρισμού προκειμένου να διατηρήσει "τις αμυντικές ικανότητες της χώρας", να διασφαλίσει ότι η χώρα "σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της" και να διατηρήσει την "ασφάλεια" του στρατιωτικού "προσωπικού" που βρίσκεται σε επιχειρησιακή υπηρεσία.

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα τρία κριτήρια δεν φαίνεται να σχετίζεται με την υπόθεση Rafale, όπου το ζήτημα είναι απλώς να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαφθορά".

Αμέσως μετά τις συμβουλές του CSDN, οι εν λόγω υπουργοί αρνήθηκαν να αποχαρακτηρίσουν τα έγγραφα.

Ενώ το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων δεν απάντησε στα αιτήματα του Mediapart για σχολιασμό, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η διακυβερνητική συμφωνία για την πώληση των αεροσκαφών Rafale "αφορά αποκλειστικά την υποχρέωση της γαλλικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την παράδοση και την ποιότητα αυτού του εξοπλισμού".

Ενώ η Dassault Aviation ήταν η γαλλική εταιρεία που συμμετείχε στη συμφωνία, από την ινδική πλευρά τη χειρίστηκε ο όμιλος Reliance του Anil Ambani.

Η Ινδία και η Dassault είχαν επισήμως διαπραγματευτεί τους όρους για την αγορά και κατασκευή 126 αεροσκαφών Rafale μέχρι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Narendra Modi ανακοίνωσε δημοσίως την απόφασή του - στις 10 Απριλίου 2015 - να απορρίψει τη συμφωνία αυτή και να την αντικαταστήσει με την άμεση αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών.

Ενώ ο Manohar Parrikar, υπουργός Άμυνας της Ινδίας εκείνη την εποχή, δεν γνώριζε την απόφαση του Modi μέχρι το τέλος, οι έρευνες του Mediapart αποκάλυψαν πέρυσι ότι φαίνεται πως ο Anil Ambani μπορεί να την είχε υποψιαστεί.

Ενώ η γαλλική έρευνα για τη συμφωνία συνεχίζεται, παρά τις δυσκολίες και τις υποτιθέμενες τακτικές καθυστέρησης, δεν έχει ξεκινήσει παρόμοια έρευνα στην Ινδία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει νωρίτερα τους ισχυρισμούς ότι απαιτείται η έκδοση FIR και έρευνα για το θέμα, παρά τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από μια σειρά δημοσιογραφικών ερευνών.

Γιατί αφορά και την χώρα μας η όλη ιστορία 

Εμμέσως το όλο θέμα αφορά και στην χώρα μας. Ιδίως μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο. 

Μια σοβαρότατη καταγγελία για την συμφωνία για τα Rafale ανέδειξε τότε το το ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με ερώτηση του κόμματος προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, που κατατέθηκε στην Βουλή "η γαλλική εταιρεία (Dassault Aviation), διεμήνυσε εγγράφως ότι αρνείται να αναλάβει την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής για την υποδοχή και υποστήριξη των αεροσκαφών της προμήθειάς της".

Αν λοιπόν η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δημιουργήσει θέμα στις συμβάσεις με την Ινδία, μήπως πρέπει φυλάμε τα ρούχα μας κι εμείς;


πηγη