GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καταρρέει η ρωσική άμυνα στο Ντονμπάς! Ανακατέλαβαν Ιζιούμ, Κουπιάνσκ, Λιμάν & Σβιατοχίρσκ οι Ουκρανοί και ποδοπατούν ρωσικές σημαίες (Βίντεο)

Οι τρέχουσες προσπάθειες του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται στην αποτροπή της περαιτέρω εμβάθυνσης της υπάρχουσας κρίσης Τεράστια νίκη για ...

Οι τρέχουσες προσπάθειες του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται στην αποτροπή της περαιτέρω εμβάθυνσης της υπάρχουσας κρίσης

Τεράστια νίκη για την Ουκρανία καθώς το Ιζιούμ, το Κουπιάνσκ, το Λιμάν και το Σβιατοχίρσκ έχουν ανακαταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αιφνιδίασαν τα ρωσικά στρατεύματα στα νότια της περιοχής του Χάρκοβο, όπου βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη η ουκρανική επίθεση, αναφέρεται στη νέα έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι αυτός ο τομέας ήταν αδύναμος και οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ή περικύκλωσαν αρκετές πόλεις.


"Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Ιζιούμ είναι πιθανό να απομονώνονται ολοένα και περισσότερο. Οι ουκρανικές δυνάμεις απειλούν τώρα την πόλη Κουπιάνσκ, η κατάληψη της οποίας θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία, επειδή είναι εμπόδιο στον εφοδιασμό της πρώτης γραμμής στο Ντονμπάς", εξηγεί η έκθεση.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε επίσημα την άφιξη ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουπιάνσκ, όπως ανέφερε η SBU στην επίσημη σελίδα στο Facebook.

«Ειδικές δυνάμεις του TsSO «A» της SBU βρίσκονται στο Κουπιάνσκ, το οποίο ήταν και θα είναι πάντα ουκρανικό!», αναφέρει η SBU.

Στο μήνυμα επισυνάπτονται φωτογραφίες καταδρομέων στην πόλη.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μαγνητοσκοπούν βίντεο από την είσοδο στο Ιζιούμ, στην περιοχή του Χάρκοβο, μια πόλη που κατελήφθη από τους Ρώσους την άνοιξη. Οι μαχητές στο βίντεο αναφέρουν ότι βρίσκονται ήδη στο Ιζιούμ και δείχνουν την ουκρανική σημαία στην είσοδο της πόλης.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει την πόλη και υποχωρούσαν προς τα ανατολικά.

Για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό όσον αφορά την κατάσταση στο μέτωπο, γράφει το κανάλι Telegram Politika Strana:

Η απειλή επίθεσης στο Σλαβιάνσκ πρακτικά εξαλείφεται (τουλάχιστον προς το παρόν). Επειδή, αποδεικνύεται ότι ο ρωσικός στρατός άφησε τη δεξιά όχθη του Σεβέρσκι Ντόνετς, από την οποία ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν στις περιοχές δίπλα στο Σλαβιάνσκ στην αριστερή όχθη του Ντόνετς (Σβιατογκόρσκ). Και η γενική κατάσταση στο μέτωπο τώρα δεν προδιαθέτει τα ρωσικά στρατεύματα σε επίθεση σε αυτόν τον τομέα.

Ο ρωσικός στρατός υποχωρεί προς τα ανατολικά. Που ακριβώς; Η πιο προφανής λύση είναι να οικοδομηθεί μια νέα γραμμή άμυνας κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού Οσκόλ και του Σεβέρσκι Ντόνετς. Αλλά αυτό αν καταφέρουν να αποκτήσουν έδαφος εκεί και εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη (χθες υπήρξαν αναφορές ότι ο ουκρανικός στρατός ήταν ήδη στο Οσκόλ).

Η μάχη για το Λιμάν είναι σημαντική καθώς η κατάληψή του από τον ουκρανικό στρατό σημαίνει ότι, το σχέδιο για τη δημιουργία μιας γραμμής άμυνας στην αριστερή όχθη του Ντόνετς θα καταρρεύσει (το Λιμάν βρίσκεται στην αριστερή όχθη και είναι κύριος κόμβος μεταφορών). Πιθανόν για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Ιζιούμ προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα στην περιοχή αυτή.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχισαν την επίθεση μεγάλης κλίμακας σε ρωσικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τα 2/3 του Κουπιάνσκ. Οι αναφορές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μπορεί να πέσει στα χέρια των στρατευμάτων που προχωρούν υπέρ του Κιέβου στο εγγύς μέλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ποταμός Oskol σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «μεγάλο φράγμα νερού» και θα μπορούσε εύκολα να διασχιστεί από τις προωθούμενες μονάδες εάν δεν αντιμετωπίσουν σκληρή αντίσταση.

Ο ρωσικός στρατός πιθανότατα επέλεξε να μην πραγματοποιήσει άμυνα θέσης σε αυτές τις περιοχές. Οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν μπροστά στην απειλή της περικύκλωσης και εν μέσω της τακτικής επιχειρησιακής κρίσης στην περιοχή.

Οι τρέχουσες προσπάθειες του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται στην αποτροπή της περαιτέρω εμβάθυνσης της υπάρχουσας κρίσης. Συνοψίζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις του Κιέβου πέτυχαν ήδη μια νίκη σε επιχειρησιακή κλίμακα και κατέλαβαν τη στρατηγική πρωτοβουλία στη σύγκρουση εν μέσω της αναποφάσιστης στάσης και των «πράξεων ελεύθερης βούλησης» της ρωσικής ηγεσίας. Επιπλέον, η προέλασή τους συνεχίζεται και ο ρωσικός στρατός δεν έχει σταθεροποιήσει την πρώτη γραμμή μέχρι στιγμής.

Η ταχεία υποχώρηση των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα Ιζιούμ έδειξε μια βαθιά συστημική κρίση της ρωσικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης. Η σιωπή της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας απέναντι στη βαθιά κρίση στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στην ηγεσία τουλάχιστον ενός μέρους των πολιτών.

Εάν το Κρεμλίνο δεν λάβει σημαντικά και ριζικά μέτρα για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης και την εκκαθάριση επικίνδυνων διαταράξεων μέσα σε αυτό, τότε μια στρατιωτική ήττα (τουλάχιστον σε κάποια κλίμακα) της Ρωσίας θα γίνει πιθανό αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ανατολική Ουκρανία.

Επί του παρόντος, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο νότιο τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο και στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς ισορροπούν στο χείλος της ήττας, κάτι που αποτρέπεται από τον άνευ προηγουμένου ηρωισμό του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού.

Οι δε Ουκρανοί ποδοπατούν ρωσικές σημαίες 


πηγη