GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μακρόν – Μητσοτάκης στο Ελιζέ με ελληνοτουρκικά και ενέργεια στην ατζέντα - Δείτε τις δηλώσεις

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων Οι δηλώσεις των δύο ηγετών θα προη...


Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών θα προηγηθούν (8:30 πμ) της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, και σχετικά ερωτηθείς εάν στη ατζέντα της συζήτησης με τον Γάλλο Πρόεδρο θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Προφανώς ναι, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλίας και συνολικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη γραμμή άμυνας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Αλλά προφανώς θα συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα και θα επανεπιβεβαιώσουμε αυτή την πολύ ισχυρή στρατηγική συμμαχία η οποία υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Νομίζω ότι είναι μια σχέση πολύ σημαντική για την πατρίδα μας».

Νωπό ακόμη το μήνυμα των Παρισίων μέσω Κολονά

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα Υπουργός Αμυνας Κατρίν Κολονά εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας εκ μέρους γειτονικών χωρών, υπενθυμίζοντας την αμοιβαία αμυντική συνδρομή των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε ερωτηθεί για τον τρόπο που η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές απειλές και υπάρξει κλιμάκωση.

Η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», και πρόσθεσε τα εξής.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Κατέληξε, πάντως, λέγοντας πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

πηγη