GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μετά την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο ξεκινούν πιέσεις για αποστολή ρωσικών όπλων της ΕΦ στην Ουκρανία

Τρεις ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο και τον εαυτό της στη Μεσόγειο Με έξυπνους γεωπολιτι...


Τρεις ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο και τον εαυτό της στη Μεσόγειο

Με έξυπνους γεωπολιτικούς ελιγμούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει  στην Ουκρανία όπλα και να αποκτήσει έναν  ακόμη φίλο στη Μεσόγειο, λένε τριάδα ερευνητών και αξιωματούχων του ινστιτούτου FDD.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, Ryan Brobst, Jonathan Schanzer και Bradley Bowman, βρέθηκε μια νέα πηγή αποστολής ρωσικής κατασκευής όπλων με την Κύπρο να είναι στην κορυφή της λίστας.

Οι Τρεις ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία  ταυτόχρονα, με την προμήθεια μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο με αντάλλαγμα την αποστολή ρωσικής κατασκευής όπλων της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που ίσχυε από το 1987.

Αυτό το αξιέπαινο βήμα αναγνωρίζει την πρόοδο της Λευκωσίας σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την άρνηση να δοθούν λιμενικές διευκολύνσεις στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κίνηση αυτή προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία, σε συνδυασμό με κάποιους λεπτούς διπλωματικούς ελιγμούς, για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Λευκωσία, για τη μεταφορά ορισμένων από τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την παροχή σύγχρονου αμερικανικού εξοπλισμού στην ασφάλεια της νήσου.

Τι είδους οπλισμό ρωσικής κατασκευής διαθέτει η Κύπρος

Η Κύπρος διαθέτει 82 άρματα μάχης T-80U, 43 οχήματα μάχης πεζικού BMP-3, 11 ελικόπτερα Mi-35P( πουλήθηκαν στην Σερβία), 6 συστήματα αεράμυνας Tor-M1, 4 συστήματα αεράμυνας Buk-M1-2 και 4 εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών BM-21, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Military Balance 2021.

Όλα αυτά τα συστήματα είναι συμβατά με τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

Μπορούν να ενσωματωθούν αμέσως στις ουκρανικές δυνάμεις, παρόλο που  η Ουκρανία στρέφεται σταδιακά σε πιο σύγχρονα και ικανά δυτικά οπλικά συστήματα.

Πράγματι, η Ουκρανία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει για να αποκτήσει σε επαρκή ποσότητα συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Τα ρωσικά οχήματα, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας που διαθέτει σήμερα η Κύπρος μπορούν να αυξήσουν το υπάρχον απόθεμα της Ουκρανίας, να αντικαταστήσουν τις απώλειες εξοπλισμού και να διατηρήσουν τα υπάρχοντα συστήματα.

Είναι καιρός η κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει μια συμφωνία. Η Λευκωσία είναι πιθανόν να συμφωνήσει σε τέτοιου τύπου ανταλλαγές, αν λάβει τις κατάλληλες εγγυήσεις.

Η όποια δυσκολία στην Λευκωσία, έγκειται στο γεγονός της υπαρκτής απειλής των 35.000 Τούρκων στρατιωτών που διατηρεί η Άγκυρα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου απέκλεισε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία τον Απρίλιο, αλλά η κίνηση αυτή ήταν πριν από την ανακοίνωση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο.

Θετική διάθεση στην Λευκωσία στο ενδεχόμενο αυτό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ανάμεικτα μηνύματα από το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας, που υποδηλώνουν ότι μια τέτοια ανταλλαγή μπορεί να είναι δυνατή.

Εναπόκειται λοιπόν στην Ουάσιγκτον να εγγυηθεί στη Λευκωσία, την προμήθεια νέου τύπου οπλισμού για να αντικατασταθούν τα ρωσικής κατασκευής όπλα που θα δοθούν στην Ουκρανία.

Αυτή θα πρέπει να είναι μια συναρπαστική προοπτική για την Κύπρο, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα να βελτιώσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα.

Τι είδους όπλα μπορεί να παρέχουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να παρέχουν άρματα μάχης M1 Abrams, οχήματα μάχης Stryker, ελικόπτερα AH-64 Apache και μια σειρά από συστήματα  πυροβολικού και αεράμυνας.

Επίσης και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν  να συνεισφέρουν, με πρώτη την Γαλλία, η οποία έχει ήδη προμηθεύσει με αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους την Κύπρο, ενώ  και το Ισραήλ έχει προμηθεύσει  drones και ένα περιπολικό σκάφος την ΕΦ.

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν ορισμένα από αυτά τα οπλικά συστήματα στην Κύπρο, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και των μακροχρόνιων προβλημάτων της βιομηχανικής ικανότητας των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, εάν η αμερικανική βιομηχανία μπορεί να παράγει πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας βραχυπρόθεσμα, αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει την εισβολή του.

Ποια και τι είδους βοήθεια θα απαιτούσε η Κύπρος σε αυτό το σενάριο

Η Αμερική και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα πρέπει να διερευνήσουν για τους λόγους αυτούς, ενδιάμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών ασφάλειας της Κύπρου, μετά από οποιεσδήποτε μεταφορές όπλων της κυπριακής εθνικής φρουράς στην Ουκρανία.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με Ευρωπαίους συμμάχους για τον εντοπισμό προσωρινών αμυντικών συστημάτων που μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στην Κύπρο ( από κράτος μέλος της ΕΕ) , ειδικά εξοπλισμό αμερικανικής προέλευσης.

Επίσης θα απαιτούνταν και επιπρόσθετα μέτρα, όπως η αυξημένη παρουσία μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε κυπριακά λιμάνια, συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση με τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, ακόμη και την προσωρινή εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο νησί, με τη συγκατάθεση όμως της Λευκωσίας.

Για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση οποιασδήποτε μεταφοράς κυπριακού εξοπλισμού στην Ουκρανία, η Λευκωσία θα πρέπει να λάβει κεφάλαια από το  Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) των ΗΠΑ.

Το ERIP είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο οποίο αφορά Ξένη Στρατιωτική Χρηματοδότηση, και  κατανέμεται σε χώρες εταίρους για να τις βοηθήσει να απομακρυνθούν από τον σοβιετικό ή ρωσικό εξοπλισμό και να αγοράσουν εξοπλισμό αμερικανικής προέλευσης.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Αλβανία συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την αγορά οχημάτων μάχης πεζικού και ελικοπτέρων, που αφορούσαν τους ίδιους τύπους συστημάτων που χρειάζεται και η Κύπρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), που αναπτύσσεται κατά μήκος των συνόρων με τα Κατεχόμενα, δεν θα σταματήσει το σημαντικό έργο της.

Η εντολή για την UNFICYP πρόκειται να ανανεωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 31 Ιανουαρίου 2023 και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με τους εταίρους για να διασφαλίσει ότι η εντολή θα παραταθεί.

Η Κύπρος είναι σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και το νησί έχει στρατηγική σημασία, χάρη στα πρόσφατα ενεργειακά κοιτάσματα.

Η νέα σχέση της δύσης με την Κύπρο, θα προωθήσει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και θα προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια, απομακρύνοντας ταυτόχρονα αρκετά τις ορέξεις του Τούρκου σουλτάνου από το νησί.

πηγη