GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ: Αν η Τουρκία πάει με Κίνα και Ρωσία η Ελλάδα θα πάρει τα Στενά του Βοσπόρου

Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ περιέγραψε τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, ελληνικά νησιά, κοιτάσματα Ο γνωστός σύμβουλ...


Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ περιέγραψε τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, ελληνικά νησιά, κοιτάσματα

Ο γνωστός σύμβουλος του καθεστώτος Ερντογάν Τούρκος Νάυαρχος ε.α. Τ.Γκιουρντενίζ σε μια μακροστελέστατη ομολογία του, μιλησε για την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας,  και είπε κάτι πολύ σημαντικό για την χώρα μας, εκτός όλων των άλλων.

Ο Τούρκος ειδικός και επικεφαλής του ινστιτούτου μελετών του Αιγαίου αποκάλυψε ότι ότι αν η Τουρκία πάει με Ρωσία και Κίνα σε οποιαδήποτε στιγμή, τότε τα Στενά του Βοσπόρου θα ...δοθούν στην Ελλάδα, γυρνώντας στην εποχή της συνθήκης των Σεβρών ουσιαστικά.    

Ο Gürdeniz σημείωσε ότι “¨η καλύτερη απάντηση στην Ελλάδα είναι δραστηριότητες σε περιοχές ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής πλοίου γεωτρήσεων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ”.

Ο απόστρατος Ναύαρχος Cem Gürdeniz αξιολόγησε την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία επιταχύνεται βήμα προς βήμα από τις 15 Αυγούστου.

“Ο δυτικός ιμπεριαλισμός έδωσε στην Ελλάδα την αποστολή να εμποδίσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην Μεσόγειο θάλασσα και να κυνηγά την Τουρκία για να μην  δυναμώσει.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των κρατών προηγούνται τόσο των ιδεολογιών όσο και των οικονομικών τους πολιτικών.

Οι ιδεολογίες μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι γεωπολιτικοί νόμοι όχι.

Τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι τα γεωπολιτικά συμφέροντα που θα παραμείνουν και μετά τον 21ο αιώνα για την χώρα μας.

Αυτό εκτιμάται καλά από στρατιωτικούς και ειδικούς γεωπολιτικούς αναλυτές στη Δύση.

Δεν τους είναι επιθυμητό ένα κράτος με αυτοκρατορική ισχύ όπως η Τουρκία, να κάνει ότι θέλει σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας ήταν ευθυγραμμισμένα με το σύστημα της δύσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) μετά το 1945, αλλά τα σχέδια  “Ergenekon” και “βαριοπούλα” ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας προσπάθειας απομάκρυνσης των Τούρκων από την θάλασσα.

Διέλευσαν το σώμα του τουρκικού πολεμικού  ναυτικού, αφού σχεδόν οι μισοί από τους 53 ναύαρχους μας συνελήφθησαν σε μια νύχτα. Ποιος το έκανε αυτό; ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός το έκανε.

Επομένως, δεν είναι ποτέ επιθυμητό για την Δύση, η Τουρκία να γίνει ισχυρότερη.

Δεν είναι επιθυμητό να έχει η Άγκυρα την δική της στρατηγική σε περιοχές  όπως ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια.

Σε αυτή τη συγκυρία, η Τουρκία θεωρείται εμπόδιο για τον περιορισμό και την αποδυνάμωση της Ρωσίας, από το την δύση.

Δεν πρέπει ποτέ να πέσουμε στην παγίδα των δυτικών.

Το τονίζω αυτό. Αυτή τη στιγμή οι κινήσεις της Ελλάδας δεν αποφασίζονται ούτως ή άλλως από την Αθήνα. Η Ελλάδα δεν κάνει ποτέ τίποτα για τον εαυτό της.

Οι αποφάσεις της ελληνικής πλευράς λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να σταθεί όρθια και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την Τουρκία με αυτή την οικονομική κατάσταση.

Θα μπορούσαμε όμως για παράδειγμα να έχουμε μια μικρής έκτασης σύγκρουση με την Ελλάδα;

Ναι ασφαλώς αφού αυτά τα  πράγματα μπορούν πάντα να συμβούν.

Γιατί δεν στέλνουμε πλωτό γεωτρύπανο στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο καταπατά την υφαλοκρηπίδα μας;

Εάν η Τουρκία διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με την Ελλάδα, το κέντρο βάρους δεν πρέπιε να είναι στο Αιγαίο.

Αντίθετα, οφείλουμε να στέλνουμε ένα γεωτρύπανο στο τεμάχιο 6, που θα ταράξει περισσότερο την Ελλάδα και τους μέντορες της, χτυπώντας τους πισώπλατα.

Δεν μπορούμε να στείλουμε πλοίο στα δυτικά του 26ου παραλλήλου. Επομένως, εάν η Τουρκία σχεδιάζει να συνδυάσει τη στρατιωτική της δύναμη με τη διπλωματική της ισχύ και να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, θα πρέπει να το κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δεύτερη γεωπολιτική διάσταση της κατάστασης με την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι ...αν η Τουρκία αλλάξει πλευρό και ενταχθεί στο μέλλον με τις ασιατικές δυνάμεις ( Ρωσία-Κίνα), τότε ο ρόλος του ελέγχου των Στενών του Βοσπόρου θα δοθεί στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι ΗΠΑ έχουν τόσες πολλές στρατιωτικές βάσεις και όπλα σε ελληνικό έδαφος”, ανέφερε ο ίδιος.

Επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια συγκυρία αλλάζει ραγδαία, ο Gürdeniz είπε ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει πολλά χωρίς να πολεμήσει στο Αιγαίο στο μέλλον και δήλωσε ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής.

«Λίγο πριν από την προεκλογική περίοδο, δηλώσεις όπως «θα κινηθούμε στο Αιγαίο, και μας ανήκει αυτό το μέρος…» δεν είναι ρεαλιστικές.

Γιατί τα προβλήματα του Αιγαίου συνεχίζονται από το 1955. Δεν είναι ρεαλιστικό να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και να κάνεις εντυπωσιακές διακηρύξεις περί πολέμου κατά της Ελλάδος στο Αιγαίο, και από την άλλη να κάνεις κομπλιμέντα στο ΝΑΤΟ.

Το ξέρει και η Ελλάδα αυτό. Γίνεται πρόκληση για να παρασυρθεί η Τουρκία σε αυτή την παγίδα.

Υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες που θα γίνουν και στις δύο χώρες. Και στις δύο χώρες, οι εθνικιστικές ψήφοι είναι το ζητούμενο με την χρήση εθνικιστικής ρητορικής.

Τονίζω όμως μόλις ξεκινήσει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, θα είναι δύσκολο να σταματήσει. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, και καλώ σε αυτοσυγκράτηση.

Τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξει μια καυτή σύγκρουση στο Αιγαίο;

Εάν η Τουρκία παγιδευτεί σε μια σύγκρουση με την Ελλάδα, θα έχει αρχικά ένα πλεονέκτημα στη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα.

Η Τουρκία είναι σίγουρο ότι θα αποχωρίσει από το ΝΑΤΟ. Γιατί κανένα κράτος του ΝΑΤΟ δεν θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας ακόμα κι αν έχει εκατό τοις εκατό δίκιο.

Στην πολυπολική παγκόσμια συγκυρία που δικαίως έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, θα εισέλθουν νέες αναζητήσεις για τον εαυτό της.

Έτσι, θα καταρρεύσει  η νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, ο ιμπεριαλισμός θα προσπαθεί  να προκαλέσει έναν ελληνοτουρκικό  πόλεμο μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά δεν θα επιτρέψει την έναρξη του πολέμου αυτού.

Οι κίνδυνοι να χαθεί η Τουρκία είναι τεράστιοι. Αυτό θα έχει συνέπεια. Εάν η Τουρκία μπει σε πόλεμο, θα αντιμετωπίσει βαριές κυρώσεις από τη Δύση και ως εκ τούτου θα αναζητήσει νέες συμμαχίες. Αυτός είναι ένας εφιάλτης για τη Δύση”.

Ο Cem Gürdeniz δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να δείξει τα ισχυρά της ατού σχετικά με την Ελλάδα.

«Η Τουρκία θα πρέπει να προκαλέσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την αποστρατικοποίηση των νησιών του Α.Αιγαίου.

Στην συνέχεια πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τα ισχυρότερα επιχειρήματα που έχουμε.

Οι διπλωμάτες μας στον ΟΗΕ, θα πρέπει να φέρουν αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη με τρομερή πίεση και να το διατηρήσουν στην ημερήσια διάταξη».

Για το θέμα της κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες των οποίων το καθεστώς δεν καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν λέω ότι πρέπει να πάμε αμέσως στον πόλεμο για 153 νησιά, βραχονησίδες.

Η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να δηλώσει τα ονόματα των 153 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων όπως τα “Καρντάκ” των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες.

Ο κόσμος και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε μια ολοκαίνουργια εποχή. Η επόμενη περίοδος θα είναι πολυπολική και καλύτερη από τη σημερινή. Είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία και η Κίνα να πουν «στοπ» στον ατλαντικό ιμπεριαλισμό και να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε μετά την κρίση της Οσετίας του 2008 ». είπε  ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Ουσιαστικά μας περιέγραψε ο Τούρκος απόστρατος Νάυαρχος και σύμβουλος, τις κινήσεις ήπιας ισχύς της Τουρκίας για Αιγαίο, ελληνικά νησιά, κοιτάσματα, ώστε εμένοντας εντός ΝΑΤΟ η Τουρκία να “βουτήξει” ότι μπορεί, ενώ για την συνέχεια το μενού έχει συμμαχία με Ρωσία και Κίνα, αφού τις θεωρεί ως παγκόσμιες δυνάμεις οι οποίες θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

πηγη