GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Επίσημο! Κρεμλίνο: Κόβουμε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέχρι να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις

Έρχεται εφιαλτικός χειμώνας- Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 17:00 για την ενεργειακή κρίση Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς τη...


Έρχεται εφιαλτικός χειμώνας- Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 17:00 για την ενεργειακή κρίση

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν θα συνεχιστούν πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για τις κυρώσεις που επέβαλαν και -σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο- είχαν ως αποτέλεσμα την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος προμηθεύει τη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις «προκαλούν χάος» όσον αφορά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες προς την Ευρώπη ως πολιτική κίνηση.

Η Gazprom διέκοψε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, αφού δήλωσε ότι εντόπισε διαρροή πετρελαίου κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Μια κίνηση που δεν εκπλήσσει

«Δυστυχώς, η κίνηση της Gazprom δεν αποτελεί έκπληξη. Η χρήση του φυσικού αερίου ως όπλου δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ.

Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι  «τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ήδη δει την αναξιοπιστία της Ρωσίας και συνεχίσαμε αταλάντευτα και με συνέπεια τα μέτρα μας για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας» της ρωσικής ενέργειας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΕ «είναι προετοιμασμένη» για τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά ότι αναμένει από τη Ρωσία να σεβαστεί τα συμβόλαιά της.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 17:00 για την ενεργειακή κρίση

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον πρωθυπουργό,  σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου και την επικαιροποίηση των δράσεων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις και η επάρκεια αγαθών αλλά και οι σχεδιασμοί που έχει κάνει η Ελλάδα, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πλειάδα μέτρων αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί, ανέφερε «θα λάβουμε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

πηγη