GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι ζήτησαν οι Αμερικανοί στο Ραμστάιν από την χώρα μας και τι απάντηση δόθηκε -Τι θα λάβει η Ελλάδα

Τα πιο ακριβή πυρομαχικά του ΝΑΤΟ - Excalibur, βλήματα καθοδηγούμενα από GPS, "προστέθηκαν αθόρυβα" στο πακέτο βοήθειας προς τη...


Τα πιο ακριβή πυρομαχικά του ΝΑΤΟ - Excalibur, βλήματα καθοδηγούμενα από GPS, "προστέθηκαν αθόρυβα" στο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία

Χθες σε συνάντηση Υπουργών Άμυνας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin) στην Αεροπορική Βάση “Ramstein”, στην Γερμανία τέθηκαν πάλι οι ανάγκες εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμμαχοί μας ζήτησαν και πάλι όπλα και πυρομαχικά από την Ελλάδα. Εντούτοις η υπόθεση με την καθυστέρηση των Marder μας έβγαλε από την δύσκολη θέση.

Κατά πως φαίνεται η ελληνική αντιπροσωπεία απάντησε πως ναι μεν είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα BMP-1 και ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τους Γερμανούς, αλλά περιμένουμε την αντικατάσταση. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν 18 χώρες με στρατιωτική βοήθεια, .

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα διατεθούν στην Ουκρανία. Τα υπόλοιπα θα μοιραστούν μεταξύ Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Εσθονίας, Γεωργίας, Ελλάδας, Κοσσυφοπεδίου, Λετονίας, Λιθουανίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου, Σκόπια, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας.

Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, συγκέντρωνε τους συναδέλφους του, τους υπουργούς Άμυνας και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ Ramstein στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πέταξε στο Κίεβο σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, για να ενημερώσει τον Ζελένσκι για τη διάθεση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μακροπρόθεσμη ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση στην Ουκρανία και 18 των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ και των αναπτυξιακών εταίρων.

Και σήμερα έγινε γνωστό ότι τα πιο ακριβή πυρομαχικά του ΝΑΤΟ - Excalibur, βλήματα καθοδηγούμενα από GPS, "προστέθηκαν αθόρυβα" στο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές, οι οβίδες Excalibur χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην Ουκρανία και υπάρχει μια εκδοχή ότι οι επιθέσεις στις γέφυρες του Δνείπερου κοντά στη Novaya Kakhovka και στο Kherson πραγματοποιήθηκαν με αυτές τις οβίδες πυροβολικού για οβίδες των 155 χιλιοστών.

Διαφωνίες στη Συμμαχία 

Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να έχουν σοβαρές διαφωνίες, τόσο στο θέμα του όγκου της βοήθειας που χορηγείται στην Ουκρανία, όσο και, κατ' αρχήν, στη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Έτσι, η επικεφαλής του γερμανικού στρατιωτικού τμήματος, Κριστίν Λάμπρεχτ, είπε ότι η Γερμανία έφτασε στο όριο των όπλων που προμήθευε η Ουκρανία από τα αποθέματα της Bundeswehr.

« Θα επιβραδύνουμε με την υποστήριξη της Ουκρανίας », σημείωσε, τονίζοντας ότι το Βερολίνο κάνει ήδη ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία, έχει ήδη μεταφέρει απίστευτο ποσό βοήθειας στο Κίεβο και τώρα διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους γείτονες για συνεργασία στο πεδίο της αεράμυνας.

πηγη