GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σε κόκκινο φόντο, συνοδεία... πεζοναυτών, ο Biden προειδοποίησε για το επερχόμενο χάος στις ΗΠΑ

Τον Biden πλαισίωναν δύο πεζοναύτες που στέκονταν σαν καρυοθραύστες σε μια άκρως πολιτική ομιλία Έντονες αντιδράσεις από όλο το φάσμα του...


Τον Biden πλαισίωναν δύο πεζοναύτες που στέκονταν σαν καρυοθραύστες σε μια άκρως πολιτική ομιλία

Έντονες αντιδράσεις από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου έχει προκαλέσει η νέα αμφιλεγόμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden στη Φιλαδέλφεια.

Η ομιλία έχει λάβει έντονα διαφορετικές κριτικές, από «αηδιαστική» και «μισητή» έως μια ιστορική κήρυξη πολέμου κατά των εχθρών του κράτους.

Ωστόσο, δεν ήταν το περιεχόμενο που προκάλεσε τόσο διφορούμενα σχόλια, αλλά η οπτική του λόγου που ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική.

Τον Biden πλαισίωναν δύο πεζοναύτες που στέκονταν σαν καρυοθραύστες σε μια άκρως πολιτική ομιλία.

Αλλά όπως ανέφεραν πολλοί αναλυτές, η χρήση των πεζοναυτών (και της μπάντας των πεζοναυτών) παραβίασε μακροχρόνιους κανόνες για την προστασία των υπηρεσιών από τέτοια πολιτικά γεγονότα.


Απέρριψαν τα περί πολιτικής ομιλίας


Η ομιλία του προέδρου Joe Biden στη Φιλαδέλφεια προκάλεσε έντονα διαφορετικές απαντήσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Στο CNN, εγκωμιάστηκε ως μια κραυγή συγκέντρωσης για τους πατριώτες.

Σε ιστότοπους των συντηρητικών, καταγγέλθηκε ως αποτέλεσμα μίσους και διχασμού.

Ωστόσο, η οπτική ήταν μια κραυγαλέα απόσπαση της προσοχής με το έντονο κόκκινο φόντο και τους πεζοναύτες σε περίοπτη θέση να πλαισιώνουν τον Αμερικανικό πρόεδρο.

Πράγματι, τα δίκτυα δεν θεώρησαν την ομιλία ως μια απεύθυνση προς το έθνος και αρνήθηκαν να δώσουν στον Λευκό Οίκο χρονοθυρίδες υψηλής συχνότητας.

Ενώ η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre διαβεβαίωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι «δεν είναι πολιτική ομιλία».

Αλλά ο Biden έκανε πολλές εκκλήσεις για ψήφο, ενώ επιτέθηκε άμεσα στους «Ρεπουμπλικάνους MAGA» και στον Donald Trump.

Αυτό έθεσε και πάλι τα νομικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των πεζοναυτών σε μια τέτοια ομιλία.

Ακόμη και το CNN επισήμανε την ανησυχία για τη χρήση των πεζοναυτών και η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN στον Λευκό Οίκο Kaitlan Collins δήλωσε το προφανές ότι «ήταν μια πολύ πολιτική ομιλία».


Από την Κόλαση του Δάντη... στο V for Vendetta


Η οπτική της ομιλίας έγινε αμέσως πηγή συζητήσεων στο Διαδίκτυο με το περίεργο κόκκινο φόντο που έκανε τον Πρόεδρο να μοιάζει σαν να εκφωνούσε μια ομιλία από την Κόλαση του Δάντη.

Πράγματι, είχε σχεδόν αυτό το βλέμμα του Ύπατου Καγκελαρίου Adam Sutler από το V for Vendetta, όπως ανέφεραν πολλοί στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, ήταν η χρήση των φρουρών των πεζοναυτών που ξεχώρισαν περισσότερο - πλαισιώνοντας τον Πρόεδρο καθώς δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του Trump αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία.

Ο Biden κατήγγειλε τους «Ρεπουμπλικάνους MAGA» δεκατρείς φορές καθώς και επανειλημμένες αναφορές στον παρελθόν και πιθανό μελλοντικό πολιτικό αντίπαλό του, Donald Trump.

Η ομιλία ήταν προφανώς πολιτική, όπως σημειώθηκε από την Collins του CNN, ως «πλήρη κατά μέτωπο επίθεση» στους πολιτικούς του αντιπάλους.


Παραβίαση του νόμου Hatch

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από καιρό χαράξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της εργασίας των ομοσπονδιακών υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία και της χρήσης τέτοιων υπαλλήλων για πολιτικούς σκοπούς.
Ο νόμος Hatch ψηφίστηκε το 1939 για να περιορίσει τις πολιτικές δραστηριότητες των πολιτικών ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Το Σώμα Πεζοναυτών απαγορεύει ρητά στο προσωπικό τη χρήση ή τη συμμετοχή σε τέτοιες πολιτικές εκδηλώσεις.

"Τα ενεργά μέλη υπηρεσίας δεν θα συμμετέχουν σε κομματικές πολιτικές δραστηριότητες και όλο το στρατιωτικό προσωπικό θα αποφύγει οι πολιτικές τους δραστηριότητες να υπονοούν ή φαίνεται ότι υποδηλώνουν κάποια χορηγία ή έγκριση πολιτικού υποψηφίου, εκστρατεία ή αιτία του Υπουργείου Άμυνας."
Οι υπόλοιπες υπηρεσίες έχουν επίσης τραβήξει κόκκινη γραμμή απέναντι σε τέτοιες εμφανίσεις.
Οι αξιωματούχοι του στρατού, για παράδειγμα, τονίζουν ότι οι κανόνες τους απαγορεύουν μια τέτοια ανάμειξη επειδή «ο πραγματικός ή ο αντιληπτός κομματισμός θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομιμότητα του στρατιωτικού επαγγέλματος και του τμήματος».

Αυτοί οι κανόνες απαγορεύουν επίσης ρητά τη χρήση στολής σε τέτοιες πολιτικές ομιλίες: «Η χρήση της στολής από μέλη της Υπηρεσίας … απαγορεύεται … κατά τη διάρκεια ή σε σχέση με την προώθηση πολιτικών δραστηριοτήτων, ιδιωτικής απασχόλησης ή εμπορικών συμφερόντων, όταν προκύπτει συμπέρασμα επίσημης χορηγίας…».

Υπάρχουν προφανώς γκρίζες ζώνες για έναν πρόεδρο που συνοδεύεται απαραίτητα από στρατιωτικούς.
Επιπλέον, η χάραξη της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ του τι είναι μια προεδρική ομιλία και τι είναι μια πολιτική ομιλία είναι συχνά δύσκολη.

Σιωπή των ΜΜΕ

Ωστόσο, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η σχετική σιωπή πολλών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση αυτών των πεζοναυτών ως εικονικών στηρίξεων για μια πολιτική ομιλία.

Τα μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν συντριπτικά τον Πρόεδρο Trump για τη φωτογραφία του μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μετά τον καθαρισμό του πάρκου Λαφαγιέτ το 2020.

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ψευδώς ότι το πάρκο εκκενώθηκε για τη φωτογραφία, πολλοί επέκριναν τη φωτογραφία με αξιωματούχους του στρατού και της επιβολής του νόμου ως ακατάλληλη.
Αργότερα, ο στρατηγός Mark A. Milley, ζήτησε συγγνώμη που ήταν στη φωτογραφία, δηλώνοντας «Η παρουσία μου εκείνη τη στιγμή και σε αυτό το περιβάλλον δημιούργησε μια αντίληψη για τον στρατό που εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική».

Ωστόσο, ο Milley δεν είπε τίποτα για την παροχή όχι μόνο στη μπάντα των πεζοναυτών, αλλά και στους πεζοναύτες για να σταθούν ακριβώς πίσω από τον Biden σε μια πολιτική ομιλία, καθώς κατήγγειλε τους πολιτικούς του αντιπάλους ως απειλές για τη Δημοκρατία και μέρος αυτού που τον αποκαλούσαν «ημιφασιστικό» κίνημα.

Ο Winston Churchill είπε κάποτε ότι είναι «πάντα επικίνδυνο» για τους στρατιωτικούς να αναμειγνύονται με την πολιτική επειδή «μπαίνουν σε μια σφαίρα στην οποία οι αξίες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές στις οποίες είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα».

www.bankingnews.gr