GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις διαρκείς απορρίψεις έκδοσης visa από την ΕΕ - Άγκυρα: Επιδιώκουν μπλόκο στον Erdogan λόγω εκλογών

Η Άγκυρα είπε αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προσπάθεια να τεθεί ο Πρόεδρος Erdogan σε δύσκολη θέση ενόψει των σκληρών ε...


Η Άγκυρα είπε αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προσπάθεια να τεθεί ο Πρόεδρος Erdogan σε δύσκολη θέση ενόψει των σκληρών εκλογών του επόμενου έτους, μια κατηγορία που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται

Η αθλητική παρουσιάστρια από την Τουρκία Sinem Okten είδε με έκπληξη την αίτησή της για βίζα για την περιοχή Σένγκεν της Ευρώπης να απορρίπτεται δύο φορές, καθώς την επισκέπτεται συχνά για να καλύψει αγώνες και συνεντεύξεις όπως ο Ιταλός τερματοφύλακας Gianluigi Buffon και ο Juergen Klopp της Λίβερπουλ.

"Έκανα αίτηση πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία.

Και οι δύο απέρριψαν την αίτησή μου", είπε. "Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω αγώνες και να πάρω συνεντεύξεις με ανθρώπους, ίσως 50-60 φορές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα."

Οι Τούρκοι που υποβάλλουν αίτηση για βίζα στις 26 χώρες Σένγκεν απορρίπτονται ολοένα και περισσότερο, όπως δείχνουν τα στοιχεία και οι περιοδείες ακυρώνονται.

Η Άγκυρα είπε αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προσπάθεια να τεθεί ο Πρόεδρος Erdogan σε δύσκολη θέση ενόψει των σκληρών εκλογών του επόμενου έτους, μια κατηγορία που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται.

Σύμφωνα με στοιχεία του schengenvisainfo.com, στο 16,5% των αιτούντων από την Τουρκία πέρυσι για χορήγηση βίζας δεν δόθηκε έγκριση, έναντι 12,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι απορρίψεις Σένγκεν ήταν μόνο 4% το 2015 και άρχισαν να αυξάνονται το 2017 για τους Τούρκους, δείχνει.

Το κόστος της θεώρησης - που ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ, ή το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού της Τουρκίας - δεν επιστρέφεται είτε εκδοθεί η visa είτε όχι.

«Συνολικά, τα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων για βίζα Σένγκεν έχουν αυξηθεί παγκοσμίως... ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η αύξηση του ποσοστού απόρριψης της Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε η Shkurta Januzi, αρχισυντάκτρια στο SchengenVisaInfo.com .

Η Okten είπε ότι η γερμανική πρεσβεία δεν έδωσε κανένα λόγο για την απόρριψη της αίτησής της.

Ένα έγγραφο από τη γαλλική πρεσβεία, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τηλεοπτική παρουσιάστρια θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την παραμονή της στη Γαλλία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu είπε ότι πιστεύει ότι οι μεγάλοι χρόνοι διεκπεραίωσης και η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ποσοστά απόρριψης ήταν σκόπιμη, προσθέτοντας ότι έθεσε το θέμα σε συναντήσεις με τους ομολόγους του.

"Δυστυχώς, οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ δίνουν στους πολίτες μας ραντεβού για βίζα ένα χρόνο, 6-7-8 μήνες αργότερα. Αύξησαν επίσης το ποσοστό απόρριψης. Αυτό είναι προγραμματισμένο και γίνεται σκόπιμα", είπε την Τρίτη.

Ο Cavusoglu απέρριψε «δικαιολογίες» που σχετίζονται με μέτρα για τον κορωνοϊό ή ελλείψεις προσωπικού και είπε, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι οι απορρίψεις βίζας είχαν σκοπό να προκαλέσουν πονοκέφαλο στον Ερντογάν.

Το υπουργείο του θα προειδοποιήσει τους πρεσβευτές ορισμένων δυτικών χωρών για το θέμα τον Σεπτέμβριο, είπε. «Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά από αυτό, θα λάβουμε αντίθετα, περιοριστικά μέτρα».

Ο Nikolaus Meyer-Landrut, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, δήλωσε στο Reuters ότι οι αιτήσεις Σένγκεν αντιμετωπίζονται βάσει της αξίας τους και όχι για πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι παρατηρούνται σχετικά πιο ελλιπείς και δυνητικά δόλιες αιτήσεις από την Τουρκία.


www.bankingnews.gr