GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Ιταλία επιτηρεί το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ με πολεμικό πλοίο της - Τι συνεπάγεται αυτό για Τουρκία-Ελλάδα- ΝΑ Μεσόγειο

Ειδική ανάλυση Πενταπόσταγμα Είναι ευρέως γνωστό ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε  κοίτασμα φυσικού αερίου - μαμούθ, ένα από τα μεγαλύτερα στον ...

Ειδική ανάλυση Πενταπόσταγμα

Είναι ευρέως γνωστό ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε  κοίτασμα φυσικού αερίου - μαμούθ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μεγέθους 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την  κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑΛ, με τους αναλυτές να λένε ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ENI και η κοινοπραξία Total ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες γεώτρησης τον Μάιο, τις οποίες ανέβαλαν το 2020 λόγω της επιδημίας στο λεγόμενο 6ο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο σωστός σχεδιασμός και η επιμονή, παρά τις αντιξοότητες, που επέδειξε η Λευκωσία στο ενεργειακό της πρόγραμμα, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου ανάφερε χαρακτηριστικά :«Ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών».



Στις ειδήσεις αναφέρθηκε επίσης ότι η γεώτρηση που πραγματοποίησε το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2287 μέτρων αποκάλυψε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου μήκους 260 μέτρων.

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου με ανάρτησή της επεσήμανε πως οι κινήσεις της Λευκωσίας στο ενεργειακό θα συνεχιστούν.

Σε ετοιμότητα Αθήνα- Λευκωσία-Ρώμη

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς αυξάνουν οι ενδείξεις πως η Άγκυρα έχει βάλει στο μάτι το τεμάχιο 6.

Δεν είναι διόλου τυχαία η πρόσφατη πτήση τουρκικών κατασκοπευτικών πάνω από το συγκεκριμένο τεμάχιο, που ανάφερε σχετικό δημοσίευμα του CNN TURK που κάνει λόγο πως το Ορούτς Ρέις επιστρέφει στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαν επισημανθεί  εδώ και καιρό οι λόγοι για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, αφού σύμφωνα με τους Τούρκους "η ENI και η Total έχουν ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, με παραχώρηση της Κύπρου. Πριν από 2 χρόνια η Τουρκία αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο Yavuz στο ίδιο σημείο. Και οι δύο χώρες διεκδικούν την περιοχή ως δική τους."



Επισημαίναμε τότε, ότι το γεγονός ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, όπως ο χάρτης τη Σεβίλλης ορίζει, δίνουν"πρόσφορο έδαφος" στον Ερντογάν, προκειμένου να στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον διαπιστώνουμε μια κινητικότητα από πλευράς των κατεχομένων, με τον Τατάρ να καταθέτει προτάσεις στον ΟΗΕ με τη  σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, για ισόποση κατανομή των κερδών από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ενέργειας  της Μεγαλονήσου, έχοντας ως βάση επίλυσης του Κυπριακού, αυτής των 2 κρατών.

Τα παραπάνω ανησύχησαν την Ρώμη για πιθανούς τουρκικούς λεονταρισμούς στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖΑ και γιαυτό έσπευσαν να στείλουν πολεμικό τους πλοίο στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα σε σχετικό  twitter αναφέρονται τα εξής:

"Το ιταλικό ναυτικό θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στην περιοχή.  Αντιτορπιλικό Ιταλικού Ναυτικού, κλάσης Duran de la Penne, Francesco Mimbelli D561 παρακολουθεί τις  ομαλές λειτουργίες του «Tungsten Explorer», γεωτρύπανου της εταιρείας ENI, διασφαλίζοντας το εθνικό συμφέρον

Το γεωτρύπανο της Τουρκικής Πετρελαίου θα εργαστεί  σε  ένα εξερευνητικό πηγάδι τους επόμενους μήνες, πιθανώς στην ανοικτή θάλασσα"


Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο," Πως βλέπουν οι Τούρκοι την ανακάλυψη του κοιτάσματος φ/α στην Κυπριακή ΑΟΖ & ποια τα επόμενα βήματα Ερντογάν στη Μεσόγειο", αναφερθήκαμε εκτενώς στις τουρκικές κενοφανείς θεωρίες για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, με αυτές να συνοψίζονται ως ακολούθως:

"Oι Ελληνοκύπριοι έχουν τρεις συμφωνίες που δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Έχοντας υπογράψει τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο το 2003, η ελληνοκυπριακή διοίκηση υπέγραψε συμφωνία με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010.

Μεταξύ των λεγόμενων οικοπέδων ΑΟΖ που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 , 7 στα νοτιοδυτικά υπεράκτια της Κύπρου επικαλύπτονται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα αγροτεμάχια 2, 3, 8, 9, 12 και 13 επικαλύπτονται με τις περιοχές που διεκδικεί η ΤΔΒΚ. φαίνεται.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ σε αυτές τις περιοχές.

Στην περιοχή μόνο στα λεγόμενα 10 και 11 θαλάσσια οικόπεδα δεν αλληλοκαλύπτονται.

Αν και ένα μέρος του χώρου γεώτρησης στο λεγόμενο 6ο θαλάσσιο οικόπεδο που δηλώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, εισέρχεται στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, το πλοίο γεώτρησης που ανέθεσε η ιταλική ENI και η γαλλική Total βρίσκεται εκτός της επικαλυπτόμενης περιοχής."

Η τοποθέτηση αυτή των Τούρκων αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασής τους μελλοντικά, αφού μπορεί να ερμηνευθεί ως αποδοχή της γεώτρησης των ΕΝΙ-TOTAL αποφεύγοντας την αντιπαράθεση με Γαλλία και Ιταλία, χωρίς ωστόσο να αποκλείει μελλοντικά  στο ίδιο θαλάσσιο οικόπεδο 6 σε άλλη περιοχή  του , απσοστολή τουρκικού γεωτρύπανου, που σύμφωνα με τους ίδιους βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας

Το υπόψιν κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται αν όλα πάνε καλά να αποδώσει φυσικό αέριο στην ΕΕ  σε χρονικό διάστημα μεταξύ 1-2 ετών, καθιστώντας την Κύπρο ενεργειακό πνεύμονα για την Ευρώπη.

Μέχρι τότε η ΕΕ θα στηριχθεί ενεργειακά με την παροχή φυσικού αερίου-πετρελαίου   από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλγερία, το Ισραήλ, τις χώρες του κόλπου, με προεξέχον το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν, διαπιστώνοντας πόσο αλληλένδετη είναι η γεωγραφία της ενέργειας με τις σχέσεις των κρατών.

Ωστόσο στην πλειοψηφία  τους οι ενεργειακοί δρόμοι διέρχονται από τη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Διαπιστώνει κανείς για ποιό λόγο θα πρέπει η ΝΑ Μεσόγειος-Αιγαίο να παραμείνουν ασφαλείς και γιατί ΗΠΑ-ΕΕ θα πρέπει να βάλλουν φραγμό στις τουρκικές φαντασιώσεις και μεγαλοϊδεατισμούς.

Σε όποια όμως των περιπτώσεων,θα πρέπει να αναμένουμε  σίγουρα από την Τουρκία εντατικοποίηση των προσπαθειών της για εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Συρία, επιδιώκοντας  την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, καθώς και την οριοθέτηση  των ΑΟΖ της  Συρίας με αυτής του ψευδοκράτους.


πηγη