GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Πόλεμος» για το Ταμείο Ανάκαμψης - Η Πολωνία προειδοποιεί: Θα βγάλουμε ό,τι έχουμε από το οπλοστάσιο - Φόβοι για σχέδιο... Polexit

Η Πολωνία «συμμάχησε» με την Ουγγαρία όσον αφορά το σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου Ανοιχτό παραμένει το...


Η Πολωνία «συμμάχησε» με την Ουγγαρία όσον αφορά το σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της Πολωνίας και της Κομισιόν καθώς οι Βρυξέλλες επιμένουν στο «όχι» όσον αφορά την εκταμίευσης της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, η Κομισιόν εξακολουθεί να διατηρεί παγωμένα τα κονδύλια, που αναλογούν στην πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ –περισσότερα από 35 δισ. ευρώ– λόγω της διαμάχης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με το κράτος-δικαίου.

Η Κομισιόν και η πρόεδρος Ursula von der Leyen υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) του Mateusz Morawiecki δεν έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Για τον λόγο αυτό, προσθέτουν, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να «ξεπαγώσουν» τα κονδύλια, ούτε και για να σταματήσει η επιβολή προστίμου ύψους 1 εκατ. ευρώ κάθε μέρα σε βάρος της Πολωνίας.

Η Βαρσοβία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι έχει κάνει ήδη πολλά και διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε περισσότερο.

«Εάν γίνει προσπάθεια για μπλόκο της πληρωμής... και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθήσει να μας πιέσει, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βγάλουμε όλα τα κανόνια στο οπλοστάσιό μας και να απαντήσουμε με μπαράζ πυρών» δήλωσε ο Krzysztof Sobolewski, γενικός γραμματέας του PiS είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Πολωνίας.

Ωστόσο, το PiS δεν έχει πει ποιες ενέργειες μπορεί να εξετάζει.

Σε κάθε περίπτωση, η άρνησης της Βαρσοβίας να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τις ΕΕ για το κράτος δικαίου έχει πυροδοτήσει την κριτική μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης ότι το PiS θα μπορούσε τελικά να επιδιώξει να βγάλει την Πολωνία από το μπλοκ (Polexit), κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Πρώτο δείγμα, η «συμμαχία» με Ουγγαρία

Πάντως, η Πολωνία φαίνεται πως έχει αρχίσει να παρουσιάζει δείγματα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι... Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Παρασκευή (5/8/2022) η κυβέρνησή της συντάχθηκε με εκείνη της Ουγγαρίας, του Viktor Orban, καταψηφίζοντας το τελικό σχέδιο για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Σημειωτέον ότι αρχικά, η Πολωνία είχε στηρίξει το σχέδιο, έστω και με επιφυλάξεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία έχει ισχυρή επιρροή στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ ο ρόλος της έχει αναβαθμιστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.


www.bankingnews.gr