GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

DEFENDER EUROPE 2023: Γιατί η άσκηση του ΝΑΤΟ θα γίνει στο μερικώς αναγνωρισμένο Κόσοβο και πως στοχοποιεί Σερβία-Ρωσία

Ίσως οι ΗΠΑ θέλουν να ξεσπάσει βία στην καρδιά των Βαλκανίων για να επιλυθεί οριστικά ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, ιδια...


Ίσως οι ΗΠΑ θέλουν να ξεσπάσει βία στην καρδιά των Βαλκανίων για να επιλυθεί οριστικά ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ρωσία είναι απασχολημένη με την Ουκρανία

Το επόμενο καλοκαίρι, το Κοσσυφοπέδιο θα φιλοξενήσει μια τεράστια άσκηση του ΝΑΤΟ, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) θα συμμετάσχουν με δύο συντάγματα στις ασκήσεις που δεν έχουν στόχο μόνο να πιέσουν τη Σερβία, αλλά και τη Ρωσία.

Τα γεγονότα είναι ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, επικεντρώνονται γύρω από την οικοδόμηση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητης οντότητας από τη Σερβία.


Η συμμετοχή των KSF σε αυτές τις ασκήσεις δεν προκαλεί έκπληξη γιατί οι δυνάμεις τους ήταν παρούσες σε προηγούμενες ασκήσεις.

Με τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση της KSF από τη Δύση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση και την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, για τους Σέρβους ηγέτες στο Βελιγράδι, αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, ειδικά καθώς είναι μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με το Κοσσυφοπέδιο με μη ειρηνικό τρόπο.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ίσως οι ΗΠΑ θέλουν να ξεσπάσει βία στην καρδιά των Βαλκανίων για να επιλυθεί οριστικά ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ρωσία είναι ήδη απασχολημένη με τη δική της στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η διεξαγωγή άσκησης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους θεσμούς στο Βελιγράδι από νομική, διπλωματική και στρατιωτική άποψη.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι κορυφαία μέλη του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν την κρατικότητα του Κοσσυφοπεδίου σαν να ήταν μια χώρα με πλήρη διεθνή αναγνώριση, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες έχουν ανατρέψει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εξ ου και η ανάγκη να διαδοθούν και να διαδοθούν πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι στιγμής εκ των προτέρων.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θέλουν να κάνουν γνωστό ότι τίποτα δεν μπορεί να αναμένεται από τους στρατηγικούς στόχους που διακηρύσσει η Σερβία σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Επομένως, σύμφωνα με τη Δύση, η Σερβία θα πρέπει να δεχθεί το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Με αυτόν τον τρόπο, απώτερος στόχος όλων των διαπραγματεύσεων είναι να ασκηθεί πίεση κατά της Σερβίας.

Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι μόνο ένα άμεσο είδος πίεσης κατά της Σερβίας, αλλά και της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, το μήνυμα προς το Βελιγράδι είναι ότι δεν πρέπει να αντιστέκεται πολύ στις απαιτήσεις της Δύσης σχετικά με τις προσπάθειες της Πρίστινα να ενσωματώσει τη Σερβοκρατούμενη περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη σύνθεση του μερικώς αναγνωρισμένου κράτους.

Η Δύση σηματοδοτεί στη Ρωσία ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, παρά τις φιλικές σχέσεις που έχει το Βελιγράδι με τη Μόσχα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Δύση θέλει να διαμορφώσει τη Σερβία με τρόπο που να τηρεί τα συμφέροντα της δυτικής συμμαχίας.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν παράλληλες πιέσεις κατά της σερβοκρατούμενης οντότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό γίνεται ουσιαστικά προκειμένου η Δύση να τερματίσει τα σερβικά εθνικά συμφέροντα, τα οποία πάντα υποστήριζε η Ρωσία.

Χτίζοντας βάσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην Αλβανία και προσπαθώντας να καλύψει όλα τα εδάφη με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δείχνει ότι η δυτική συμμαχία εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι τα Βαλκάνια δεν θα υπάγονται στη λεγόμενη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα συμμετάσχει στο «Defender Europe 23» με δύο συντάγματα και κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, το πεζικό της KSF σε επίπεδο συντάγματος θα επιδείξει τις ικανότητές του.

Η «Defender Europe» είναι μια ετήσια άσκηση με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν στρατεύματα από διάφορες χώρες.

Η άσκηση στοχεύει στην αύξηση της ετοιμότητας των στρατών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των εταίρων.

Φέτος, η «Defender Europe» διεξήχθη στην Αλβανία με αμερικανικά στρατεύματα να αποβιβάζονται στο λιμάνι του Δυρραχίου, η οποία ανακοινώθηκε ως η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 28.000 στρατιώτες από 26 συμμαχικές και χώρες-εταίρους και πραγματοποιήθηκε σε επτά διαφορετικές βάσεις στις χώρες της περιοχής.

Αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνταν πάντα με το θέαμα των ΗΠΑ να αναγκάζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απόφαση να φιλοξενήσει τέτοιες προκλητικές ασκήσεις στην καρδιά των Βαλκανίων, ειδικά σε ένα έδαφος που δεν αναγνωρίζεται καν η ανεξαρτησία του από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί μόνο στη Σερβία να συνθηκολογήσει, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να τερματίσει τη ρωσοφιλία της.

πηγη