GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πρόταση νόμου να απαγορευτεί στους Κινέζους να αγοράζουν γεωργική γη στις ΗΠΑ

Ζητήματα εθνικής ασφάλειας προτάσσουν οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Δύο Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας υπέβαλαν πρόταση για να σταματήσει ...


Ζητήματα εθνικής ασφάλειας προτάσσουν οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές

Δύο Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας υπέβαλαν πρόταση για να σταματήσει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) να αγοράζει γεωργική γη στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγορές του κομμουνιστικού καθεστώτος σε αμερικανικό έδαφος αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου που ονομάζεται νόμος για την εξασφάλιση της γης της Αμερικής από ξένες παρεμβάσεις, οι γερουσιαστές Tommy Tuberville (R-Ala.) και Tom Cotton (R-Ark.) ανέφεραν μια έκθεση του 2020 από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που αναφέρει ότι αλλοδαπά άτομα και οντότητες είχαν συμφέρον σε σχεδόν 37,6 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης των ΗΠΑ.

Ενώ περίπου 14 πολιτείες έχουν περιορισμούς κατά της ξένης ιδιοκτησίας γης, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί περιορισμοί σχετικά με την ιδιωτική αγροτική γη των ΗΠΑ που μπορεί να είναι ξένης ιδιοκτησίας, είπαν.

«Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές γεωργικές εκτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική μας ασφάλεια και παρέχουν ευκαιρίες για κινεζική κατασκοπεία κατά των στρατιωτικών βάσεων και των κρίσιμων υποδομών μας.

Αντί να επιτρέψει αυτές τις αγορές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να απαγορεύσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα να αγοράσει τη γη μας», δήλωσε ο Cotton.

Το να επιτραπεί στο ΚΚΚ να αγοράσει αγροτική γη στις ΗΠΑ, είπε ο Tuberville, ισοδυναμεί με «να δώσουμε στον κορυφαίο αντίπαλό μας το περιθώριο για να αγοράσει γη στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια».

Γερνούν οι αμερικανοί αγρότες

Οι γερουσιαστές σημείωσαν ότι επειδή οι αγρότες των ΗΠΑ γερνούν γρήγορα, με περίπου το ένα τρίτο να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, εκατομμύρια στρέμματα αμερικανικής γεωργικής γης ενδέχεται να πωληθούν στο εγγύς μέλλον.

Νωρίτερα αυτό το έτος, μια αγροτική επιχείρηση που συνδέεται με το ΚΚΚ προκάλεσε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια με την αγορά γεωργικής γης στη Βόρεια Ντακότα που βρίσκεται κοντά σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

«Αυτή η ιδιοκτησία απέχει περίπου 12 μίλια από την αεροπορική βάση Grand Forks, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη για κατασκοπεία από τη ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] ή παρέμβαση στις αποστολές που βρίσκονται σε αυτήν την εγκατάσταση», έγραψαν αρκετοί γερουσιαστές σε επιστολή της 14ης Ιουλίου που απευθυνόταν σε αρκετούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden.

Τα δεδομένα

«Η κατοχή αγροτικής γης των ΗΠΑ από Κινέζους επενδυτές αυξήθηκε από 13.720 στρέμματα το 2010 σε 352.140 στρέμματα το 2020», πρόσθεσε ο Cotton.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή, ο βουλευτής Dan Newhouse (R-Wash.) εισήγαγε νομοθεσία στα τέλη Ιουνίου που θα απαγόρευε την αγορά γεωργικής γης—συμπεριλαμβανομένων των ράντσο—από αξιωματούχους που συνδέονται με το ΚΚΚ.

«Εάν αρχίσουμε να εκχωρούμε την ευθύνη για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μας σε ένα αντίπαλο ξένο έθνος, θα μπορούσαμε να αναγκαστούμε να εξάγουμε τρόφιμα που καλλιεργούνται εντός των συνόρων μας και προορίζονται για δική μας χρήση», έγραψε ο Newhouse.


www.bankingnews.gr