GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποιος θα πληρώσει την αμερικανο-ρωσική κόντρα στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων; Πέφτουν οι τόνοι πριν το μεγάλο μπαμ

Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο πέρασαν τη νύχτα στα οδοφράγματα - Το Κοσσυφοπέδιο αναβάλλει τους προγραμματισμένους συνοριακούς κανόνε...


Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο πέρασαν τη νύχτα στα οδοφράγματα - Το Κοσσυφοπέδιο αναβάλλει τους προγραμματισμένους συνοριακούς κανόνες για ένα μήνα μετά τις αυξημένες εντάσεις με τη Σερβία

Ντόμινο εξελίξεων μετά όσα γράψαμε χθες για τον πόλεμο που χτυπάει την πόρτα του Κοσόβου.

Σήμερα επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ ένας νόμος του Κοσσυφοπεδίου με τον οποίο όσοι από τη Σερβία εισέρχονταν στο Κοσσυφοπέδιο έπρεπε να παραδώσουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους για να αντικατασταθούν από έγγραφα που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Σέρβοι που αντιτίθενται στα νέα μέτρα της Πρίστινα είχαν φράξει δρόμους που οδηγούν από τη βόρεια πόλη Μιτρόβιτσα, όπου υπάρχει Σερβική πλειοψηφία, στα συνοριακά περάσματα Jarinje και Brnjak.

Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο πέρασαν τη νύχτα στα οδοφράγματα που είχαν στηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας


Δείγμα της έντασης το γεγονός πως αφίσες εμφανίστηκαν στα βόρεια του KiM με μηνύματα: "Καλώς ήρθατε στην Ένωση Σερβικών Δήμων".

Τα μηνύματα εμφανίστηκαν στον κεντρικό χώρο περιπάτου στο βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica, καθώς και σε διαφημιστικές πινακίδες στις εισόδους και εξόδους τεσσάρων δήμων.

Αμερικανική παρέμβαση 

Σύμφωνα με διαρροές, καταλυτικό ρόλο στην αποσόβηση της κρίσης σε αυτή τη φάση φέρεται να έχει παίξει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Άλμπιν Κούρτι και τον συμβούλεψε να υπαναχωρήσει.

Ωστόσο, στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου είχε προσφάτως συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αναβάλουν τα μέτρα αμοιβαιότητας κατά της Σερβίας για ένα μήνα, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με ειρηνικά μέσα.

Εντούτοις υπήρξαν αντιδράσεις των Κοσοβάρων για αυτήν την εξέλιξη. Αυτές ήταν τόσο για την αμερικανική προτροπή όσο και από την απροθυμία των Κοσοβάρων να τα «βάλουν»  με τους Σέρβους, σχεδόν χωρίς ασφάλεια και οικονομικές απολαβές.

Σε σχέση με όσα συνέβησαν από χθες η KFOR είναι έτοιμη να επέμβει. 

Σύμφωνα με την Gazeta Express  του Κοσόβου, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Ινστιτούτο Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου (IKD)  Εχάτ Μιφταράι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, εκτός από το αίτημα για αναβολή της αμοιβαιότητας ενός μηνός, έπρεπε να ζητήσουν από την κυβέρνηση αύξηση των μισθών για τους αστυνομικούς και την έναρξη των διαδικασιών για τη διασφάλιση της υγείας τους που είναι και ζωτικής σημασίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τους αστυνομικούς που στέλνονται στα σύνορα τους αγαπάνε στο Κόσοβο μόνο με τα λόγια.

«Δεν είναι φυσιολογικό η αστυνομία να πηγαίνει στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς καμία ασφάλεια ή κρατική υποστήριξη.

Όταν ο αστυνομικός τραυματίζεται ή πεθαίνει εν ώρα υπηρεσίας, τα κοινωνικά δίκτυα γεμίζουν με εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια για να τον γιατρέψουν στο εξωτερικό ή να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένεια του ίδιου ατόμου», γράφει ο Μιφταράι, σύμφωνα με την Express.

Οι δηλώσεις δείχνουν το αδιέξοδο των Κοσοβάρων σε εχθρικές ενέργειες με τη Σερβία, έπειτα και από την προτροπή των ΗΠΑ να ‘περιμένουν’.

Αμερικανική βάση το Κόσοβο 

Τέλος είναι σαφές προς τι η λαχτάρα των ΗΠΑ να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το Κόσοβο έχει μετατραπεί σε αμερικανονατοϊκη΄βάση τα τελευταία χρόνια, ενώ δείγμα του πόσο έντονο είναι το αμερικανικό στοιχείο και οι αποφάσεις του είναι πως πέρυσι με την εκκένωση από το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί έφερναν τους διασωθένετες από το Αφγανιστάν στο Κόσοβο. 

Μπορεί το Κόσοβο να αποτελέσει την ανάφλεξη της ρωσο-αμερικανικής κόντρας στα Βαλκάνια; 

Όπως και να έχει η άμεση αντίδραση της Μόσχας χθες αλλά και οι δηλώσεις Βούτσιτς καταδεικνύουν την ευρύτερη διάσταση των πραγμάτων. 

Άλλωστε δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραπέμπουν όμως σε παράλληλες διαπραγματεύσεις και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο την άσκηση πίεσης στη Σερβία, ώστε να λάβει αποστάσεις από τη Ρωσία.

«Κρατούμε τη [δική μας] σερβική θέση και ασκούμε μια πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα».

Τέλος ο πρώην ειδικός απεσταλμένος για το διάλογο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ότι δημιουργεί εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Μέσω ενός tweet, ο Grenell είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εντάσεις στο βορρά.

«Αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια δεν είναι Ρωσία. Όποιος σας το λέει αυτό προσπαθεί να σας χειραγωγήσει», είπε ο Γκρένελ.

Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί σχετικά με την αμερικανική παρουσία :


πηγη