GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πρώτη η Ελλάδα στον διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών

Οι επόμενες τέσσερις νικήτριες ομάδες προέρχονταν από τη Λετονία, την Ιταλία, μια άλλη από την Ελλάδα και τη Σλοβενία-Συγχαρητήρια από Α/...


Οι επόμενες τέσσερις νικήτριες ομάδες προέρχονταν από τη Λετονία, την Ιταλία, μια άλλη από την Ελλάδα και τη Σλοβενία-Συγχαρητήρια από Α/ΓΕΕΘΑ

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλύτερης Ομάδας Ελεύθερου Σκοπευτή, που φιλοξενήθηκε από το Κοινό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας (JMRC), ολοκληρώθηκε με μια ομάδα ελεύθερου σκοπευτή από την Ελλάδα να ανακηρύσσεται νικήτρια στις 11 Αυγούστου 2022, στο χώρο εκπαίδευσης Hohenfels της 7ης Στρατιωτικής Διοίκησης, στη Γερμανία.

Να θυμίσουμε πως η ελληνική ομάδα δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης από την πρώτη μέρα. 

Τριάντα έξι ομάδες ελεύθερων σκοπευτών από 18 συμμαχικές και συνεργαζόμενες χώρες διαγωνίστηκαν αντιμέτωπες για τον τίτλο της καλύτερης ομάδας ελεύθερων σκοπευτών στην Ευρώπη σε οκτώ ημέρες εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν κάθε ομάδα.


"Αυτοί οι πολυεθνικοί διαγωνισμοί έχουν ως στόχο την οικοδόμηση σχέσεων και την ανταλλαγή δεξιοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων", δήλωσε ο Διοικητής Sgt. Jeremiah Inman, Ταγματάρχης Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική. "Όλοι αυτοί οι επίλεκτοι πολεμιστές θα φύγουν με περισσότερες τεχνικές και τακτικές ικανότητες, καθώς και με μια αυξημένη αίσθηση εταιρικής σχέσης και διαλειτουργικότητας".

Οι επόμενες τέσσερις νικήτριες ομάδες προέρχονταν από τη Λετονία, την Ιταλία, μια άλλη από την Ελλάδα και τη Σλοβενία.

Οι ομάδες ελεύθερων σκοπευτών διαγωνίστηκαν σε βολές από αέρος, βολές σε κινούμενους στόχους, βολές από υψηλή γωνία, πόλεμο χαρακωμάτων, βολές από άγνωστη απόσταση, νυχτερινή ανίχνευση στόχων και μια πορεία με πιστόλι.

"Ήταν διασκεδαστικό να συνεργάζομαι και να μαθαίνω από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο λοχίας Κάμερον Γουίλκινς του 2ου Συντάγματος Ιππικού του Στρατού. "Είναι σημαντικό για εμάς να οικοδομούμε αυτές τις σχέσεις για να μας δείξουν πού βρισκόμαστε και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας".


Το προσωπικό του ΓΕΕΘΑ στον διαγωνισμό

Στον διαγωνισμό συμμετείχε και το Προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως, από την Δευτέρα 1 έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022», που πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με 2 Ομάδες (ζεύγη) Ελεύθερων Σκοπευτών οι οποίες κατέκτησαν την 1η θέση και την 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία).

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και της διαλειτουργικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

– Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.

– Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

– Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο.

– Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Η διακεκριμένη συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον «European Best Sniper Team Competition 2022» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό πλαίσιο, κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας και προέβαλε την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και την ισχυρή αποτρεπτική τους ικανότητα.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο ΓΕΕΘΑ.

πηγη