GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πυρηνικές δοκιμές! Η ΠΑ των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την δοκιμή βόμβας B61-12

Τα B-2A και B61-12 JTA αντιπροσωπεύουν ένα από τα τρία σκέλη της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ Τον περασμένο μήνα, η Πολεμική Αεροπορία των Η...


Τα B-2A και B61-12 JTA αντιπροσωπεύουν ένα από τα τρία σκέλη της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ

Τον περασμένο μήνα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποκάλυψε μια σειρά φωτογραφιών από τη Βάση Whiteman στο Μιζούρι στην Υπηρεσία Διανομής Οπτικών Πληροφοριών Άμυνας (DVIDS).

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν μια εικονική διάταξη δοκιμών B61-12 (JTA) που ετοιμάζεται να φορτωθεί μέσα στον πυλώνα ενός βομβαρδιστικού stealth B-2A Spirit.

Η Πολεμική Αεροπορία πιθανότατα έκανε δοκιμές, διασφαλίζοντας ότι η εικονική βόμβα θα μπορούσε να χωρέσει με ασφάλεια και να λειτουργήσει σωστά εάν χρειαζόταν. Τα B-2A και B61-12 JTA αντιπροσωπεύουν ένα από τα τρία σκέλη της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ, που χρησιμεύει ως η ραχοκοκαλιά της πλατφόρμας εθνικής ασφάλειας της Αμερικής.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας εκπληρώνουν τις αεροπορικές πυρηνικές ανάγκες του έθνους μαζί με τους Διηπειρωτικούς Βαλλιστικούς Πύραυλους (ICBM), οι οποίοι εκτελούν τις χερσαίες λειτουργίες.

Οι υποβρύχιοι βαλλιστικοί πύραυλοι (SLBM) Trident II του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αποτελούν την πυρηνική αποτροπή της χώρας με βάση τη θάλασσα, τα οποία εκτοξεύονται από σκάφη κλάσης Οχάιο.

Μαζί, αυτά τα τρία συστήματα - βομβαρδιστικά, πύραυλοι και υποβρύχια - παρέχουν δυνατότητες τόσο πρώτου χτυπήματος όσο και αντίποινων για τη διασφάλιση της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ, αναφέρει το 1945.


Ένα σημαντικό ορόσημο

Το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου δήλωσε ότι θα διερευνήσει τη διαδικασία έγκρισης αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας για τη μεταφορά της νέας πυρηνικής βόμβας B61-12 JTA.
Τον Ιούνιο του 2020, η Πολεμική Αεροπορία ενέκρινε το αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων F-15E Strike Eagle για να παραδώσει τη βόμβα B61-12, καθιστώντας το αεροσκάφος το πρώτο μαχητικό που έχει λάβει πιστοποίηση για να το κάνει.

Ο στρατηγός Ty Nueman, ο κύριος βοηθός αναπληρωτής διαχειριστής για στρατιωτικές εφαρμογές στην Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) δήλωσε ότι η επιτυχία των δοκιμών F-15E ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο» για την Πολεμική Αεροπορία, προσθέτοντας ότι «μόλις παραδοθεί, αυτή η ικανότητα θα στηρίξει την αποτρεπτική δύναμη του έθνους μας και θα ενισχύσει τις συνεργασίες μας στο ΝΑΤΟ».

Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, δύο μαχητικά F-35A Lightning II απελευθέρωσαν με επιτυχία βόμβες B61-12 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίδειξης πλήρους όπλου του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσίευσε η Πολεμική Αεροπορία, «η πυρηνική πιστοποίηση χωρίζεται σε δύο φάσεις: πιστοποίηση πυρηνικού σχεδιασμού και πιστοποίηση πυρηνικής λειτουργίας.
Αυτή η δοκιμή θεωρείται η άσκηση δοκιμών πτήσης αποφοίτησης για την πιστοποίηση πυρηνικού σχεδιασμού F-35A και ολοκληρώνει τις δοκιμές στο αεροσκάφος για την αρχική προσπάθεια πυρηνικής πιστοποίησης».

Το όπλο B61-12 είναι η πιο πρόσφατη παραλλαγή σε ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για την πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61.
Το αρχικό πρωτότυπο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, το όπλο έχει υποστεί 15 παραλλαγές, αν και αρκετές από τις παραλλαγές είχαν ακυρωθεί.


Η πορεία του πυρηνικού οπλοστασίου

Σήμερα, πέντε εκδόσεις της βόμβας B61 παραμένουν στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
Οι τακτικές βόμβες B61-3, B61-4 και B61-10, η στρατηγική βόμβα B61-7 και η στρατηγική διεισδυτική βόμβα B61-11.
Το 2021, η NNSA είπε ότι είχε ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα επέκτασης ζωής B61-12, «Το B61-12 θα αντικαταστήσει τα B61-3, 4 και 7. Το B61-12 LEP (Πρόγραμμα Επέκτασης Ζωής) ανακαινίζει, επαναχρησιμοποιεί ή αντικαθιστά όλα τα πυρηνικά ή μη εξαρτήματα της βόμβας για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά τουλάχιστον 20 χρόνια».

Η τελευταία έκδοση B61-12 διαθέτει εξειδικευμένες τροποποιήσεις που το ξεχωρίζουν από τους προκατόχους του.
Δύο από τις βελτιώσεις της βόμβας περιλαμβάνουν μια ικανότητα διείσδυσης στη γη εκτός από την καθοδήγηση μέσω ενός νέου συγκροτήματος κιτ κατευθυνόμενης ουράς, που βελτιώνει την ακρίβεια του όπλου.
Η μεγαλύτερη ακρίβεια του όπλου, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να διεξάγει μια υπόγεια έκρηξη έκρηξης, «προορίζεται να «εκμεταλλευτεί αυτές τις αποδόσεις, η υψηλότερη από τις οποίες (50 κιλοτόνους) είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη ρύθμιση των 400 κιλοτόνων σε παλαιότερες βόμβες B61», σύμφωνα με έναν ειδικό στα πυρηνικά όπλα στο Carnegie Endowment for International Peace.

Το B61 εδρεύει επί του παρόντος στο εξωτερικό σε πολλές συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γερμανία.
 
Εκτός από τα ανώτερα χαρακτηριστικά της, βασική προτεραιότητα για την τελευταία παραλλαγή B61 είναι η ικανότητά της να "παραδίδεται αεροπορικώς τόσο σε τρέχουσες όσο και μελλοντικές πλατφόρμες για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας", σύμφωνα με έναν διαχειριστή της NNSA.

Ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε αυτόν τον στόχο, άλλοι αντίπαλοι των ΗΠΑ εντείνουν επίσης τις προσπάθειες για την επίτευξη παρόμοιου στόχου.
Τον Ιούνιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εργαστεί για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-25 για να τα κάνει πυρηνικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα θα παράσχει πυραύλους Iskander-M με πυρηνική ικανότητα στη Λευκορωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατοχή μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να φέρουν τη βόμβα B61-12 JTA.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο ξεκίνησε μια έρευνα τον περασμένο μήνα που θα εξακριβώσει εάν η Πολεμική Αεροπορία συμμορφώθηκε πλήρως με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις όταν τα μαχητικά είχαν αρχικά πιστοποιηθεί το 2020 και το 2021.
Ενώ οι αναβαθμίσεις του B61-12 είναι εντυπωσιακές, η λειτουργία του θα είναι πάντα αποτρεπτική.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το όπλο δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.