GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τσαβούσογλου: "Αύριο το πλοίο Abdulhamid Han θα πλεύσει στο Aldeniz για την πρώτη του αποστολή στη «Γαλάζια Πατρίδα»" - Μετά το Σότσι η Τουρκία αγκαλιάζει την ΕΕ

"Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία" Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εναρκτήρια...


"Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία"

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εναρκτήρια ομιλία της 13ης Διάσκεψης των Πρεσβευτών άρχισε πάλι...τα δικά του. 

Εντύπωση προκαλεί το διάπλατο ευρω-άνοιγμα, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Μόσχα.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στο τουρκικό γεωτρύπανο: Αύριο, το πλοίο γεωτρήσεων Abdulhamid Han θα πλεύσει στο Aldeniz για την πρώτη του αποστολή.

Το Akdeniz είναι δήμος και επαρχιακή περιφέρεια στην Μερσίνη της Τουρκίας. 

Καταρχάς γέλασε και το παρδαλό κατσίκι όταν είπε: Είμαστε ο σημαιοφόρος μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης

Υπήρχαν όμως και σοβαρότερες δηλώσεις όπως για την Κύπρο. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt δήλωσε: Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού πρέπει να καταγραφεί. Εάν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή θα γίνει μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων.

Και μετά συνέχισε την κωμωδία: 

-Εάν κάναμε με την ΕΕ ό,τι πετύχαμε μόνοι μας, η ΕΕ θα ήταν παγκόσμιος παράγοντας σε όλο τον κόσμο

-Η κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε για άλλη μια φορά την αξία της Τουρκίας. Η πορεία της ιστορίας δίδαξε τη φιλία της Τουρκίας.

-Η Τουρκία είναι η χώρα που θα ήθελες να είσαι μαζί σου σε κάθε κρίση. Η Τουρκία είναι ένας φυσικός και ισχυρός εταίρος.

-Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία.

-Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία. Θέλουμε να συνεχίσουμε με τη γλώσσα της βιώσιμης ειρήνης σε κάθε περιοχή γύρω μας με θέα 360 μοιρών.

-Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο η τρομοκρατία δεν μπορεί να εξαλειφθεί είναι η υποστήριξη ξένων χωρών στην οργάνωση.

Η Τουρκία θέλει ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία να τελειώσει με μια δίκαιη ειρήνη. Υποστηρίξαμε σθεναρά την Ουκρανία και κάναμε παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του Προέδρου μας. Συγκεντρώσαμε τα δύο μέρη στην Αττάλεια και την Κωνσταντινούπολη.

-Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μια μέρα, αλλά οι προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα θα συνεχιστούν. Για να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε ήρεμα. Η Τουρκία προετοιμάζεται ήδη.

«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ»

-Προειδοποιούμε ξανά την Αρμενία να μην εμπλακεί σε νέες προκλήσεις.

-Η εξωτερική μας πολιτική διαμορφώθηκε από τα λόγια του Ατατούρκ, του ιδρυτή της Δημοκρατίας, «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο».

-Οι μεγάλες δυνάμεις μπλέκουν τα κεφάλια τους. Μπορούν να αναζητηθούν διάφοροι παράγοντες για την αιτία αυτών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ 

-Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σημασία όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ. Αν δεν το κάναμε αυτό ούτε το DAESH ουτε το YPG-PKK θα εκκαθαρίζονταν

-Συμβάλλοντας στην ασφάλεια εκατομμυρίων Σύριων, η χώρα μας δεν μπορεί να αναμένεται να παραμείνει αδρανής απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις (YPG/PKK).

-Παρακολουθούμε επίσης στενά τις εξελίξεις στο γειτονικό μας Ιράκ. Αναμένουμε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την παρουσία του PKK σε αυτή τη χώρα. Έχουμε δεσμούς με την ασιατική ήπειρο της οποίας ο πολιτισμός βασίζεται στην ιστορία.

-Δεν μπορούσαμε να δούμε την αναμενόμενη υποστήριξη από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενεργήσουν σύμφωνα με τις θεμιτές προσδοκίες μας.

«ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ»

-Η ισχυρή υποστήριξή μας για την παλαιστινιακή υπόθεση συνεχίζεται. Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και οι προσπάθειες φανατικών ισραηλινών εβραϊκών ομάδων να εισέλθουν στο τέμενος Αλ Άκσα είναι απαράδεκτες. Καταδικάζουμε έντονα το Ισραήλ και θέλουμε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ να είναι μόνιμη.

πηγη