GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κούβα: Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – Ένας νεκρός, αγνοούνται 17 πυροσβέστες

Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο (upd) Ένας νεκρός και 121 τραυματίες στην Κούβα από την πυρκαγιά που ξέσπασε από κε...


Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο

(upd) Ένας νεκρός και 121 τραυματίες στην Κούβα από την πυρκαγιά που ξέσπασε από κεραυνό σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 17 πυροσβέστες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στο μεταξύ, η Κούβα δέχθηκε προσφορές για βοήθεια από πολλές χώρες, μετά από την έκκληση που απηύθυνε για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία εκδηλώθηκε από κεραυνό, προκαλώντας στη συνέχεια εκρήξεις.

Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κούβας, Miguel Diaz-Canel, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ ήδη έχει ζητηθεί βοήθεια και συμβουλές φιλικών χωρών με εμπειρία στον πετρελαϊκό τομέα.

Η ανταπόκριση ήταν γρήγορη και ο πρόεδρος της Κούβας εξέφρασε μέσω Twitter «βαθειά ευγνωμοσύνη στις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Νικαράγουας, της Αργεντινής και της Χιλής, που γρήγορα προσέφεραν υλική βοήθεια σε ένδειξη αλληλεγγύης σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση».

«Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την προσφορά τεχνικής βοήθειας από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Εξωτερικών, Carlos Fernández de Cossío,  δήλωσε ότι η αμερικανική προσφορά «έχει ήδη φθάσει στα χέρια ειδικών για να γίνει ο σωστός συντονισμός».


Ο υπουργός Ενέργειας μεταξύ των τραυματιών - Αγνοούνται 17 πυροσβέστες

Από τους μέχρι τώρα 121 τραυματίες, οι 5 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, 3 σε πολύ σοβαρή κατάσταση και 28 έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της προεδρίας στο Twitter, ενώ ανάμεσά τους είναι και ο υπουργός Ενέργειας Liván Arronte.

Σε ό,τι αφορά τους 17 αγνοούμενους πυροσβέστες, βρίσκονταν κοντά σε μια φλεγόμενη δεξαμενή όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με την προεδρία της Κούβας, η οποία «ζήτησε τη βοήθεια και τις συμβουλές φιλικών χωρών με εμπειρία στον πετρελαϊκό τομέα».

Απομάκρυνση κατοίκων

Στο μεταξύ, από την πόλη Matanzas των 140.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, περίπου 1.900 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τον Asbel Leal, διευθυντή εμπορικών δραστηριοτήτων της Cuba Petoleo Union (CUPET), η πρώτη δεξαμενή «περιείχε σχεδόν 26.000 κυβικά μέτρα εγχώριου αργού - ή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της» τη στιγμή της καταστροφής, ενώ η δεύτερη δεξαμενή περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ. Υποστήριξε δε, ότι η Κούβα δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπη με πυρκαγιά τέτοιας έκτασης.

Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα της Παρασκευής 5/8 όταν κεραυνός χτύπησε μια από τις δεξαμενές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στα προάστια του Matanzas και στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε δεύτερη δεξαμενή.

Σύμφωνα με την Granma, το αλεξικέραυνο δεν άντεξε την ισχύ της ηλεκτρικής εκκένωσης.

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τροφοδοτούν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Antonio Guiteras», το μεγαλύτερο στην Κούβα.

Η τροφοδοσία δεν έχει σταματήσει μέχρι στιγμής, αναφέρει η Granma.

Σημειώνεται ότι η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει από τον Μάιο προβλήματα στον εφοδιασμό για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και οι αρχές προχωρούν σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και 12 ώρες την ημέρα σε κάποιες περιοχές, προκαλώντας την οργή κατοίκων που πραγματοποιούν διαδηλώσεις.


www.bankingnews.gr