GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Σκιά» Τεχεράνης στη Μεσόγειο - Μπ. Γκαντζ: Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε ιρανικά UAV στο Karish

Ο IDF κατέρριψε τρία UAV που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish το Σάββατο Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτό...

Ο IDF κατέρριψε τρία UAV που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish το Σάββατο

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς την πλατφόρμα φυσικού αερίου Karish την περασμένη εβδομάδα ήταν ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ.

«Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε UAV που κατασκευάστηκαν στο Ιράν στην επιχείρησή της κατά του Karish.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ εκτελεί αποστολές για το Ιράν και τα όπλα της είναι όπλα που κατασκευάζονται στο Ιράν», είπε, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιχειρεί όπου χρειαστεί».

Ο Ισραηλινός Στρατός κατέρριψε τρία UAV που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το Karish το Σάββατο, πεδίο το οποίο βρίσκεται εντός των οικονομικών υδάτων του Ισραήλ, αλλά αμφισβητείται από τον Λίβανο.

Ένα από τα τρία UAV καταρρίφθηκε από ένα F-16 και δύο άλλα καταρρίφθηκαν από το ναυτικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Barak 1 στο INS Eilat, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το σύστημα χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε εναέριες απειλές.

Ο στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα άλλο drone που εκτόξευσε η λιβανέζικη ομάδα καταρρίφθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Το drone αναχαιτίστηκε «σε μεγάλη απόσταση από τα θαλάσσια σύνορα» εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο ALMA, η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 2000 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από το Ιράν και άλλα είναι κατασκευασμένα ανεξάρτητα από τη λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι ο εντοπισμός και η αναχαίτιση εχθρικών drones είναι πρόκληση και θεωρεί ότι τα drones είναι μία από τις πέντε κορυφαίες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το αμυντικό κατεστημένο ανησυχεί επίσης για τη ζημιά στην εναέρια υπεροχή της IAF έναντι του Λιβάνου λόγω των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των συστημάτων αεράμυνας της Χεζμπολάχ.

Η απάντηση του Λιβάνου

Ο Λίβανος επέκρινε τη Χεζμπολάχ για την εκτόξευση των drones, η οποία έγινε χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι (Najib Mikati) και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ (Abdallah Bou Habib) εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι η εκτόξευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Χεζμπολάχ «είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο τη χώρα χωρίς λόγο».

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει βία για να αποτρέψει την παραγωγή φυσικού αερίου από την πλατφόρμα φυσικού αερίου Karish, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της σε αρκετές εβδομάδες.

Το Ισραήλ βλέπει το γεωτρύπανο ως στρατηγικό πλεονέκτημα αρκετά χιλιόμετρα νότια της περιοχής για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις και έχει προειδοποιήσει ότι θα το υπερασπιστεί.

Εκτός από το ότι βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο, ο Λίβανος και το Ισραήλ έχουν μια ανεπίλυτη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα για μια τριγωνική θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται κατά μήκος πολλών οικοπέδων για υπεράκτιες γεωτρήσεις στον Λίβανο που έχει τεθεί σε διαγωνισμό.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια Άμος Χοκστάιν (Amos Hochstein) αναμένεται να συμμετάσχει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα και θα έχει συναντήσεις σχετικά με τη διαμάχη.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα «ολοκληρωθούν σύντομα» με μια «λύση που θα ικανοποιεί όλους».

«Η οριοθέτηση των συνόρων σημειώνει πρόοδο και σύντομα θα την οριστικοποιήσουμε», φέρεται να είπε ο Αούν σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Naharnet News του Λιβάνου.

«Πιστεύω ότι η οριστικοποίησή της δεν θα πάρει πολύ χρόνο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «σίγουρα θα είναι προς το συμφέρον όλων. 

Οριοθετούμε σύνορα και τα δύο μέρη πρέπει να είναι ικανοποιημένα με τη λύση όταν φτάσουμε, διαφορετικά δεν θα ήταν λύση, αλλά ηγεμονία της μίας πλευράς προς την άλλη».

πηγη