GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

To «ξήλωμα» της γερμανικής οικονομίας: Το πρόγραμμα διάσωσης της Uniper και άλλων 375 επιχειρήσεων στην Γερμανία

Για πρώτη φορά μετά το Β' ΠΠ η Γερμανία φλερτάρει με αρνητική ανάπτυξη! Η κυβέρνηση Σολτς με τις επιλογές της έχει προκαλέσει μεγάλη ενε...


Για πρώτη φορά μετά το Β' ΠΠ η Γερμανία φλερτάρει με αρνητική ανάπτυξη!

Η κυβέρνηση Σολτς με τις επιλογές της έχει προκαλέσει μεγάλη ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Γερμανία και όλα αυτά μέσα σε εφτά μήνες!

Αναγκάζεται μάλιστα να προχωρήσει σε σχέδιο διάσωσης της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper, το οποίο και οριστικοποίησε όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς.


Σε ανάλογα σχέδια διάσωσης θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση για άλλες 375 εταιρείες που σχετίζονται με τον χώρο της ενέργειας και του φυσικού αερίου και η πολιτική Σολτς τις οδήγησε στην καταστροφή.

Ο Γερμανός καγκελάριος επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει το 30% των μετοχών της ενεργειακής εταιρείας, η οποία απειλείται με πτώχευση λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών!

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τον τετραπλασιασμό μιας προσωρινής πιστωτικής γραμμής σε έως και 8 δισ. ευρώ, μέσω της κρατικής τράπεζας KfW.

Η εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι το ακριβές ποσό του πακέτου διάσωσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τίτλων σταθερού εισοδήματος που μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές της Uniper στο τέλος της διάρκειάς τους.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper, η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum, έχει υπογράψει το σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το μερίδιό της αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των όρων της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι το Βερολίνο θα επιτρέψει επίσης στην Uniper να μετακυλήσει τις αυξήσεις του κόστους στους πελάτες της, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συμβάσεις σταθερής τιμής.

Η Uniper είναι ένας διεθνής ενεργειακός όμιλος που πωλεί ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε πελάτες χονδρικής, όπως περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η εταιρεία ζήτησε κρατική ενίσχυση πριν από δύο εβδομάδες, αφού ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ δήλωσε ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει πλήρως μια πιστωτική γραμμή ύψους 2 δισ. ευρώ από την τράπεζα KfW, αφού αναγκάστηκε να εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου από άλλες πηγές.

Ωραία όλα αυτά αλλά εδώ θα πρέπει να τονίσουμε κάποια πράγματα:

Η κυβέρνηση Σολ παραβιάζει η ίδια τον όρο της συνθήκης της Λισσαβόνας  με βάση τον οποίο απαγορεύεται σε μία εθνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάσωση μίας επιχειρήσεις με μορφή επιδοτήσεων και δανείων καθώς θεωρείται «αθέμιτος ανταγωνισμός».

Να θυμίσουμε τις περιπτώσεις των ελληνικών αμυντικών εταιρειών οι οποίες είχαν παραγγελίες στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου αλλά δεν διέθεταν τα χρήματα για τις απαιτούμενες πρώτες ύλες και απαγορεύονταν (από τους Γερμανούς που δίναν και τις εντολές επί μνημονίων) στο ελληνικό κράτος να παρέμβει με δανειοδότηση (για να μπορέσουν να αγοραστούν οι πρώτες ύλες) με αποτέλεσμα να χάσουν στο τέλος δουλειές μεγάλης αξίας.

Όλοι ξέρουμε το κόστος που αποκόμισε η ελληνική οικονομία από αυτή την πολιτική.

Τώρα οι Γερμανοί την παραβιάζουν και δεν τρέχει… τίποτα.

Εδώ δεν έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό κύριε Σολτς;


pronews