GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Με ποια όπλα σκοπεύει η Πολωνία να «σταματήσει τη Ρωσία» και η έφοδος στο Διάδρομο Suwalki

Την Πέμπτη, οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας επιθεώρησαν στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στον λεγόμενο διάδρομο Σουβάου...

Την Πέμπτη, οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας επιθεώρησαν στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στον λεγόμενο διάδρομο Σουβάουκι (Suwalki)

Την Πέμπτη, οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας επιθεώρησαν στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στον λεγόμενο διάδρομο Σουβάουκι (Suwalki). Αυτό ήταν ένα άλλο σημάδι στρατιωτικών προετοιμασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ενεργά κυρίως από τον πολωνικό στρατό - και όχι μόνο εναντίον της Ρωσίας, αλλά και κατά της Ουκρανίας.

Πώς ακριβώς θα ενισχυθεί ο πολωνικός στρατός, μπορεί να αποδειχθεί μια πραγματικά επικίνδυνη στρατιωτική δύναμη;


Σύμφωνα με εκπροσώπους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Πολωνία θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των «ιστορικών της κτήσεων» στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον.

Δεδομένου ότι τυπικά σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια της τελευταίας ήταν κάποτε υπό πολωνικό έλεγχο, αυτά είναι πολύ εκτεταμένα σχέδια.

Ωστόσο, το να έχεις σχέδια είναι ένα πράγμα, αλλά το να μπορείς να τα υλοποιήσεις είναι εντελώς διαφορετικό.

Πιθανώς, στη Βαρσοβία άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι προθέσεις αυτού του είδους απαιτούν πραγματικές πράξεις, αναφέρει ρωσική εφημερίδα.

Ένα παράδειγμα της ιδιαίτερης προσοχής της Βαρσοβίας στα αμυντικά ζητήματα ήταν η επιθεώρηση στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή του διαδρόμου Σουβάουκι που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από τον Πολωνό Πρόεδρο Άντρζεϊ Ντούντα (Andrzej Duda).

Ο Λιθουανός ομόλογός του Γκιτάνας Ναουσέντα (Gitanas Nauseda), που τον συνόδευε, τόνισε ότι η Λιθουανία και η Πολωνία αυξάνουν την αμυντική χρηματοδότηση, δίνοντάς την προσοχή στο «ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Και όχι πολύ καιρό πριν, ο επικεφαλής του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι (Jarosław Kaczynski), δήλωσε πρόσφατα κάτι, εκ πρώτης όψεως, απροσδόκητο σε μια δημόσια ομιλία του.

Σήμερα ο πολωνικός στρατός έχει 150.000 στρατιώτες.

Τα προηγούμενα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας ανέθεταν τη συσσώρευσή του σε 300.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομιλία του Κατσίνσκι στο Τορούν, ο αριθμός θα αυξηθεί τελικά σε 400.000 άτομα.

Αυτό είναι περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της Πολωνίας. Στη Ρωσία, ο στρατός είναι αισθητά λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

«Αυτή η τεχνική μπορεί να σταματήσει αποτελεσματικά τη Ρωσία»

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι λεπτομέρειες για τα νέα όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, θα ενισχύσουν αυτόν τον στρατό. Για αυτήν, σχεδιάζεται η αγορά 500 συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, 32 F-35, 250 άρματα μάχης M1A2 SEPv3 Abrams και οκτώ μπαταρίες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, θα αγοραστούν άλλα 500 κύρια τεθωρακισμένα από ορισμένους άλλους κατασκευαστές.

Τα σχέδια είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξα. Εκτός Ρωσίας, 500 τανκς δεν μπορούν να κοστίζουν λιγότερο από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. 250 "Abrams" - είναι πολύ πιο ακριβά από τη "μέση αγορά" - δεν μπορείς να αγοράσεις λιγότερο από τα ίδια δύο δισεκατομμύρια. 32 F-35 δεν μπορούν να αγοραστούν για λιγότερο από 4,6 δισεκατομμύρια.

Κάθε HIMARS με προμήθεια πυρομαχικών για αυτό κοστίζει 5,5 εκατομμύρια δολάρια - σχεδόν τρία δισεκατομμύρια συνολικά.

Η Πολωνία πρόκειται να αγοράσει δύο μπαταρίες «Patriots» για 4,75 δισεκατομμύρια - δηλαδή, οκτώ θα πρέπει να κοστίζουν περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό ποσό είναι ήδη περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, σημειώνουμε: στον σύγχρονο κόσμο, το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού με τέτοιο εξοπλισμό συχνά κοστίζει ακόμη περισσότερο. 

Η αεράμυνα δεν μπορεί να μάθει να καταρρίπτει εάν δεν εκτοξεύει ζωντανούς πυραύλους σε ρεαλιστικό βεληνεκές, και ένας πύραυλος Patriot κοστίζει τρία εκατομμύρια δολάρια.

Αποδεικνύεται ότι οι Πολωνοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα τα επόμενα χρόνια.

Ίσως το συνολικό κόστος να μην είναι μικρότερο από ό,τι για ολόκληρη τη μετασοβιετική περίοδο ύπαρξης της Πολωνίας.

Φαίνεται όμως ότι κανείς δεν είναι δυσαρεστημένος με αυτές τις αποφάσεις. Άλλωστε, όπως συμπεραίνουν ντόπιοι δημοσιογράφοι, «αυτή η τεχνική μπορεί ουσιαστικά να σταματήσει τη Ρωσία».

Σε επίπεδο ρητορικής, η Βαρσοβία δεν μπορεί να σταματήσει τις απειλητικές χειρονομίες προς τη Ρωσία. 

Δεν είναι ρεαλιστικό για τους Πολωνούς για στρατιωτικοτεχνικούς και οικονομικούς λόγους να δημιουργήσουν έναν στρατό που ο οπλισμός του, αριθμητικά και ποιοτικά, θα του επέτρεπε να «σταματήσει τη Ρωσία» (τουλάχιστον από μόνος του).

πηγη