GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Ελλάδα είναι η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες - Τι ξοδεύουν οι άλλες χώρες

Το 2022 η Ελλάδα διέθεσε το 3,76% του ΑΕΠ της για αμυντικές δάπανες, έναντι 3,47% των ΗΠΑ Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Jens Stolte...


Το 2022 η Ελλάδα διέθεσε το 3,76% του ΑΕΠ της για αμυντικές δάπανες, έναντι 3,47% των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Jens Stoltenberg, το ΝΑΤΟ υφίσταται αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του δόγματός του περί συλλογικής άμυνας και αποτροπής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς αναδείχθηκε ως ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Όμως, όπως αναφέρει η Katharina Buchholz του Statista, ακόμη και πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπάρχαν ισχυρές εντάσεις σχετικά με την κατάσταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ καθώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του αρνούνταν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε φέρει το θέμα στο προσκήνιο το 2018 καθώς είχε επικρίνει ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τη Γερμανία, ότι δεν τηρούσαν το ελάχιστον απαιτούμενο όριο δαπανών του 2% του ΑΕΠ τους, που είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014 στην Ουαλία.
Έκτοτε, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το ΝΑΤΟ, μόνον 9 από τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αμυντικές δαπάνες κοντά στο 2% ή άνω του 2%.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, και υποδεικνύει ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν προσαρμοστεί περισσότερο στις αμυντικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ σε σχέση με της Δυτικής Ευρώπης.

Η Ρουμανία και η Γαλλία που είχαν πετύχει στο παρελθόν τον στόχο του 2%, παρέμειναν ελαφρώς χαμηλότερα το 2022.

Τα επόμενα στη σειρά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που πλησιάζουν το στόχο του 2% είναι το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν ποσοστά αμυντικών δαπανών 1,75% έως 1,78% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα, ακολουθούμενα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι τους τελευταίους μήνες αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους, τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μέλη του ΝΑΤΟ - και συγκεκριμένα η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ισπανία - έχουν μείνει κάτω από το στόχο 2% και το 2022 - και μάλιστα σε αρκετή απόσταση.

Τέλος οι δύο χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ τους είναι πρώτη η Ελλάδα που το 2022 διέθεσε το 3,76% του ΑΕΠ της για αμυντικές δάπανες, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ που διέθεσαν το 3,47%.


www.bankingnews.gr