GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παίρνουν “φωτιά” τα Βαλκάνια - Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα του Κοσόβου - Σειρήνες συναγερμού, πυροβολισμοί και τραυματισμοί (Βίντεο)

Πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών - Η KFOR παρακολουθεί την κατάσταση - «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, δεν θα πα...


Πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών - Η KFOR παρακολουθεί την κατάσταση - «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, δεν θα παραδοθούμε», είπε ο Βούτσιτς

Σειρήνες πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες ώρες...

Η Σερβία τραβάει τον στρατό στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και ετοιμάζεται για πόλεμο και οι Κοσοβάροι χτίζουν οδοφράγματα.

Προ ολίγου πάντως το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοινώνει ότι ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων με οποιονδήποτε τρόπο ‼

Την ίδια στιγμή ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα ανεχθούν άλλες διώξεις. 


Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι Σέρβοι ετοιμάζονται να αποκλείσουν τα συνοριακά περάσματα και να χτίσουν οδοφράγματα.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου του Κοσσυφοπεδίου κινήθηκαν προς το μέρος τους. Υπήρχαν αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών. 

«Νομίζω ότι ποτέ δεν βρεθήκαμε σε πιο δύσκολη κατάσταση από τη σημερινή», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Επισημαίνοντας ότι έλαβε υπόσχεση από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ότι δεν θα υπάρξει επίθεση ή πρόκληση κατά των Αλβανών, ο Βούτσιτς σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση «δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι Αλβανοί», αλλά ότι οι Σέρβοι θα προστατεύσουν και τα σπίτια τους.

«Θα επιδιώξουμε την ειρήνη, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, δεν θα παραδοθούμε», είπε ο Βούτσιτς. 

Τονίζοντας ότι η Σερβία δεν βρέθηκε ποτέ σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα, ο Βούτσιτς είπε ότι η διοίκηση της Πρίστινα προσπαθεί συνεχώς να παρουσιάζεται ως θύμα.

Ο Βούτσιτς είπε ότι οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι και ότι η Δύση δεν θα ήθελε καμία σύγκρουση που μπορεί να συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν είναι ένα μέρος που προκαλεί συγκρούσεις, ο Βούτσιτς είπε: «Η Σερβία δεν είναι μια χώρα που μπορείς να νικήσεις εύκολα όπως ήταν στην εποχή του (Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς και του (Μπόρις) Τάντιτς». 

Τραυματισμός Σέρβου 

Επιπλέον, άρχισαν να έρχονται όλο και πιο ανησυχητικές αναφορές από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Συγκεκριμένα, μιλούν για τραυματισμόαπό πυροβολισμό Σέρβου στην περιοχή του συνοριακού περάσματος Yarinje.

Στην ίδια περιοχή, στην πόλη Kosovska Mitrovica, συγκεντρώνονται Σέρβοι διαδηλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σερβία συγκεντρώνει τον στρατό της στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών αεροσκαφών.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς λέει ότι τη νύχτα της 1ης Αυγούστου, το Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει να επιτεθεί στον σερβικό θύλακα στο βορρά. «Οι Σέρβοι δεν θα διώκονται πλέον, αν κάποιος τολμήσει να διώξει ή να σκοτώσει Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, θα νικήσουμε», είπε ο επικεφαλής της Σερβίας.

Είναι έτοιμος να κάνει μια διεύθυνση έκτακτης ανάγκης.

Οι Κοσοβάροι δεν αφήνουν αυτοκίνητα σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες από Σέρβους.

Έγινε επίσης γνωστό ότι οι συνοριοφύλακες του Κοσσυφοπεδίου απέκλεισαν τη γέφυρα για να περάσει κανείς στη Σερβία.

Τις προάλλες, οι σχέσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της μερικώς αναγνωρισμένης δημοκρατίας άρχισαν να θερμαίνονται ξανά καθώς οι Κοσοβάροι αποφάσισαν να αναγκάσουν ξανά τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο να αλλάξουν τα σερβικά διαβατήρια και τους αριθμούς των αυτοκινήτων τους.

Στη Σερβία άρχισαν να μιλάνε για «αποναζοποίηση» των Βαλκανίων

Στη Σερβία άρχισαν να μιλάνε για «ντεναζικοποίηση» των Βαλκανίων.

Αυτή η δήλωση έγινε από κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Βλαντιμίρ Τζουκάνοβιτς.

"Μου φαίνεται ότι η Σερβία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει την αποναζοποίηση των Βαλκανίων. Θα ήθελα να κάνω λάθος", έγραψε στο Twitter του.

Η δημοσίευση προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις στους χρήστες. Υπενθύμισαν στον πολιτικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το ίδιο πρόσχημα εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία.

"Λοιπόν, ο κόσμος αναστατώθηκε όταν έγραψα ότι η Σερβία μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει την αποναζοποίηση των Βαλκανίων.

Καταλαβαίνω ότι πάντα υποστήριζαν κάθε Σέρβο εχθρό", πρόσθεσε ο Τζουκάνοβιτς.


πηγη