GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βρετανός πολίτης που συνελήφθη από αυτονομιστές στο Ντόνιετσκ πέθανε υπό κράτηση - Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο (Εικόνες)

Συγκεχυμένες πληροφορίες για το ρόλο του στο ουκρανικού μέτωπο - Οι Ρώσοι λένε ότι ήταν μισθοφόρος, οι δυτικοί ότι ήταν εθελοντής ανθρωπι...


Συγκεχυμένες πληροφορίες για το ρόλο του στο ουκρανικού μέτωπο - Οι Ρώσοι λένε ότι ήταν μισθοφόρος, οι δυτικοί ότι ήταν εθελοντής ανθρωπιστής

Ο Βρετανός πολίτης Paul Urey που συνελήφθη από αυτονομιστές στο Ντόνιετσκ, πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο αξιωματούχο.


Ένας Βρετανός εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συνελήφθη από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία και κατηγορήθηκε ως μισθοφόρος πέθανε, μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μεταδίδει και το Reuters.

Ο Paul Urey συνελήφθη στην ανατολική Ουκρανία και κατηγορήθηκε για «μισθοφορικές δραστηριότητες» από αυτονομιστές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ.



Οι αρχές της DPR αναφέρουν ότι ο Βρετανός πολίτης Paul Urey πέθανε λόγω των χρόνιων ασθενειών του ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με το DPR, συμμετείχε σε μάχες στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).


Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διαμεσολαβήτρια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Ντάρια Μορόζοβα στο κανάλι της στο Telegram. «Δεδομένων των διαγνώσεων και του άγχους, πέθανε στις 10 Ιουλίου», έγραψε για τον Urey, ο οποίος κρατούνταν σε ένα από τα ιδρύματα του σωφρονιστικού συστήματος του DPR.

Η Μορόζοβα τόνισε ότι κατά την πρώτη ιατρική εξέταση είχε μια σειρά από χρόνιες παθήσεις.

Ανάμεσα στις διαγνώσεις του είναι ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, στα νεφρά και μια σειρά από παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, βρισκόταν σε καταθλιπτική ψυχολογική κατάσταση λόγω αδιαφορίας για την τύχη του στην πατρίδα του, αναφέρει το TASS. «Από την πλευρά μας, παρά τη σοβαρότητα του φερόμενου εγκλήματος, στον Paul Urey παρασχέθηκε η κατάλληλη ιατρική φροντίδα», είπε.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, οι βρετανικές αρχές, οι διεθνείς οργανισμοί και τα ξένα μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκαν για τη σύλληψη του Paul Urey, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από μέρους τους. «Οι Βρετανοί εκπρόσωποι αγνόησαν ακόμη και την πιθανότητα να διαπραγματευτούν την επιστροφή του ως μέρος της διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων. Επιπλέον, δεν παρείχαν τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες μέσω της ΔΕΕΣ», πρόσθεσε.

Η Μορόζοβα είπε ότι ο μισθοφόρος ήταν επαγγελματίας στρατιώτης που συμμετείχε σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Ουκρανία. 

Ηγήθηκε στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασχολήθηκε επίσης με τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση μισθοφόρων για τους ένοπλους σχηματισμούς της Ουκρανίας.

Η Μορόζοβα διευκρίνισε ότι ο Urey συνελήφθη αιχμάλωτος τον Απρίλιο ενώ προσπαθούσε να διαρρήξει ένα σημείο ελέγχου που ελέγχεται από στρατεύματα της DPR.

To χρονικό της αιχμαλωσίας

Δύο Βρετανοί κατηγορήθηκαν για «μισθοφορικές δραστηριότητες» από ανακριτές σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το TASS επικαλέστηκε μια πηγή στις δομές εξουσίας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR), που αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία και τη Συρία, ότι ανοίχθηκαν ποινικές υποθέσεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Dylan Healy και του Andrew Hill σύμφωνα με το άρθρο 430 του ποινικού νόμου του DPR. Είπε ότι και οι δύο άνδρες αρνούνταν να συνεργαστούν.

Οι Δυτικοί ταξιδεύουν στην Ουκρανία, είτε για να την υπερασπιστούν ενάντια στη ρωσική εισβολή είτε για να βοηθήσουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Ουκρανούς των οποίων η ζωή έχει ανατραπεί.

Στις 29 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έναν τραυματισμένο Βρετανό που συνελήφθη στην Ουκρανία, ο οποίος είπε ότι ονομαζόταν Andrew Hill και μιλούσε με βρετανική προφορά, να ανακρίνεται από άγνωστες ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο είπε ότι είχε παραδοθεί στα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Νικολάεφ της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της DPR, και έφερε όπλο.


Ο συλληφθέντας άνδρας, ο οποίος φορούσε στολή παραλλαγής, είπε στους ερωτώντες ότι καταγόταν από το Πλίμουθ στη νότια Αγγλία και είχε τέσσερα παιδιά και σύντροφο.


Επίσης, στις 29 Απριλίου, το βρετανικό BBC επικαλέστηκε τη μη κερδοσκοπική ομάδα παροχής βοήθειας Presidium Network ότι είπε ότι ο Dylan Healy ήταν εθελοντής ανθρωπιστής και είχε τεθεί υπό κράτηση σε ένα σημείο ελέγχου στη νότια Ουκρανία μαζί με έναν άλλο εθελοντή, τον Paul Urey.

Τον περασμένο μήνα, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν σε θάνατο για «μισθοφορικές δραστηριότητες» αφού συνελήφθησαν να πολεμούν για την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, κάτι που οι δυτικοί πολιτικοί αποδοκίμασαν ως δίκη επίδειξης.

Οι συγγενείς τους λένε ότι είχαν συμβόλαιο να πολεμήσουν για τον ουκρανικό στρατό και ως εκ τούτου δεν ήταν μισθοφόροι, αλλά τακτικοί στρατιώτες που δικαιούνταν την προστασία των Συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Η Βρετανία αρνήθηκε να συναλλάσσεται δημόσια με τις ρωσικές αρχές πληρεξουσίου στη DPR που δεν αναγνωρίζει, προτιμώντας να ζητήσει βοήθεια από το Κίεβο. Η Ρωσία έχει πει ότι η μοίρα των ανδρών είναι υπόθεση της DPR.


πηγη