GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δορυφορικές εικόνες "καίνε" τη Ρωσία! Άδειασε ρωσική βάση στα φινλανδικά σύνορα - Παρακολουθεί στενά το Ελσίνκι

Μεγάλος αριθμός ρωσικού εξοπλισμού χερσαίας δύναμης έχει μεταφερθεί από τη στρατιωτική βάση Alakurti κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας Δορυ...


Μεγάλος αριθμός ρωσικού εξοπλισμού χερσαίας δύναμης έχει μεταφερθεί από τη στρατιωτική βάση Alakurti κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε η Yle αποκαλύπτουν ότι μεγάλος αριθμός ρωσικού εξοπλισμού χερσαίας δύναμης έχει μεταφερθεί από τη στρατιωτική βάση Alakurti κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας.

Η μεταφορά του εξοπλισμού δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια στη Ρωσία ή τη Φινλανδία.

Περισσότερα από εκατό οχήματα ή μονάδες εξοπλισμού έχουν αφαιρεθεί από την Alakurti από τα μέσα Μαΐου, μεταξύ των οποίων και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο αριθμός των οχημάτων αντιστοιχεί στον εξοπλισμό ενός μάχιμου τμήματος μεγέθους τάγματος.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο ή και σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 2.000 στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τη βάση ταυτόχρονα.

Είναι πολύ πιθανό να στάλθηκαν με τρένο στην Ουκρανία, λέει ο στρατιωτικός ειδικός Μάρκο Έκλουντ (Marko Eklund).

Ο ταγματάρχης Έκλουντ παρακολουθεί τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για περισσότερα από 20 χρόνια και ανέλυσε τις δορυφορικές εικόνες μετά από αίτημα του Yle.

Η έλξη της ταξιαρχίας του Alakurti στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσία στρατολογεί νέα στρατεύματα στο μέτωπο, λέει ο Έκλουντ.


Ωστόσο, η Ρωσία δεν θέλει να ανακοινώσει ανοιχτά στο εσωτερικό μέτωπο την αποστολή στρατευμάτων στον πόλεμο.

Η Ταξιαρχία Alakurti είναι η πιο σημαντική ρωσική μονάδα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου για τη Φινλανδία, επειδή είναι πολύ κοντά στα σύνορά της και επειδή τα στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί είναι εξειδικευμένα στη μάχη σε αρκτικές συνθήκες.

Η μονάδα που λειτουργεί στο Alakurti ονομάζεται 80th Arctic Motorized Infantry Brigade.

Κανονικά, μια ταξιαρχία αποτελείται από περίπου 4.000 στρατιώτες, αλλά η ταξιαρχία του Alakurti είναι μικρότερη κατά το ήμισυ.

Η πρώτη μεραρχία μάχης στον πόλεμο

Τον Μάιο, η Yle δημοσίευσε μια επισκόπηση των σημαντικότερων στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες.

Ακόμη και τότε, δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι σημαντικός αριθμός στρατιωτών είχε σταλεί από την εν λόγω βάση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα νέα από την τοπική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι οι στρατιώτες συμμετείχαν στην επίθεση ήδη από τα πρώτα στάδια του πολέμου.

Την άνοιξη, βάσει δορυφορικών εικόνων και δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών, η ταξιαρχία ήταν η μόνη χερσαία δύναμη στην περιοχή της Φινλανδίας που δεν είχε στείλει ακόμη μια ολόκληρη μάχιμη μεραρχία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, άλλες μονάδες που στάλθηκαν από τις γειτονικές περιοχές της Φινλανδίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία στην αρχή του πολέμου.

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε η Yle από εμπορικές εταιρείες δείχνουν ότι μια σημαντική αλλαγή σημειώθηκε μετά τα μέσα Μαΐου.

Τα ζευγάρια φωτογραφιών τραβήχτηκαν στις 13 και 24 Μαΐου.

Ο εξοπλισμός έχει μειωθεί στο μεταξύ τους διάστημα στις τρεις περιοχές όπου αποθηκεύονται κυρίως τα στρατιωτικά οχήματα της βάσης.

Η πρώτη εικόνα δείχνει τη μεγαλύτερη περιοχή εξοπλισμού της βάσης, από την οποία έχουν χαθεί τα περισσότερα οχήματα.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ότι συνολικά περίπου εκατό οχήματα και τανκς έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού MT-LB είναι προφανώς αποθηκευμένα στις χαμηλότερες σειρές, εκ των οποίων τα 36 έχουν χαθεί, σύμφωνα με τον Έκλουντ.

Τέτοιου τύπου θωράκιση χρησιμοποιείται από στρατιώτες πεζικού.

Είναι το σώμα του τμήματος μάχης, το οποίο περιλαμβάνει ένα τάγμα πεζικού με τρεις λόχους.

Κάθε λόχος έχει 100–120 στρατιώτες.

Ο εξοπλισμός έχει επίσης μετακινηθεί από άλλη περιοχή στο Alakurti, η οποία βρίσκεται ανατολικά της πρώτης συγκέντρωσης εξοπλισμού:


Η περιοχή που απεικονίζεται παραπάνω βρίσκεται βόρεια του διαδρόμου. Η εικόνα δείχνει ότι στα μέσα Μαΐου το μεταφερόμενο υλικό έχει εξαφανιστεί από την περιοχή. Ωστόσο, τα φορτηγά με ιχνηλάτες έχουν μείνει στη θέση τους επειδή δεν είναι τόσο χρήσιμα στις συνθήκες της Ουκρανίας, εκτιμά ο Έκλουντ.

Έχουν φύγει οχήματα και από τον τρίτο χώρο.


Εκτός από τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς, ο εξοπλισμός που ελήφθη από το Alakurti πιθανότατα περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οβιδοβόλα 2S1 Gvozdika, αλλά σύμφωνα με τον ;Ekloynt, δεν μπορούν να εντοπιστούν με βεβαιότητα από τις δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιεί η Yle.

Η ταξιαρχία του Alakurti δεν είχε άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό. Σύμφωνα με τον Έκλουντ, μπορεί να ήταν προσκολλημένοι σε μια μονάδα μάχης που άφησε το Alakurti από άλλες βάσεις καθ' οδόν προς την Ουκρανία. Είναι επίσης πιθανό η δύναμη να επιχειρεί στην Ουκρανία με πιο ελαφριά σύνθεση από μια κανονική μονάδα μάχης.

Η Ρωσία ενισχύει τις βάσεις στην περιοχή της Αρκτικής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε πολύ έντονα την προσέγγιση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως λόγο για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Alakurti, στη χερσόνησο Kola και αλλού στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Μεταξύ άλλων, η Ρωσία ανακαινίζει στρατιωτικά αεροδρόμια στην περιοχή του Μουρμάνσκ. Ωστόσο, η αλλαγή στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται με τη Φινλανδία, αλλά αφορά την αύξηση της σημασίας των βόρειων περιοχών γενικά και συνεπώς του βόρειου στόλου.
 
Το νεότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις πόλεις της φρουράς στη βόρεια περιοχή ξεκίνησε το 2021, δηλαδή πριν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και πριν καν συζητηθεί σοβαρά η ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία.

Ο κατάλογος των περιοχών που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις στρατιωτικές περιοχές του Alakurt και του Petsamo, όπου σταθμεύουν οι επίγειες δυνάμεις του Βόρειου Ναυτικού, λέει ο Έκλουντ.

Ωστόσο, η διοίκηση στην Ουκρανία αποδυναμώνει τη μαχητική ικανότητα της ταξιαρχίας του Alakurti και άλλων μονάδων που βρίσκονται κοντά στη Φινλανδία τόσο πολύ που θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν, σύμφωνα με τον Έκλουντ.

πηγη